Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CDRW i DVDRom na 1 taśmie,LiteON nie chce nagrywać (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdrw-dvdrom-1-tasmie-liteon-nie-chce-nagrywac-46200/)

prudhoe 09.01.2005 22:23

CDRW i DVDRom na 1 taśmie,LiteON nie chce nagrywać

Witam
Mam taki malutki problem. Na jednej tasmie mam CDRW LiteON LTR-52327S oraz DVD-ROM Artec 16x i podczas nagrywania Nero 6.3.0.2. wyskakuje blad o braku sterownikow SCSI or something like that i nie za bardzo wiem jak mam go rozwiazac. Jak na razie mam wypiety DVD-ROM, zeby mi sie napedy nie gryzly. Dziekuje za wszelka pomoc.

gyad 09.01.2005 23:29

Liteon jako master!

Czy Liteon jest ustawiony jako master?
Ma być master.

Grzenia 09.01.2005 23:37

mam nagryware lite-on1653sOem probowalem skpiowac film w alcoholu i wywalaja sie błedy prosze pomozcie pozdrawiam

mensir67pl 09.01.2005 23:45

Cytat:

Napisany przez gyad
Czy Liteon jest ustawiony jako master?
Ma być master.

a czemu wcale nie musi byc na master

a co to za bledy jakie komunikaty - ASPI jak wersja zinstalowana

gyad 10.01.2005 00:36

Cytat:

Napisany przez mensir67pl
a czemu wcale nie musi byc na master

a co to za bledy jakie komunikaty - ASPI jak wersja zinstalowana

Liteon tak ma a szczególnie nagrywarki DVD "dlaczego? - nie wiem"
Ostatnio kupiłem PC na giełdzie i miał Liteon 1633S ustawionego jako slave na osobnej taśmie i nie był wogóle widoczny dla biosa. Po zmianie na master chodził bez zarzutów.
Miałem podobny problem Liteon 1633S i DVD LG GDR8161B.
Ustawiłem Liteon 1633s na master a DVD LG na slave i jest OK

Spróbuj może pomoże.

mensir67pl 10.01.2005 00:49

Cytat:

Napisany przez gyad
Ostatnio kupiłem PC na giełdzie i miał Liteon 1633S ustawionego jako slave na osobnej taśmie i nie był wogóle widoczny dla biosa. Po zmianie na master chodził bez zarzutów.

Spróbuj może pomoże.

Raczej to odosobniony przypadek lub problem (biosu,ustawien)ale mniejsz z tym jesli ma pomoc
Litka przerzucalem z IDE 1 .2 wroznych konfigoracjach i smiga obecnie

ide2-slave

nimal 10.01.2005 08:30

grzenia - alkohol nie jest najlepszy do kopiwania filmow, nawet zeklbym ze za bardzo to sie do tego nie nadaje - wez decryptera, shrinka, clonedvd, dvdfab albo podobny program stworzony wlasnie do takich operacji
prudhoe - zacznij od zainstalowania forceaspi 1.7
gyad - to raczej przypadke - sam mam litka jako slava i w niczym mu to nie przeszkadza, ale faktycznie sprobowac warto
warto na poczatek zobaczyc czy zworki sa poprawnie ustawione (i raczej nie cable select tylko master na masterze i slave na slave || )

prudhoe 11.01.2005 17:42

OK. Sprawa wyglada tak. Rzeczywiscie mialem cos poknocone ze sterownikami ASPI (sprawdzalem uzywajac aspi_chk). Wywalilem stare sterowniki (byla akurat opcja w "Dodaj/usun programy") i zaladowalem nowe ForceASPI 1.7 wg instrukcji na jednej ze stronek poswieconych tematyce napedow optycznych. Sprawdzilem znow aspi_chk i niby wszystko OK. Ale przy probie nagrania plytki wyskakuje takie cus: "Przerwano polecenie SCSI! LITE-ON LTR-52327S\H2 T1". Nie bede przeciez za kazdym razem zonglowal kablami w obudowie i wylaczal kompa po to zeby nagrac plytke. Gwoli scislosci LiteOn siedzi na Secondary Master, a ten feralny DVD-ROM na Secondary Slave. Tymczasem ide strugac kartofle i czekam na wasz odzew.

esem 11.01.2005 19:13

Ażeby być "w domu" napisz jakią masz płytę główną (chipset) i sterowniki do IDE.
Coś mi tu śmierdzi, że masz nForce2 i zainstalowałeś SW IDE (?). 8 )

prudhoe 16.01.2005 20:37

Płyta to Epox 8RDA3I na nForce a sterowniki IDE: nVidia, wersja 5.10.2600.307 z 2002-11-13 (o ile o to chodzilo, sprawdzalem w Menedzeze urzadzen).

esem 16.01.2005 20:50

Cytat:

Napisany przez prudhoe
Płyta to Epox 8RDA3I na nForce a sterowniki IDE: nVidia, wersja 5.10.2600.307 z 2002-11-13 (o ile o to chodzilo, sprawdzalem w Menedzeze urzadzen).

Zakładając stery 5.10 wybrałeś SW IDE (było ostrzeżenie aby nie wybierać jeżeli...) czy nie?
Oto jest pytanie. 8 )

ed hunter 16.01.2005 20:56

Cytat:

Napisany przez gyad

Spróbuj może pomoże.

a zworka? jak była? :>

prudhoe 18.01.2005 14:48

Zebym to ja teraz pamietal co zaznaczalem przy instalacji (tym bardziej, ze jakos nie bardzo wiem co to jest SW IDE), ale wysoce prawdopodobne jest ze to wlasnie zainstalowalem - tym bardziej jesli bylo to domyslne ustawienie. Poza tym DVD-Rom kupilem niedawno a plyta z reszta sprzetu dziala sobie ponad miesiac czasu. I powtarzam: CD-RW LiteON jest na MASTER, natomiast DVD-ROM na SLAVE (na jednej tasmie) - tak mam ustawione zworki na pewno bo sam przeciez to robilem.

esem 18.01.2005 15:04

Cytat:

Napisany przez prudhoe
Zebym to ja teraz pamietal co zaznaczalem przy instalacji (tym bardziej, ze jakos nie bardzo wiem co to jest SW IDE), ale wysoce prawdopodobne jest ze to wlasnie zainstalowalem - tym bardziej jesli bylo to domyslne ustawienie. Poza tym DVD-Rom kupilem niedawno a plyta z reszta sprzetu dziala sobie ponad miesiac czasu. I powtarzam: CD-RW LiteON jest na MASTER, natomiast DVD-ROM na SLAVE (na jednej tasmie) - tak mam ustawione zworki na pewno bo sam przeciez to robilem.

Przeinstaluj drivery nForce pamiętając aby nie instalować SW IDE (czyli wybierz ustawienie domyślne). 8 )

prudhoe 03.03.2005 19:39

Problem rozwiązany. Wielkie dzięki !!!

Wreszcie mialem czas zeby pogrzebac w kompie (akurat sie zaczal system walic). Odinstalowalem stery do IDE i wrzucilem jeszcze raz z CD do plyty glownej. Oczywiscie pojawia sie okienko typu: "Czy chcesz zainstalowac SW IDE". Tym razem dalem: "Nie" :) Teraz wszystko chula bez problemow. Dziekuje za pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:46.