Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   BLUE SCREEN przy KProbe (https://forum.cdrinfo.pl/f15/blue-screen-przy-kprobe-46107/)

Figer 08.01.2005 16:15

BLUE SCREEN przy KProbe

Witam, kupilem litka SOHW 1653s i chcialem sprawdzic jak pali plyty (z najnowszym biosem).
Zainstalowalem KProbe, odpalilem i odrazu BLUE SCREEN ze system sie restartuje aby uniknac uszkodzenia sprzetu (albo cos kolo tego).

Czy ktos spotkal sie juz z takim problemem? Gerneralnie moj sprzecior chodzi stabilnie, a to jest ewidentnie wina softu.

Czy mozecie polecic jakis inny sofcik do weryfikacji jakosci nagranej plytki? (oprucz weryfikacji po nagraniu w NERO)
THX za respond

karel48 08.01.2005 17:08

Mam ten sam problem więc strzelam na 99%, że masz mobo na nforce i zainstalowałeś oczywiście pakiet sterów do chipsetu wraz ze sterami IDE-SW - czyż nie tak??? :>
A jeśli mam rację to po prostu je odinstaluj i zainstaluj stery kontrolera kanałów IDE windowsa. Daj znać jak poszło.Powodzenia!!! :spoko:
Ps. Napisałem, że ma ponieważ u mnie org. stery nie chcą się zapakować - ale to chyba specyficzna sprawa, u Ciebie powinno być ok.
Bym zapomniał- napisz jeszcze czy programy Smartburn oraz BookType1.33 też u Ciebie nie wykrywają kompatybilnego napędu - ogólnie te zasrane drivery kładą cały soft Litka (na 99% oczywiście).

Figer 08.01.2005 19:38

Powiem tak - co do NForsa masz 100% racji.
Mam jedna obawe - czy odinstalowanie driverow NVidi nie wplynie negatywnie na wydajnosc?
Wolalbym juz uzywac jakichs programow nie koniecznie tylko pod Liteona i miec max power, niz uzywac KProbe i kulec na 50%.
Jakos nie moge tu wlaczyc swojej sygnaturki, ale mam macierz RAID i raczej wole zasuwac na tym co mi daja specjalisci.

Czy znacie jakis program o funkcjonalnosci KProbe ale dzialajacy na wszystkim - bardziej kompatybilny :mruga:

karel48 08.01.2005 19:58

DVDInfopro lub bez pro - ale ja na twoim miejscu sprobowałbym odinstalować same IDE-SW.Zauważ, że w trakcie instalacji pakietu następuje pytanie "czy napewno chcesz zainstalować sterowniki IDE-SW" - od początku mi to śmierdziało gówienkiem, dodam że to nie chodzi tylko o KProbe a zresztą zawsze możesz wrócić do nich gdyby coś było nie po twojej myśli. :spoko:
Ps.DVDinfopro - i tak warto mieć - dasz maila to ći prześle.

Figer 08.01.2005 20:45

No piekny soft :) DZIEKI!!!! :spoko:
Czy mozesz polecic cos jeszcze?

Figer 08.01.2005 21:55

Aropos
Czy mozecie mi wytlumaczyc jak czytac wyniki PI/PIF?
Dla plyty TDK +R (1-8x - kolorowe 5paki) w ktorej Nero zglosil mi blad w nagraniu wyglada to tak:
http://www.figer.neostrada.pl/fotki/PIF_PI.jpg
Test na CRC nic nie znalazl - to chyba plytka jest OK?
Dzieki za odpowiedz

karel48 15.01.2005 18:44

Co do wykresu to nie jest najgorzej natomiast odinstalowałem te stery nvidia ide-sw i ... wreszcie mogę korzystac z softu do litka: KProbe ,Booktype, Smartburn i cholera wie co jeszcze (niewiadomo co te sterowniki jeszcze powalały bądź powalić mogły. Moja rada - Skiluj (wywal) te stery jak najprędzej możesz, bo inaczej nigdy nie będziesz pewny dlaczego np. Nero spartolił Ci płytkę przy 99% ( może to ich wina?).

Pozdrawiam :ognicho: w :peace:

zgf1 21.01.2005 18:05

@karel48
Nie prawda, to ten zasrany soft do litka kladzie caly system.
Mam nForce2 i mialem identyczne problemy z KProbe, mam zainstalowane drivery
od nVidii bez nich system (HDD) dziala wolniej.

Przed zainstalowaniem KProbe uruchomilem Smartburn oraz BookType1.33 i dzialaly
bez problemu, dopiero po zainstalowaniu KProbe wystapily problemy z tymi programami
i niebieski ekran po uruchomieniu KProbe.

Rozwiazanie bylo proste skopiowalem katalog w ktorym byl zainstalowany KProbe na inny
dysk, odtworzylem system z ghosta poniewaz deinstalacja KProbe nic nie dala, i uruchomilem
KProbe bez instalacji z wczesniej skopiowanego katalogu i wszystko dziala super, wiec to
KProbe instaluje jakis shit, sposob sprawdzony.

karel48 22.01.2005 00:51

To dziwne ???. Ja natomiast sprawdzałem transfer obydwu dysków (ata, s-ata) przy pomocy HDtach i HDSpeed przed i po usunięciu (z usunięciem a raczej zainstalowaniem orginałów straszne problemy) sterów nvidii i napewno nie mam spadku prędkości w/w :nie: .Jedyne co zauważyłem to nieznaczny wzrost obciążenia procka ;) .Ale pomysł niezły (jeżeli oczywiście masz świeży obraz systemu) wykorzystam jak zachce mi się sterów nvidii, ponieważ jak narazie uważam , że nie są potrzebne. :cool:

zgf1 22.01.2005 07:16

Ja tam testowalem tylko jednym programem Crystal Mark, jest tam test
dysku w kilku kategoriach ze sterami mam wynik 6900, a bez ide-sw
wynik spada do okolo 6000.
Pozatym tez czuc roznice w uzytkowaniu systemu, uruchamianiu programow...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:44.