![]() |
AVI na VHS -podstawy
Witam!
Chciałbym zgrać film avi na kasete VHS. Gdzie moge znaleść dokładny opis jak to zrobić? Przeszukałem całe to forum i szukałem dużo w internecie ale niestety nic nie znalazłem. Mam karte Zoltrix TV-MAX, mam nadzieje że się nadaje do tego........ |
chyba słabo szukałeś bo w necie na ten temat jest dużo - ale na początek to wpadnij na http://baliczek.fm.interia.pl/vhs.htm
|
Cytat:
|
sorki coś mnie przymuliło
|
jesli karta ma wyjscie video to sie nadaje
podlaczasz wyjscie wideo karty (najlepiej svideo, jak nie ma to video) i wyjscie lineout karty dzwiekowej z magnetowidem film uruchamiasz na kompie a na video wlaczasz nagrywanie jak masz video out na karcie graficznej to mozesz go uzyc czekasz potem wylaczasz i masz gotowe - latwe, prawda :) jesli bys mial obraz czarnobialy to zmien kabez z svideo na video (taki o koncowce chinch) - nie kazdy magnetowid bedzie kompatybilny z svideo |
Na moim Zoltrixie TV-MAX mam:
S-Video in Video in Audio out Czyli chyba nic z tego :( Ale mam karte GEFORCe fx5200 i jest tam jakieś wyjście, chyba telewizyjne-musze sprawdzić. dzięki wszystkim za odpowiedzi |
OK, wszystko gra- podłączyłem TV do kompa za pomocą garty graficznej.
Podczas odtwarzania filmów w Windows Media Player suwak z wydajnością musiałem ustawić na najniższym poziomie aby było widać film w TV. I teraz jeżeli chciałbym nagrać film na kasete to jak to mam zrobić? Bo wydajność na najniższym poziomie nie pozwala odtwarzać filmów w trybie pełnoekranowym. Co proponujecie? |
uzyc jakiegos normalnego programu - np allplayera czy powerdvd czy co tam preferujesz - w kazdym razie czego nie kozystajacego z wmp
|
Odpaliłem Allplayera i dalej obraz się nie wyświetlał. Jednak przez chwile było wszystko OK, nawet na pełnym ekranie! Zamknołem allplayera,później odpaliłem ponownie i znowu nic nie widać! Zainstalowałem PowerDVD i tak samo nic nie widać :|
Zadziwiło mnie że to że w Allplayerze przez chwile było wszystko jak powinno być i nagle się popsuło,później bawiłem się w opcjach, zmieniałem rozdzielczość i nic...... hmm naprawde dziwne. |
moze ci sie ta sugestia nie spodobac i, co gorsza, moze ona nie przynies zadnych efektow, ale wywal wszystkie decodeki i zainstaluj ffdshow - za czesto czytalem o problemach z playerami zeby kodekow nie podejrzewac
wyjasnij - obraz sie nie wyswietla na monitorze czy na tv? jesli ani tu ani tu to wejdz do regulacji nakladki video (w zaawansowanych ustawineiach ekranu i przywroc wartosci domyslne) jesli tylko na ekranie tv to pobaw sie opcjami - wlacz/wylacz klonowanie decydujac sie tylko na jeden obraz w obu miejscach albo tylko na jednym z wyswietlaczy... nvidia co prawda ma coraz lepsze wyjscia tv, ale ati ZAWSZE miala lepsze... sciagnij i zainstaluj tvtool - moze poprawi ci jakosc jesli go juz uzywasz to przelaczaj sie na tvout za pomoca nvidii, wlacz i wylacz zaraz tvtool - moze to da ci ustawinia z tvtoola bez jego ewentualnych problemow (jakie moga wystepowac z zadka) |
Obraz nie wyświetla się na TV, na kompie jest wszystko jak najbardziej OK.
Teraz zauważyłem, że filmy niskiej rozdzielczości np. zgrywane z aparatu cyfrowego pokazują się bez problemu na ekranie TeleVizora. Zato filmy lepszej jakości już niechcą chodzić. Czym to jest spowodowane?Może ograniczeniami telewizora albo garty graficznej. Bo skoro teoretycznie wszystko działa to nie powinna być to wina kodeków ??? PS. Do "nimal'a" - jeszcze nie robiłem tego co mi napisałeś, dalej myślisz że to może pomóc? |
jak nie masz lepszych pomyslow to sprobuj ;) nie mowie ze pomoze, bo sam nie mialem problemow z wyjsciem tv - wszystko mi dziala (czasem po kilku probach - jak z kolorami o czym pisalem), wiec kombinuj - troche czasu przekopanie wszystkich tych opcji ci zajmie, moze sam przy okazji trafisz na cos jeszcze
generalnie ja uwazam ze kodeki/program moga byc problemem, moze resaiz w dol pomoze? z powodu problemow z rozdzialka uzywam powerdvd - jakos bardziej mnie przekonuje resaiz mozesz ustawic w opcja ffdshom np. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:42. |