Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Dziwne dwu/sześcio? kanałowe AC3 (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dziwne-dwu-szescio-kanalowe-ac3-46515/)

RoboD 17.01.2005 12:58

Dziwne dwu/sześcio? kanałowe AC3

Witam!
Mam film w DivX, oryginalna nazwa z p2p "Freddie_Mercury_VC_DVDrip_DiVX.502.AC3.stereo.by. MamaSaid.avi". Chciałbym go przerobić na DVD z dźwiękiem przestrzennym. Sęk w tym, że wychodzi mi dźwięk dwukanałowy ze ścieżką LFE. Oto co podaje o dźwięku w tym pliku GSpot:
0x2000(AC3, Dolby Laboratories, Inc)AC3
48000Hz CBR 256 kb/s total (2 chnls)
oraz info z VDMod:
Sampling rate: 48000 Hz
Channels: 2 (stereo)
Audio tag: 0x2000, Decodable ATSC/A-52 (Dolby AC3)
Przy odtwarzaniu na kompie, wchodzę we właściwości filtra AC3 i widzę trzy strumienie wejściowe (L R i LFE) i sześć wyjściowych (ścieżka jest w odsłuchu wielokonałowa). Jak więc przerobić ją na DVD? Jak robiłemdotychczas: odzielałem audio w VDM, traktowałem je BSliced i AC3Machine. W tym ostatnim parametr Overal Output Configuration/Channels Mode ustawiony był na 5.1

CobraVerde 17.01.2005 13:33

skoro oryginalnie film ma audio stereo to nie ma sensu przerabiać jej na 5.1 szczególnie tak kiepskim narzędziem jak AC3Machine. najlepsze wyjście to zostawić tak jak jest, bo przeróbki przyniosą tylko obniżenie jakości - dźwięk już jest mocno skompresowany...

RoboD 17.01.2005 13:58

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
skoro oryginalnie film ma audio stereo to nie ma sensu przerabiać jej na 5.1

Niby jest stereo, a wokalu na tyłach nie ma. Jest tylko muzyka i oklaski z sali. Zastanawiające jest też wypuszczanie przez AC3 filter sześciu kanałów (ustawienie Outpus speakers: 3/2+SW 5.1 channel). Mógłbyś napisac co sądzisz na ten temat.

[QUOTE=szczególnie tak kiepskim narzędziem jak AC3Machine. [/QUOTE]

Co więc polecasz?

Pozdr Robert

ideJ 17.01.2005 14:03

To jest Dolby Surround zakodowany do AC3 2.0.
Zerknij na artykuł 1stwasp'a dotyczący przerabiania dźwięku (www.cdrinfo.pl/dvd) to powinno Ci dać coś na start. A swoją drogą to Cobra ma rację nie ma co przerabiać tego dźwięku. Nic lepszego niż 'oryginał' z tego nie powstanie ^_^

RoboD 17.01.2005 14:26

@ideJ
W zasadzie nie chcę konwertować, chcę na DVD uzyskać taki sam efekt jak na kompie. Poczytałem artykuł "Konwersja dźwięku stereo do AC3..." i mam takie pytanie. Sprawa w artykule dotyczy czystego stereo, a ja mam dostepną ścieżkę DD. Czy w związku z tym zawiera ona identyczny materiał jak stereo, czy też jeszcze dodatkowo jakieś informacje, które pomagają w robieniu z tego 5.1 przez AC3Filter. Niestety nie mam jeszcze amka AV w domu żeby sprawdzić jaki jest efekt mojej wcześniejszej pracy.

ideJ 17.01.2005 14:52

O ile masz wzmacniacz radzący sobie z Dolby Surround (czyli posiadający dekoder Dolby Prologic) to nic nie musisz przerabiać.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:20.