![]() |
Stary komp i nagrywarka DVD
Mam pytanie do znawców tematu, mam stary komputer(tj: celeron II 560@622 płyta 440ZX, 196MB ram, geforce2titanium, 40GB HDD) czy ma sens zakup nagrywarki DVD tzn czy wogóle ruszy. Jestem tu pierwszy raz więc proszę o wyrozumiałość.
|
Ruszyć ruszy (przynajmniej powinien)... ale nie licz na nagrywanie 16x... nawet przy 8x dusi się (mój sprzęt to PIII 733 MHz, 384MB RAM...). Rozwiazaniem jest dokupienie dodatkowego kontrolera Ultra ATA 133 - kupiłem taki kontroler (na układzie Silicon Image) i mi ładnie współpracuje z Liteon'em SOHW-1653S oraz dwoma twardymi dyskami. Ważne jest aby kontroler współpracował z napędami optycznymi (nie wszystkie to potrafią) a nie tylko z twardymi dyskami.
Pozdrawiam... |
Mam dodatkowy kontroler, chyba właśnie na układzie SI tylko nie sprawdzałem czy chodzą napędy optyczne. Czy jest jakaś metoda czy poprostu podpiąć zwykłą nagrywarkę i sprawdzić czy działa.
Pozdrawiam. |
Podepnij normalnie nagrywarkę najlepiej jako master na oddzielnym kanale IDE i sprawdź czy kontroler (i również Windows) ją wykrywa...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:28. |