Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nowy projekt www - praca (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nowy-projekt-www-praca-46660/)

baski 19.01.2005 15:53

Nowy projekt www - praca

Witam!

Zbieram ekipę do uruchomienia portalu (wortalu) internetowego - w założeniach od początku to będzie projekt komercyjny.

Merytorycznie ma to byc serwis na poziomie (co najmniej ) pclab.pl / cdrinfo.pl - choc zupełnie inna branża.

Od początku przewiduję pieniądze za pracę (choc nie można liczyc na kokosy) - jeśli projekt wypali będzie z tego stała i sensowna kasa. Jeśli nie będzie z tego dochodów projekt padnie.

Serwis będzie bezpłatny dla użytkowników - utrzymanie zapewnią sponsorzy reklam.

Wortal będzie składał się z następujących elementów:

portal - aktualizowany codziennie,
forum - raczej komercyjny IPB od samego początku,
baza danych - teleadresowa baza danych,
sklep internetowy - specjalistyczny i niewielki na początek.

Strona skupi się na zawartości merytorycznej a nie na "fajerwerkach".

Szukam osób które juz coś potrafią. Mam jako taką orientację co będzie potrzebne (nie jestem informatykiem) ogólnie rzecz biorąc:

dobór oprogramowania (na początek raczej open source - z czasem komercyjne <lepsze>?),

konfiguracja serwera,

kodowanie strony (html etc),

grafika,

konfiguracja forum,

tworzenie bannerów reklamowych,

tworzenie bazy danych,

backup systemu,

wybór dostawcy hostingu dla portalu (z czasem przewiduję własny serwer(y)),

etc.

Siedziba w Warszawie, możliwa praca na odległośc (potrzebny dostęp do netu).

Jeśli projekt wypali - następne są w planach.

Możliwe formy rozliczeń: faktura vat, umowa - zlecenie, inne.

Oprócz tego mam do zrobienia 2-3 strony firmowe.

W związku z innymi rodzajami aktywności możliwe dalsze zlecenia dla innych firm.

Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt baski@pf.pl z krótką informacją na swój temat i linkami do swoich prac.

Odpowiem na wszystkie maile (choc czasami może to potrwac 1-2 dni) - na ogólne pytania mogę też odpowiedziec w tym wątku na forum.

No to narazie tyle

baski 19.01.2005 20:28

:O

Eeee - coś małych ruch, a w gazecie pisali, że jest bezrobocie 8 ) .

kizio 19.01.2005 20:33

Dobór oprogramowania - chodzi o CMS'y?
grafika - no tu moglbym cos zrobic

-Sid-The-Rat=> 19.01.2005 20:47

ludzie którzy pomogli by ci robic taki serwis prace maja - musiałbyś sporo przebic ich dotychczasowe zarobki zeby zgodzili się rzucić starą i podjąć nową [niepewną] pracę

z grafiką czy pisaniem newsów poradzi sobie amator czy dzieciak - ale jak chcesz robić taki serwer profesjonalnie to potrzebujesz zawodowca - i na dodatek musisz trochę się na tym znać - wiedzieć jaka platforma [cocoon/php/asp], jaki przewidywalny ruch, reklamodawcy, konkurencja - gdzie chcesz hosting, jaki, ilu ludzi chcesz zatrudnic itp

samo rozkrecenie forum nie jest proste, calkiem dobre serwisy maja z tym problem, serwisy z marka i pewnego rodzaju renoma - na to trzeba czasu i odrobiny szczescia - bo skonfigurowac icon board potrafi kazdy

wyoknanie samego layout serwisu to rząd 10k pln na starcie, i nie radze na tym oszczedzac bo klient ostatnio cholernie wybredny i niejeden dobry serwis sporo stracil pochopnie zmieniajac szatę ze 'starej' na 'nowsza-lepsza' [szkoda, ze festyniarska] [z ostatnich przykladow - filefront spsił się graficznie zupełnie]

kampania reklamowa - trudne dzieło, konkurencja straszna, zrobic banner - nawet bez akcji tylko piszac recznie w action scripcie - to pryszcz, zrobic rozsadny banner - to juz spora sztuka

Predi 19.01.2005 21:00

amen ;)

baski 19.01.2005 21:03

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
ludzie którzy pomogli by ci robic taki serwis prace maja - musiałbyś sporo przebic ich dotychczasowe zarobki zeby zgodzili się rzucić starą i podjąć nową [niepewną] pracę

z grafiką czy pisaniem newsów poradzi sobie amator czy dzieciak - ale jak chcesz robić taki serwer profesjonalnie to potrzebujesz zawodowca - i na dodatek musisz trochę się na tym znać - wiedzieć jaka platforma [cocoon/php/asp], jaki przewidywalny ruch, reklamodawcy, konkurencja - gdzie chcesz hosting, jaki, ilu ludzi chcesz zatrudnic itp

samo rozkrecenie forum nie jest proste, calkiem dobre serwisy maja z tym problem, serwisy z marka i pewnego rodzaju renoma - na to trzeba czasu i odrobiny szczescia - bo skonfigurowac icon board potrafi kazdy

wyoknanie samego layout serwisu to rząd 10k pln na starcie, i nie radze na tym oszczedzac bo klient ostatnio cholernie wybredny i niejeden dobry serwis sporo stracil pochopnie zmieniajac szatę ze 'starej' na 'nowsza-lepsza' [szkoda, ze festyniarska] [z ostatnich przykladow - filefront spsił się graficznie zupełnie]

kampania reklamowa - trudne dzieło, konkurencja straszna, zrobic banner - nawet bez akcji tylko piszac recznie w action scripcie - to pryszcz, zrobic rozsadny banner - to juz spora sztuka

No cóż życie nie jest łatwe :boks: .

Ja też nikomu nie proponuję rzucania pracy - ale praca "przy okazji" może kogoś zainteresowac. Jest parę przykładów serwisów, którym się udało a nie należą do "wielkich" portali. Jest wielu ludzi, którzy coś potrafią i nie zawsze mają szansę to wykorzystac. Zresztą jak pomysł wypali to będzie sensowna kasa...

W sprawach technicznych www się orientuję "tyle o ile" ale mam doświadzczenie "biznesowe", mam pomysł (myślę, że dobry), mam plan jak go zrealizowac i troche kasy na początek.

:pisze: Popracujemy to zobaczymy jakie beda rezultaty... Jak się nie uda to żonka wytrzepie skóre :bicz: che che....

Najważniejsze, żeby zebrac ludzi, którzy coś potrafią i którym się chce. Wielu siedzi w domu i narzeka jak to źle jest .... jak w tym kawale o starym Żydzie, który modlił sie do Boga o wygraną w Lotto ---> Trzeba najpierw zagrac!

8 ) 8 ) 8 )

Remix 19.01.2005 21:25

Witam!

W ogole jaka tematyka tego serwisu? To chyba nie jest tajemnica co?

ThanatoS 19.01.2005 23:11

Cytat:

Napisany przez baski
No cóż życie nie jest łatwe :boks: .

Ja też nikomu nie proponuję rzucania pracy - ale praca "przy okazji" może kogoś zainteresowac.

Przy rozkrecaniu takiego czegos potrzeba sporo nakladow czasu i pieniedzy. Oczywiscie wszystko zalezy jaka tematyka i ogladalnosc. Na poczatku bedzie kiepsko, a lacza kosztuja niestety.

Cytat:

Napisany przez baski
Jest parę przykładów serwisów, którym się udało a nie należą do "wielkich" portali. Jest wielu ludzi, którzy coś potrafią i nie zawsze mają szansę to wykorzystac. Zresztą jak pomysł wypali to będzie sensowna kasa...

Znam wiele serwisow w polsce i za granica ktore tak mowily na poczatku, a pozniej wyszlo ze robi to sie spolecznie (ja de facto robie to spolecznie, ale glownie z powodu braku czasu aby sie zajac porzadnie cdrinfo.pl)

Cytat:

Napisany przez baski
W sprawach technicznych www się orientuję "tyle o ile" ale mam doświadzczenie "biznesowe", mam pomysł (myślę, że dobry), mam plan jak go zrealizowac i troche kasy na początek.

Troche kasy to pojecie wzgledne, nikt na ladne oczy nie bedzie zaczynal rozmawiac z toba. Jaka bedziesz mial misje?

Cytat:

Napisany przez baski
Najważniejsze, żeby zebrac ludzi, którzy coś potrafią i którym się chce. [...]

Chciec a moc to 2 rozne sprawy, ja bym mogl sie zajac, ale kto zrobi moja robote za mnie?

Zreszta, sam mysle ze za darmo nie chcesz nic robic, a jeszcze potrzebujesz dobrego grafika (ktory zna troche psychologii zachowan ludzkich). Dobra nie bede robil wykladu, to nie uczelnia :)

baski 20.01.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

W ogole jaka tematyka tego serwisu? To chyba nie jest tajemnica co?

:niepow:

Sorry, ale rozmawiamy tu o sprawach techniczno-organizacyjnych - temat jest tajemnicą handlową .. dopóki serwis nie ruszy.

:niepow:

baski 20.01.2005 00:19

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
Zreszta, sam mysle ze za darmo nie chcesz nic robic, a jeszcze potrzebujesz dobrego grafika (ktory zna troche psychologii zachowan ludzkich). Dobra nie bede robil wykladu, to nie uczelnia :)

Nie oczekuję, że ktoś będzie pracował za darmo - jak podałem w poście na początku. Pieniądze będą za wykonaną pracę od samego początku - w/g indywidualnych ustaleń - na początku niewielkie - później jak serwis się rozwinie większe - (no chyba, że padnie to wtedy żadnych nowych pieniędzy nie będzie, a ja stracę swoje zainwestowane).

Nie liczę,na to, że zatrudnię przy tym projekcie jakiegoś "guru", który ma robotę w "tip-topowej" firmie, jeździ firmowym Mesiem, a wakacje spędza na Karaibach (Narty w Szwajcarii) i na stałe mieszka w apartamencie firmowym w Marriocie.

Jak ktoś ma ochotę to może spróbowa się załapac na ten projekt - ale o tym decydują obie strony.

:bicz: Nie ma przymusu :bicz:

ThanatoS 20.01.2005 13:42

Firmowymi "mesiami" jezdza teraz tylko glownie "gangsterzy "zza wschodniej granicy :D

A karaiby juz dawno nie sa tak atrakcyjne.

baski 20.01.2005 17:17

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
Firmowymi "mesiami" jezdza teraz tylko glownie "gangsterzy "zza wschodniej granicy :D

A karaiby juz dawno nie sa tak atrakcyjne.

Taa, teraz to się jeździ na Sylwka do Indonezji......

A co do meritum,to znam wielu ludzi, którzy siedzą i nic nie robią, narzekają, a jak się pojawia okazja to stawiają się ponad wszystkich i windują swoje oczekiwania (żądania) na poziom abstrakcji osiągalny intelektualnie tylko dla nich samych... cha, cha ale mi się napisało ||

Życie to nie je bajka - jak mówi przysłowie!

:bicz:

baski 21.01.2005 17:53

.

Dziękuję za zainteresowanie i zapraszam następnych chętnych :piwo: do kontaktu.

:pisze: Piszcie najlepiej na mail'a: baski@pf.pl

8 ) 8 ) 8 )

.

smolik 21.01.2005 21:48

Cytat:

Napisany przez baski
.

Dziękuję za zainteresowanie i zapraszam następnych chętnych :piwo: do kontaktu.

:pisze: Piszcie najlepiej na mail'a: baski@pf.pl

8 ) 8 ) 8 )

.

Dałem cynk mojemu znajomemu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.