![]() |
RB Options
Witam.
Chcialem sie was spytac jak najlepiej ustawic RB, dotychczas w opcjach w rb mialem tak, ze: AVS Options>ConvertToYUY2() - mialem odchaczone AVS Options>Advanced (Expert) Options>Disable "Interlanced" - dawalem zawsze Aplly to all w Mode mam zaznaczone Dynamically Assign Cell Bitrates, Stel Space from Extras - mam zaznaczone 33% co do CCE to zawsze daje 10 passes. co jeszcze powininem zaznaczyc/odchaczyc, wiem, ze w programie DVD2DVDR, opcje kodowania najlepiej ustawic Interlaced, Alternate, Nonlinear, tak pisal CobraVerde, gdzie to w RB mozna poustawiac ? co do moich w/w ustawien to nie wiem czy one sa dobre :\ wiec za wszelkie rady dziekuje. Pozdro. |
Disable Interlaced powinno byc zaznaczone tylko dla głównego materiału (na płytkach PALowych w 99% główny materiał jest progresywny -- mimo, że w nagłówkach jest zaznaczony jako Interlaced -- a bonusy są z przeplotem).
Steal Space from Extras to już dowolność (i zgodnie z własnymi upodobaniami) choć ja osobiście wolę zaznaczyć Half-D1 and Half-Space for Extras (Half-D1 to zmiana rozmiaru ramki do 352x576 co daje całkiem ładne efekty przy bitrate na poziomie 2000 -- bez paskudnych makrobloków -- ubocznym efektem jest lekkie rozmycie ostrości obrazu jednak nie jest to bardzo odczuwalne) Resztę ustawień lepiej zostaw w spokoju :) |
acha :) a co z AVS Options>ConvertToYUY2() i Dynamically Assign Cell Bitrates ? dobrze mam czy nie ? :o
|
Dynamically Assign jest jak najbardziej wskazane. ConvertToYUY2 jest potrzebne jeśli do kodowania używasz CCE (dla QuEnc'a chyba trzeba to odznaczyć)
|
oka dzieki za wskazowki
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:26. |