Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z z nagrywarka DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-nagrywarka-dvd-46372/)

Tum 23.03.2005 16:47

No jasne. :)

VIZZARD 23.03.2005 16:45

Cytat:

Napisany przez Tum
Właśnie nie. LG była urzywana normalnie. Nagrawała, odtwarzała przez 2 lata na przemian z Samsungiem potem na miesiąc odpoczywała ponieważ zakupiłem DVD-rec Lite-On`a [LDW-451S]. Po miesiącu znowu LG była w użytku przez 1,5 miesiąca do czasu kiedy nie dostałem kolejniego z gwarancji Lite-On`a [LDW-851S]. po 3 miesiącach lite-on się lekko chrzanił więc urzywałem ich na razem. LG nagrywała a Lite-On odczytywał i tak aż się DVD-rec nie spierniczył do końca czyli 11 miesięcy użytkowania [od marca 2004 - luty 2005]. I znowu LG samotnie tkwiła w kompie. A w marcu czyli dokładnie 3 dni temu dostałem kolejnego 3-ego DVD Lite-On`a z serwisu i LG narazie odpoczywa. Ciekawe do kiedy? :) Nie wierzysz - to trudno. Ja wiem swoje.

Ależ wierzę! Wierzę! :taktak:

Przecież nie mam powodu ci nie wierzyć :D

Zwłaszcza, że w przyrodzie różne wynaturzenia są, no nie? :mruga:

Tum 23.03.2005 16:22

Właśnie nie. LG była urzywana normalnie. Nagrawała, odtwarzała przez 2 lata na przemian z Samsungiem potem na miesiąc odpoczywała ponieważ zakupiłem DVD-rec Lite-On`a [LDW-451S]. Po miesiącu znowu LG była w użytku przez 1,5 miesiąca do czasu kiedy nie dostałem kolejniego z gwarancji Lite-On`a [LDW-851S]. po 3 miesiącach lite-on się lekko chrzanił więc urzywałem ich na razem. LG nagrywała a Lite-On odczytywał i tak aż się DVD-rec nie spierniczył do końca czyli 11 miesięcy użytkowania [od marca 2004 - luty 2005]. I znowu LG samotnie tkwiła w kompie. A w marcu czyli dokładnie 3 dni temu dostałem kolejnego 3-ego DVD Lite-On`a z serwisu i LG narazie odpoczywa. Ciekawe do kiedy? :) Nie wierzysz - to trudno. Ja wiem swoje.

VIZZARD 23.03.2005 16:07

Cytat:

Napisany przez Tum
A tu... moja LG przerzyła napęd samunga i 3 DVD-REC`i.

To normalnie nie słychane :)

To prawda! :taktak:

Zwłaszcza, że przez cały ten czas leżała nieużywana w pudełku :>

:czar:

Tum 23.03.2005 14:59

Ja zadze kupić jakąś LG. Mam CD-RW LG jeszcze wtedy 16x [kupiłem ją 3 lata temu, bo wtedy była najtańsza {370zł.}]. Każdy mówił:"zepsuje ci sie, itd" A tu... moja LG przerzyła napęd samunga i 3 DVD-REC`i.

To normalnie nie słychane :)

Slabuk 23.03.2005 10:04

Po kłopocie

Z dalszych moich doświadczeń z tym palnikiem wynika że jest to niezbyt dopracowany sprzęt i zmiana biosów nie zawsze pomaga - o czym można poczytać na forum.

Nawet na dobrych płytach (Verbatim) nie potrafiła czasem dobrze nagrać, bywało że nagrała 200-300MB i przerywała nagrywanie sygnalizując błędy.

Sprzedałem ją za połowę ceny.
Teraz rozglądam się za czymś innym.

Tum 22.03.2005 18:56

Wiem coś o tym. Mam ten sam problem. :) Lite-on SOHW-1673S.
Zaczołem od LDW-451S potem była LDW-851S i teraz mam tą. i trzecia w ciągu 12 miesięcy. :) Tragedia.

Slabuk 22.01.2005 11:23

Cytat:

Napisany przez intervox
Mam nagrywarke Lite-on SOHOW 1653s.
Kupilem ja z biosem CS02
Nie aktualizowałem jeszcze biosu na CS09
Moge nagywac na płyty firmowe DVD-R i DVD-RW
Nie moge nagywac na płytki "tańsze" DVD-R ,CO MAM ZROBIC ZEBYM MOGŁ NAGRYWAC NA WSZELKIEGO RODZAJU PŁYTY(CHOCIAZ NA WIEKSZOSC )

(( Niestety aktualizacja biosu nic nie daje w tym temacie.
Ja swoją wymieniałem już 2 x na gwarancji.
1 źle paliła płyty 9 - były nie do odczytu, nawet sama tego nie potrafiła.
2 i 3 które otrzymałem w ramach gwarancji tak jak u Ciebie nie palą -.
Nie wiem jak jest teraz z 9 po prostu nie chcę tracić kasy na eksperymenty.
Jednym słowem badziewie.

mantar 16.01.2005 11:48

Chyba lepiej niz dokladać wiele kasy do Plextora dolozyć nieco do dobrych nośników - i po sprawie. :-)

VIZZARD 16.01.2005 04:02

Cytat:

Napisany przez intervox
Kupilem ja z biosem CS02
Nie moge nagywac na płytki "tańsze" DVD-R ,CO MAM ZROBIC ZEBYM MOGŁ NAGRYWAC NA WSZELKIEGO RODZAJU PŁYTY(CHOCIAZ NA WIEKSZOSC )

1. Rozwiązanie zachowawcze: NIC

2. Rozwiązanie edukacyjne: Poczytać na forum: dlaczego zmiana biosów w tym przypadku nie daje zazwyczaj pożądanych efektów

3. Rozwiązanie z jedną zmienną: zmienić "minusy" na "plusy"

4. Rozwiązanie drastyczne: Zmienić Liteona na przykład na Plextora

:czar:

mantar 15.01.2005 23:40

Ależ oczywiście ze mozna - wiąże się to jednak z ingerencją w bios tzn z jego modyfikacją ale to nie takie trudne - jesli się zdecydujesz - http://www.frazpc.pl/b/92962 tutaj masz małą próbkę jak się tym zająć.Mimo wszystko jednak radzę wazne dane - (a ktore nie są wazne) wypalać na markowych płytach - sumienie bedzie spokojniejsze :)
Pozdrawiam

sight 15.01.2005 22:22

nie można nic zrobić (liteony nie lubia tanich płyt)

intervox 15.01.2005 21:13

Problem z z nagrywarka DVD

Kupilem ja z biosem CS02

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:02.