Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   HELP! LiteOn SOHW-1653S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/help-liteon-sohw-1653s-46308/)

GrzesD 11.01.2005 11:08

HELP! LiteOn SOHW-1653S

Ludzie, pomóżcie, bo ja już nerwowo tego nie wytrzymam! Mam od dwóch tygodni tego głupiego LiteOn'a, zrobiłem upgrade do najnowszego firmware'u i jak do tej pory nagrywałem jedynie płytki DVD+RW Verbatima. Działało bez zarzutu (pomijając zmulanie kompa przy prędkości 4x - nie szło nawet myszką ruszyć, a DMA mam odpalone, komp Sempron 2600+ i 512 DDR). Kupiłem 50 sztuk Esperanza, facet mówił na Allegro, że płytki pierwsza klasa. U kumpla na laptopie nagrywa bez problemu te płytki i chodzą ładnie. A u mnie? Proszę bardzo:

http://imponderabilium.w.interia.pl/Problem.jpg

Pomóżcie, bo naprawdę jestem w kropce i na krawędzi załamki! Jak płyty za kijowe, to znaczy, że nagrywarka denna i pójdę wymienić albo po prostu kupić nową :-( Nie chcę badziewiastej nagrywarki, która mi połowy płyt nie wyczyta, bo jej się po prostu nie chce :-( :-( :-(

gajowy11 11.01.2005 11:18

Ja kupiłem 1653S i jestem bardzo zadowolony.W testach tej nagrywarki najlepiej wypad ly płyty PLATINUM PLUS.Kupiłem nawet płyty w markecie po 1.29 firmy BLUE POP DVD-R x4 przegrywa bez zarzutów i bez błędów.Mój komp 1G procek celeron i podczas nagrywania procesor zużywa 40%.Na esperanza było podczas testów najwięcej błędów.Nie wymieniaj jej tylko kup inne płyty.Gajowy.

mckalyka 11.01.2005 11:33

Tel Litek ma to do siebie że nie nagrywa na badziewskich płytach typu AXE i Esperazna. Aktualizacja firmowego biosu tu nie pomoże, musisz wgrać nieco zmodyfikowany. Poszukaj dokładnie na forum gdzieś jest opis jak to zrobić ale nie pamiętam gdzie. Powodzenia :mruga:

GrzesD 11.01.2005 14:43

No i klapa... próbowałem czegoś szukać. Wgrałem BIOS Oki (czy jakoś tak) za pomocą IntFlash'a i nadal to samo. Potem znalazłem (także na forum) link do jakiejś zagranicznej stronki - tam były BIOSy CS09_patched_cf i jeszcze CS09_unscrambled - wgrałem ten pierwszy (pokazało oryginalny programik LiteOn'a do update'u i update z CS09 do CS09). Nero InfoTool pokazuje ten sam BIOS z 14.12.2004 i nic. Płytki dalej nie idą - ten sam błąd :-( Nie chcę narazie innych, bo kupiłem tych 50 i co? Na śmieci? Szkoda mi trochę pieniędzy - już prędzej bym nagrywarkę wymienił na gorszą, ale żeby czytał... znowu od modelu 1633 nie chcę wrzucać, bo w razie pojawienia się oficjalnego BIOSu LiteOn'a, na którym by wszystko działało - zapewne ja bym sobie nie poradził z upgradem (bo podobno pokazuje, że nie ten BIOS do tej nagrywarki, bo myśli, że to jest starsza)... natomiast chciałbym bardzo pobrać plik od Gareona ale żaden link nie działa :-( może ten BIOS zadziała i w końcu coś się ruszy? :-( Może macie jakieś namiary, które działają albo podajcie mi proszę instrukcję, która na 100% zadziała i nie będzie na tyle skomplikowana, żeby samemu edytować BIOS? :-( Bardzo proszę :-( I przepraszam, że zawracam głowę w nowym poście, ale przeszukałem CAŁE forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi... :-(

mckalyka 11.01.2005 15:38

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=45458

badnij to. może ci pomoże, ja osobiście miałem ten sam problem wgrałem CS09 i nagrywa na tanich płytkach typu omega za 1.2zł na esperkach nie próbowałe bo wszystkie wcześniej sprzedałem.

GrzesD 11.01.2005 16:26

:-( nie potrafię tego zrobić :-( Szukałem w internecie tego 'Media Code Speed Editor' i nie ma... znalazłem jedynie 'Media Code Identifier', ale tam nawet nie identyfikuje Esperanzy :-( Poza tym mam plik *.exe otworzyć i zedytować? Ja bym potrzebował gotowego BIOSu jako EXE albo jako plik do jakiegoś programu i jasne informacje jak to zrobić :-( Nie chcę eksperymentować, bo jak mi nagrywarka siądzie, to 300 zł. w plecy :-(

bartezjusz 11.01.2005 17:11

Cytat:

Napisany przez mckalyka
Tel Litek ma to do siebie że nie nagrywa na badziewskich płytach typu AXE i Esperazna. Aktualizacja firmowego biosu tu nie pomoże, musisz wgrać nieco zmodyfikowany. Poszukaj dokładnie na forum gdzieś jest opis jak to zrobić ale nie pamiętam gdzie. Powodzenia :mruga:

co Ty chłopie pier.......

AXE to bardzo dobre nosniki - atip Moser Bear India - ja i wszyscy znajomi mielą tego setki i nikt nie narzeka

GUMI70 15.01.2005 17:13

ja mam tą nagrywarkę tydzień. bios zflashowany ze strony producenta. wysmażyłem już 30 esperanz i nie wykrzaczyło mi żadnej. miałem mały problem na początku bo mi buraczyło wszystkie płyty-krzyczało " błąd komunikacji" ale jak odpiąłem napęd DVD hitachi z tej samej taśmy to było dobrze i ładnie paliło. no więc przeinstalowałem system i teraz wszystko jest ok. napęd DVD i nagrywarka na jednej taśmie i jest ok.pali hawki esperanzy i memorexy-innych nie próbowałem.

mckalyka 15.01.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez bartezjusz
co Ty chłopie pier.......

AXE to bardzo dobre nosniki - atip Moser Bear India - ja i wszyscy znajomi mielą tego setki i nikt nie narzeka

Jak co pier.... kupiłem 20 takich i sie je moge teraz w dupę wsadzić bo ich nawet nagrywara niechce ruszyć. To są najtańsze płytki jakie można dostać na giełdzie. Badziewie i tyle.

GrzesD 23.01.2005 22:17

Jakoś mi się udało metodą prób i błędów... ale kilka dni mi to zajęło :-( Nawet do LiteOn'a napisałem skargę! Odpisali, że nowy BIOS jest w trakcie przygotowywania... dzięki wszystkim!

Tomi20 24.01.2005 09:08

Wg mnie dales sie zrobic w baloan z plytami esperanza poniewaz ten model nagrywarki ne nagrywa najlepiej na tym badziewie.

Choler** dlaczego sa tacy co inwestuja w takie nosniki kiedy mozna poczytac pare wontkow na forum, a watki ciagna sie od grudnia na temat tej nagrywarki i nagrywania na plytach verbatim , platinum (wg mnie najlepiej sie spisuja +R platinum) i innych bezmarkowych jak esperanza.
Moze i CD-R esperanza sa OK ale na DVD ta firma dala dup* po calej dlugosci albo nagrywarka :wsciekly: z niedopracowanym biosem.

Ludzie zacznijcie nagrywac na NORMALNYCH NOSNIKACH lepszej jakosci to o 100% bedziecie miec mniej problemow z wypalaniem plyt DVD.

MOderator! mam dosyc czytania postow typu (mysle ze innym tez sie juz uprzykszylo): Mam nagrywarke LiteOn 1653 i nie nagrywa mi na ESPERANZACH, co robic -ratujcie kupilem ich 50 sztuk.

VIZZARD 24.01.2005 11:00

@GrzesD

Jeżeli jesteś tak zdesperowany :sciana:

To wgraj sobie bios od 1633 STĄD - ten z załącznika :czytaj:

Po prostu ściągnij, rozpakuj i uruchom :taktak:

Jeżeli dalej będzie nie tak - zawsze możesz powrócić do biosów z 1653

Bios BS0R ma pozytywne opinie

A ty - nie masz nic do stracenia

Poza tym Esperanzy trafiają się lepsze i gorsze

Ale do Litka raczej nie są najlepszym wyborem :nie:

Zbyt dużo przypadkowości

W przyklejonym temacie o Nośnikach poszukaj sobie

Co Litki lubią najbardziej i na tym nagrywaj :taktak:

A z biosem spróbuj i daj znać :mruga:

:czar:

mark3k 30.01.2005 12:39

Ludzie dlaczego uparliście się na ten BADZIEW ESPERAZA. O tym ze to gniot wszyscy wiedzą juz od dawna i jak do tej pory nic na lepiej się nie zmieniło.
Pozdrawiam.
Marek

lobo80 02.02.2005 21:47

Mam dokładnie ten sam problem z tą różnicą że wcześniej nagrywałem na tych samych płytach (Esperanza) i nie było problemów :( Jeśli ktoś zna jakąś sztuczkę jak to naprawić to H.E.L.P.

tytusdezoo 02.02.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez mark3k
Ludzie dlaczego uparliście się na ten BADZIEW ESPERAZA. O tym ze to gniot wszyscy wiedzą juz od dawna i jak do tej pory nic na lepiej się nie zmieniło.
Pozdrawiam.
Marek

Może i płyty są słabe ale w parze z tą nagrywarką to całkowita klapa.
Na takich płytach to dobrze palą NECi i Pioneery czasami BENQ inne raczej mają zawsze problemy a w szczególności LITEON.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:47.