![]() |
Ostrzeżenie dla DVD LG DRD8080B - zmiana bios
Posiadacze DVD LG DRD8080B wersja bios 1,00 mozliwa zmiana tylko do 1,03.
Dopiero przy wersji 1,04 jest wyjaśnienie : produkt typ model wersja bios program program .exe DVD-ROM Desk-top DRD-8080B 1,04 dflga1b6.mot Pxfer2.exe Slim DRN-8080B 1,12 s2lg57aa.mot Pxfer2.exe Należy wykonać płytkę startową CD-ROM, która zawierać będzie pliki config.sys i autoexec.bat, GSCDROM.SYS, MSCDEX.EXE i plik wykonawczy Pxfer2.exe i odpowiedni plik *.mot Pliki *.lge sa przeznaczone dla napędów CD-RW. Gdy będzie gotowy dysk startowy - zrestartuj komputer z napędem podłączonym do SECONDARY MASTER CHANNEL. Kiedy napęd zostanie odnaleziony - na ekranie ujrzysz komunikat A:> Wówczas wpisz Pxfer2 (nazwa pliku, patrz wyżej).mot, np. Pxfer2 dflga1b6.mot Uaktualnienie jest już rozpoczęte, zostaniesz poinformowany kiedy się zakończy. Zanim rozpoczniesz aktualizację musisz wiedzieć jaka wersje oprogramowania posiadasz aktualnie. Ściągnięta aktualizacja przeznaczona jest dla Shrink Micom Sets (flashable) - mikroprocesora współpracującego z pamięcią typu flash, tj. DRD-ROM: -> wersja 1.04 Firmware dla poniższych wersji nie może być uaktualniany: DRD-ROM: -> wersja 1.03 i niżej Wersja 1,04 do 1,05. W wersji 1,05 po rozpakowaniu można znaleść plik hex.( nie pamiętam jak mi się to udało program UltraIso? ) Biosy (znalazł Vizzard) http://forum.rpc1.org/dl_firmware.php?download_id=91 |
Witam.
Mam padniety LG DVD DRD8080B (zmiana biosu). Mam biosy ale w wersji z rozszerzeniem MOT a potrzebuję z BIN, czy jest jakiś program do przekonwertowania tego biosu do bin ? |
Dzięki już mi się udało cofnąć bios nagrywarki
|
Tutaj masz różne firmwary do Pionka. Jest np. 1.06 i 1.10
|
Podałeś złą nazwę pliku z biosem.
Sprawdź, czy twój plik z firmwarem napewno nazywa się 8100108.114 Według mnie powinno być R na początku. |
Teraz wpisywałem dokładnie też ze spacjami to wychodzi też lipa, a mianowicie pisze:
fopen(): No such file or directory (ENOENT) C'ant open firmware file '8100108.114' Nie wiem co już wymyślić. |
Musi być dokładnie tak:
dvrflash.exespacja-vfspacjaH:spacjaR8100108.114 |
Najlepiej będzie, jak ci zrobie plik .bat - wystarczy, że go uruchomisz.
|
musi być tak:
H:spacja81...... |
Dzięki za wskazówki ale niestety nie udało mi się cofnąć bios na 1.14, a wyskakiwał mi taki komunikat w wierszu poleceń:
// sptxOpen.CreateFile: x15 (21) Urządzenie nie jest gotowe. Could not open device H:8100108.114 Program i plik z biosem miałem w jednym katalogu (o nazwieDVRFlash) na dysku F i w wierszu poleceń wpisywałem w ten sposób: F:\>DVRFlash\dvrflash.exe -vf H:8100108.114 ale próbowałem inaczej i też nic z tego. Może coś mi doradzisz? |
Ilość załączników: 1
Ta sama płytka w Nero CD-DVD Speed
Zwróć uwagę na wysoką ocenę jakości płyty 99/100 Jak byś mógł, to wrzuć jakieś swoje wykresy. |
Ilość załączników: 1
Pierwsze co musisz zrobić to rozpakować plik z biosem np. RAR-em
Wyciągasz z niego bios, będzie się nazywał jakoś tak: R8100108.118 -zależnie od wersji. Uruchamiasz DVRFlash. Dzięki temu upewniasz się, jaka jest litera twojej nagrywarki w systemie. Wyświetli się na ekranie coś w tym stylu: Device : 1.0.0 Vendor : PIODATA Model : DVD-RW DVR-108DX Revision : 1.18 Device : F: Vendor : PIODATA Model : DVD-RW DVR-108DX Revision : 1.18 Teraz kopiujesz plik DVRFlash.exe i plik z biosem do jednego katalogu, np. C:\DVRFlash\ Uruchamiasz linię komend i wpisujesz: c:\DVRFlash\dvrflash.exe -vf X: R8100108.118 gdzie: X -litera nagrywarki R8100108.118 - nazwa pliku z biosem Potwierdzasz i czekasz. Co do wzrostu błędów PI przed trzecim GB to u mnie jest to samo. (przynajmniej w DVDInfoPro). Po przeróbce na Piodatę albo Asusa błędy PI w Nero CD-DVD Speed Bardzo szaleją (nie wiem dla czego, ale są od kilku do kilkudziesięciu razy większe niż te w DVDInfoPro), ale błędy PIF są na bardzo niskim poziomie. Oto Verbatim Pastel 4x w DVDInfoPro: |
Posłuchaj bart_3d, ściągnąłem ten program DVRFlash 2.0, i co dalej trzeba zrobić żeby
cofnąć bios na starszy w nagrywarce Pioneer 108? Właściwie to robiłeś? Mam bios wcześniejszy tz. wersje 1.14, ale po uruchomieniu DVRFlash,nie wiadomo co dalej robić? Nie chcę zmieniać Pioneera na Piodatę, tylko sprawdzić na starszym biosie czy testując płyty DVD po nagraniu będą też wzrastać błędy PI zaraz przed 3GB aż do końca płyty. Tak jest na biosie 1.18 i 1.14. Nie wiem czy to wina nagrywania czy odczytu płyty, być może trzeba by sprawdzić na jeszcze starszym biosie lub poczekać aż się ukaże nowszy. I co ciekawe tak nagraną płytę gdzie przed 3GB wzrastają błędy do końca płyty, pożyczyłem znajomemu a on przetestował ją w LiteOn-ie i jemu wykres wyszedł z początku trochę wyżej i zchodził w dół do końca płyty. Mówił że do swojej nagrywarki dobrał taki bios że mu tak testuje płyty. Dlatego może jest wina tych biosów do Pioneera że tak testują i pokazują wykresy. |
A tutaj jest bios w binie
http://etna.rpc1.org/nec/index.html |
Biosy do TDK są tutaj:
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=53 W prawdzie są w pliku .exe, ale może da się to jakoś rozpakować. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:55. |