![]() |
Nagrywarka do starego kompa
Chcialbyum sie dowiedziec czy bedzie dzialala mi nagrywarka na moim kompie. Mam Pentium 160, 32 RAM, dysk 5400 i jakas standardowa plyte glowna jak do tego kompa. Chce kupic nagrywarke 16x i nie wiem czy bedzie mi dzialac z predkoscia 1c6x a przynajmiej 8x.
|
Kup sobie LiteOna 52x a nagrywaj max 8-12x :) Powinno uciagnac.
|
bedzie działać :)
nie dawaj jej mocno "gazu" a płyta zostanie poprawnie nagrana. przenosze temat... i jak masz okazje zakupu uzywanego, dobrego sprzętu to kup, a reszte kasy zostaw sobie na czyste płytki, a nie tak jak napisał poprzednik kup napęd 52X i nagrywaj wolno - bez sensu. |
Czyli na przykład mogę sobie kupić używaną nagrywarke LG np. 8160b i nagrywać na 8x albo 16x i powinno chulać, tak?
|
zalezy jak uzywanego - musisz brac z "pewnej" reki, lub z rozbiurek kompow gdzie malo byly uzywane (napedy opytyczne)
|
To jakiej firmy nagrywarke uzywana kupic?? Tzn ktora firma produkuje najlepsze nagrywarki.
|
"Czyli na przykład mogę sobie kupić używaną nagrywarke LG np. 8160b i nagrywać na 8x albo 16x i powinno chulać, tak? "
Jak dobrze widze interesuje Cie DVD-RW. Wymagania jakie mają nagrywarki DVD wg. fabryki to P III 450 lub lepszy i 128 MB RAM lub wiecej a zalecane to P III 800 i 256 MB RAM . Pozdrawiam. :) |
Nie, nie interesuje mnie nagrywarka dvd, tzn. interesuje mnie ale nie do tego kompa tylko do domowego. Ale ja chce do tego kompa nagrywarke ktorego mam w akademiku. Tu mam jak pisalem marnego Pentiuma 150 i interesuje mnie nagrywarka cd. A ta nagrywarka LG model CEG (chyba) 8160b to jest nagrywarka 16/10/40 i taka mi chyba wystarczy ale nie wiem i chcialem sie dowiedziec na forum. A teraz chce wiedziec jakie sa najlepsze nagrywarki, tzn czy taki LG jest wystarczajacy, a jak nie to jaki??
|
Każda jest dobra dopóki się nie popsuje, czyli nie wiem która najlepsza. Miałem Samsunga 52x i był ok.
|
to prawda, że z kupnem używanej nagrywarki wiąże się ryzyko gorszej jakości zapisu np. ze względu na złe użytkowanie i zabrudzenie soczewki lasera.
Musisz trafić na dobry zadbany egzpemlarz. :) Jeśli masz kase na nową nagrywarke CDRW to ja polecam LG. Mam dwulatka i 0 problemów. One nie są drogie koło 100 zł. pozdrawiam, daj znać jaką podjąłeś decyzje. |
Cytat:
zaraz LG 8160B to DVD-ROM - leży właśnie obok mnie nieboszczyk. edycja: ja bym brał nową bo te sprzęty wytrzymują 2-3 lata a 100 złotych to nie jest straszna kasa. |
a no widac nie znam sie za bardzo. Takie jakies ta nagrywarka miala oznaczenia. Kupilem uzywana za dobre pieniadze i podobno dzialajaca w 100% zobacze. I tak sie szykuje do kupna nowego kompa po wakacjach wiec moze te pol roku wytrzyma. Dziekuje za pomoc pozdrawiam
|
sprawdziłem i nagrywarka LG GCE-8160B to zwykła nagrywarka CD-RW a jej info jest na stronach cdrinfo oto adres jak nie wierzycie http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1294093559
|
Cytat:
|
[QUOTE=ed hunter]zaraz LG 8160B to DVD-ROM - leży właśnie obok mnie nieboszczyk.
Ok. Moja pomyłka ! :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:11. |