Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Max. predkosc CDRW LG GCE-8160B - pytanko jak ja uzyskac ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/max-predkosc-cdrw-lg-gce-8160b-pytanko-jak-ja-uzyskac-4616/)

ReMiK 19.11.2001 13:42

Max. predkosc CDRW LG GCE-8160B - pytanko jak ja uzyskac ?

Mam nagryware CDRW LG GCE-8160B. Jak wiadomo moze ona nagrywac z predkoscia max. x 16.
Mam program, do nagrywania dostarczany razem z nagrywara, Adaptec Easy CD. W tym programie chcac nagrac plyte z predkoscia x16 , wyskakuje mi komunikat ze moje urzadzenie cd jest nie wystarczajaco szybkie i program wpierw zrzuci to na dysk i dopiero wtedy nagra x 16. Mam cd-rom LG x 52 . Wszystko jest wporzadku kiedy nagrywam plyty z predkoscia x 12 . gdzie jest przyczyna ?
dodam ze jest to juz troche stary komp , a cd i cdr podpiete sa na jednym kanale , cdr master.

noogi 19.11.2001 15:09

Rozumiem ze chcesz kopiować w locie. EasyCD słusznie proponuje zrzucenie płytki najpierw na HDD - gdy masz podpięte oba urządzenia do jednej taśmy to w danej chwili obsługiwane jest tylko jedno - na przemian: odczyt - zapis. Im wyższa prędkość kopiowania tym mniej czasu zostaje na odczyt i bufor nagrywarki się opróżnia bo nie napływają dane. EasyCD dołączony do nagrywarki to stara wersja która "nie wie" że nagrywarka ma SuperLinka (notabene włączonego na stałe) i proponuje ten a nie inny sposób nagrywania. Zainstaluj sobie Nero.

ReMiK 19.11.2001 16:28

dzieki za odp.
instalowalem na poczatku nero , ale sie zrazilem bo pokazywal ze moja nagrywara ma max x 8 :(. wiec zostalem przy Adaptec easy cd.
ale dzisiaj wpadlem na wasze forum i przeczytalem ze juz ktos tez mial z tym problem . ponoc wystarczy wlozyc plyte ( bede musial zainstalowac nero i znowu sprobowac )
tylko jeszcze raz ( jestem laikiem ) co mam zrobic , zeby nagrywac plyty ( plyta-plyta ) x 16 ?
z gory dzieki za info
ReMiK

mineta 19.11.2001 16:50

nagrywam w locie ta nagrywarka z powodzeniem z predkoscia max i nie mam z tym zadnych problemow ,uzywam nero i clonecd wiec jak ujal poprzednik odpal odpowiedni program i masz problem z glowy pozdrawiam

ReMiK 19.11.2001 19:46

dzieki ,dzieki .
a jak najlepiej podlaczyc nagryware ? razem z cd na jednej tasmie , cd-r jak master ? czy lepiej na tasmie z hdd ?
dodam jeszcze ze moj pecet to staruszek AMD K6 200, ale za to mam 160 RAM'u :)
pozdr.
ReMiK

Weron 19.11.2001 20:31

Nagrywarka powinna byc podlaczona razem z dyskiem na jednej tasmie.
Nagrywarka master, dysk slave.
A pozatym sa rozne wersje podlaczenia zalezy to od tego czy masz jakies konflikty czy nie.
Wtedy odpowiednio sobie manipulujesz az trafisz na wlasciwe.

pik33 20.11.2001 15:02

Niekoniecznie. Ja bym trzymał dysk z dala od cd-romów. Zwłaszcza ATA100. Podłączona do niego równolegle nagrywara jest w stanie zrobić z niego ATA-33 tak, że nikt nic nie wie póki testów szybkości nie puści.

U mnie było tak: pierwszy kontroler HD, drugi master nagrywara, slave odtwarzacz, teraz odtwarzacz wyleciał na złom ( w końcu zdechł do reszty), reszta jw.

mineta 20.11.2001 18:36

moim zdaniem sa rozne metody podpiecia i roznie sie to zachowuje na roznym sprzecie hehe np.u mnie jest tak pri.mas.hdd1 pri.sl.hdd2
sec.mas.cdrom sl.nagrywara i chodzi bomba narka

Semi 22.11.2001 00:16

Cytat:

ReMiK (19-11-2001 16:28):
dzieki za odp.
instalowalem na poczatku nero , ale sie zrazilem bo pokazywal ze moja nagrywara ma max x 8 :(. wiec zostalem przy Adaptec easy cd.
ale dzisiaj wpadlem na wasze forum i przeczytalem ze juz ktos tez mial z tym problem . ponoc wystarczy wlozyc plyte ( bede musial zainstalowac nero i znowu sprobowac )
ReMiK
Tia... ja tez mialem ten problem z 8x na moim LG'ku. Nero poprostu rozpoznaje jaka plyta jest wlozona i z jaka predkoscia moze ja wypalic czyli CD-RW 10x, CD-R 16x ale dlaczego brak plyty oznacza dla niego 8x ??? Moze lepiej powinien podawac 0x ?? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:58.