Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Zmiana biosu w Liteon 1213S (https://forum.cdrinfo.pl/f11/zmiana-biosu-liteon-1213s-46722/)

maciekk 20.01.2005 15:48

Zmiana biosu w Liteon 1213S

Witam
Jestem tutaj pierwszy raz, wiec przepraszam jeżeli moje pytanie bedzie lamerskie. Mam problem z przegraniem płyty zabezpieczonej Safedisc 2.9. Przeczytałem istniejące posty na temat przegrywania tak zabezpieczonych płyt. Mam odpowiedni soft, natomiast ze znalezionych informacji wynika, iż moja nagrywarka nie radzi sobie z korekcją EFM. Mam nagrywarke DVD Liteon 1213S. Mam pytanie, czy można zmienić jej bios od innej nagrywarki, takiej , która obsługuje korekcję EFM (np. Liteon LTR -48125S, liteon SOHR-5238)?? Albo od jakiejkolwiek innej? Jezeli tak, to bardzo prosze o info od jakiej i ewentualnie jak to zrobić. Nie moge przegrać programiku Garden Composer 3D plus, i nie moge znalezc rodzynka (co wydawało mi sie najłatwiejsze).

Dzieki za pomoc. ???

mallow 20.01.2005 16:16

Witamy na forum
W dziale CDR jest przyklejony temat o podkrecaniu nagrywarek... tam poszukaj ;)
pozdro ;)

nimal 20.01.2005 16:21

chcesz wgrywac do nagrywarki dvd bios od nagrywarki cd? :| no najmadrzejszym pomyslem to to nie jest - w najlepszym przypadku staniesz sie posiadaczem gustownej... cegly ;p
tego litka warto krecic w gore, polecam na sonego dru710a na ktorego sam go przekrecilem, nie wiem jak to wplynie na korekcje EFM, ale generalnie w tej chili zdaje sie jakas toschiba tylko robi to bezblednie, reszta swiata musi kozystac z wzmocnienia sektorow (opcja oferowana np przez clonecd czy alkohol), wiec to ma stosunkowo male znaczenie

maciekk 21.01.2005 09:34

Witam
Dzieki za podpowiedzi. Wczoraj udalo mi sie przegrac program. Zrobilem to w CloneCD. Ustwione opcje odczytu na 4x z szybkim pomijaniem bledow. nagrywanie rowniez na 4x z emulowaniem slabych sektorow(chyba tak sie ta opcja nazywala). Przy odtwarzaniu niezbedne jest urochomienie clonecd w tray'u i wlaczona opcja zablokuj sektory cdr. I w zwiazku z tym mam pytanie, czy mozna jakos zmodyfikowac plik, aby uruchamial sie bez clonecd, np przy nie zainstalowanym clonecd? :piwo:

nimal 21.01.2005 10:01

pojdzie z nienagrywarki
nagrywarka czyta atip i to jest problemem - plyta widzi ze nie jest tloczona tylko palona
a jak chcesz uruhamiac z nagrywarki to musisz miec program z opcja chowania atip (clonetray, alkohol itp)
oczywiscie zawse mozesz poszukac slodzika i dodac go do plyty - no ale to juz nie kopia 1:1 tylko normalna... i tego sie nie robi w clonie tylko w dowolnym programie do palenia danych...

maciekk 21.01.2005 11:03

no i wlasnie tu jest problem. Program był palony, natomaist testowalem go na zwyklym cd LG i bez wlaczenia clonecd w tray'u nie chcial pójsc. Po wlaczeniu clona juz bylo bez problemu. Tak wiec w normlanym cd nieposzlo, chyba ze cos pomylilem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42.