Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z kasowaniem płyt RW (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-kasowaniem-plyt-rw-46694/)

KaPi 19.01.2005 21:51

Problem z kasowaniem płyt RW

W żadnym programie prócz Alcohol 120% nie mogę skasować płytki wielokrotnego zapisu - w Nero i w innych programach wyskakuje komunikat o tym, że płyta nie jest wielorazowa, mimo, że podczas nagrywania Nero sam mnie informował o tym, że nagrywa RW. Czy ktoś wie co na to poradzić? Jak mówię, tylko Alcohol 120% mnie nie zawodzi - tylko on wykrywa płytkę jako RW i tylko on ją kasuje. Nie próbowałem jeszcze w CloneCD. I tak jest z CD-RW i DVD+/-RW... :ysz:

Maciej 20.01.2005 20:25

może wystarczy zmiana NERO na inną wersje.

mr_spock 20.01.2005 20:38

a moze zmieniales bios, co?
czasami zaraz po wgraniu pojawiaja sie takie anomalie - sam doswiadczylem

KaPi 21.01.2005 21:11

Cytat:

Napisany przez Maciej
może wystarczy zmiana NERO na inną wersje.

Taki problem pojawia się też w innych programach - sprawdzałem m.in. w CDBurner XP Pro 3.

Cytat:

Napisany przez mr_spock
a moze zmieniales bios, co?

Bios mam oryginalny.

IceManSpy 21.01.2005 21:41

skoro alcohol ci kasuje no to spoko. a z nero moze nowa wersja???

KaPi 21.01.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
a z nero moze nowa wersja???

Mam wersję Nero 6.6.0.5, poprzednio przy 6.6.0.1 to samo się działo. Nie wiem jak by się zachowywał na Nero 5. A pobrać wersje 6.6.0.6 czy to bez różnicy? Błędy kosmetyczne poprawione czy może coś istotnego?

Loczek 21.01.2005 23:51

A to dzieje sie na jednej płytce ? Czy na wszystkich tak masz ? Jeśli już alkohol kasuje tobie tą płyte to włącz żeby skasował tobie all z wymuszeniem. Sformatuj całąpłyte i spróbuj ponownie w innym programie. Ale najpierw coś na nią nagraj :)

KaPi 24.01.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez Loczek
A to dzieje sie na jednej płytce ? Czy na wszystkich tak masz ?

Ze wszystkimi, czy to DVD-RW czy CD-RW... Każdy program informuje mnie o tym, że płyta nie jest wielorazowa. Jak już mówiłem jedynie dzielny Alcohol 120% wykrywa od razu, że to RW i potrafi ją skasować. Nie uważam, żeby to była wina napędu - inaczej Alcohol 120% też by komunikował to jak inne programy, a nie posłusznie nagrywał! Więc co to może być? Wina Nero i innych? (nie próbowałem jeszcze na CloneCD i WinOnCD, bo nie posiadam ;) )

Loczek 25.01.2005 10:28

Kurcze moze jest jakis konflikt z aspi. Sprobuj wywalic i wgrac na nowo forceaspi. A tak dla proby mnien sterownik alkohola na inny i sprawdz co sie dzieje.

Wejdz w opcje alkohola. W drzewku najedz na Menu Glówne. na samym dole masz interfejs kontroli urzadzen. Powinno byc "Dmyslny kontrolerz alkohol 120" zmien na ten drugi "Interfejs atapi/scsi systemu win..." Wlacz to wylacz alkohola zresetuj kompa i sprobuj teraz cos zrobic a akloholu. Jesli bedzie problem tz. ze masz cos zwalonego z aspi.

KaPi 25.01.2005 15:17

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Loczek
Wejdz w opcje alkohola. W drzewku najedz na Menu Glówne. na samym dole masz interfejs kontroli urzadzen. Powinno byc "Dmyslny kontrolerz alkohol 120" zmien na ten drugi "Interfejs atapi/scsi systemu win..."

Zrobiłem jak kazałeś, przełączyłem sterownik, wyłączyłem Alcohol 120% i ponownie uruchomiłem komputer. Po ponownym uruchomieniu spróbowałem w Alcoholu 120% skasować mój nośnik DVD-RW. Udało się! Po powrocie do Nero i wybraniu informacji o dysku Nero potwierdził, że jest to DVD-RW. Jednak po ponownym nagraniu, Nero znów wywalał ten sam komunikat. Zamieszczam poniżej screen z tych trzech sytuacji, okienka są na siebie nałożone i nie występują one jednocześnie - to taki mix. ;) (sorry za ucięcie, ale większa grafika nie wejdzie)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:32.