![]() |
Nie daj fiskusowi - PITuj się kto może
Zaczął się sezon rozliczania haraczu zbieranego przez państwo.
Zasada jest prosta - im więcej przechodzi przez budżet, tym więcej nasza wspaniała administracja i politycy są w stanie uszczknąć dla własnych celów. Zatem im mniej wpłacimy do budżetu tym lepiej - ale nie do końca. Jednak część z tych pieniędzy, które wpłacamy wędruje tam, gdzie są naprawdę potrzebne. Więc najlepsze wyjście - przekazać kasę na szczytne cele bez pośrednictwa urzędu skarbowego. Co dziwne, jest to możliwe - wpłacasz 1% podatku na konto dowolnej Organizacji Pożytku Publicznego z tej listy, a US oddaje Ci tę kasę. Ja wybieram Śmigło Dla Tatr Zdecyduj sam, czy Twoje pieniądze pójdą na dom dziecka, śmigłowiec dla TOPRu czy nowe auto Ministra Zdrowia. |
Już w zeszłym roku skorzystałem z tej szansy i przekazałem 1 % na ?? (nie pamiętam).
W zeszłym roku, co rzadko zdarza się US dostałem przez pomyłkę 200 zł więcej. Najpierw o 100 zł machnął się chyba program lub babka spisująca z deklaracji kwotę do oddania, a druga 100 to prezent za niezapłacony mandat (zawsze wydawało mi się że to ja mam za niego zapłacić, ale niech im będzie :)). Z tą właśnie myślą z premedytacją dostałem w zeszłym roku mandat za picie piwa w miejscu publicznym. Może i w tym roku usmiechnie się szczęście :) |
a powiedzcie mi jaki jest najlepszy progz do rozliczen z "bratem PIT-em" :mruga:
|
.. ja od 7 lat robię pity z IPS-u polecam łatwe przejrzyste i nie pozwoli zrobić błędu :cool: :)
www.pity.pl |
Cytat:
|
zassalem ta wersje PITy2004 NG i zobaczymy co wyjdzie, czy doplata czy zwrot :>
|
Jesli juz przy pitach jestesmy to mam pytanko
Nigdy wczesniej sie nie rozliczalem - bo nie pracowalem Teraz pod koniec roku pracowalem legalnie kilka dni i czy musze cos w zwiazku z tym zrobic, czy dalej moge "na rodzicach" zostac? |
wiesz jezeli zrobiles do jakiej malej kwoty to nie musisz wypeniac pitu, ale musisz o tym poczytac bo nie jestem pewnien i nie wiem do ilu peniedzy, chyba do 500zł
|
Cytat:
wiec napewno sie nie mieszcze w tej granicy dzieki za odp :) |
rozliczyliśmy się właśnie ze Staśką, drogą elektroniczną ofkors,
dopłacamy urzędowi skarbowemu 1 polski złoty :sciana:. |
Detox, czyli nie masz żadnych zwrotów ani dzieci.
|
mam córuś, ale dochody za wysokie :sciana:
|
Przecież napisał że rozliczył się ze Staśkiem , ten giej jeden :jezyk:
|
To nasz farta - ja jak zwykle mam dopłatę...
|
Witam
A do kiedy jest czas, aby rozliczyć się z PITu (płać i trać)? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:35. |