![]() |
Problem z HDD
wiec tak - mam Samsunga 40Gb (~36 ;] ) i 2 partycje c: i d: .Problem polega na tym że nie idzie sformatować partycji d: z poziomy Windy i nawet pod Dos-em.
Pojawia się taki komunikat: Nie można uruchomić formatowania, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Być może formatowanie zostanie uruchomione po uprzedniej dezinstalacji woluminu. WSZYSTKIE OTWARTE DOJŚCIA DO TEGO WOLUMNIU PRZESTANĄ BYĆ PRAWIDŁOWE. Czy chcesz wymusić dezinstalację tego wolumniu? <T/N> wiec zaznaczyłem tak ale format sie nie udał :( CO ROBIĆ ??? Sorki że wbiłem ten temacik tutaj ale tak wyszło :( |
Odpal linuxa z cd i wtedy sformatujesz bez problemu, może uda się jak odpalisz z dyskietki startowej do windowsa.
|
A próbowałeś w taki sposób: format d: /x
pozdr. |
"Wolumin nie zawiera rozpoznawalnego systemu plików." Czy partycja jest uszkodzona nieodwracalnie ??
|
Kombinowałeś coś czy samo się pokaszaniło?
pozdr. |
Odpowiedz :)
A moze poprostu zrobiłeś dysk na NTFS :P hehe i musiałbyś od nowa go zmontować Fdiskiem :) spróbuj moze zadziała :)
|
już od dłuższego czasu nie mogłem otworzyć plików znajdujących sie na partycji d: :( postanowiłem więc zrobić formata ale na niewiele się to zdało. Dyskietka startowa też nie pomaga ponieważ nawet nie mogę się przełączyć na d:/ - po prostu nie rozpoznaje systemu plików :-(
|
owszem dysk jest na systemie plików NTFS :) a nie pomoże zwyczajny format przed zainstalowaniem Windy na nowo??
|
A probowales usunac partycje i zrobic jeszcze raz? Jak w Zarzadzaniu Dyskami sie nie da to usun z instalatora Windowsa XP i pozniej zrob nowa w Menadzerze, hm?
|
Cytat:
|
Win XP mam (czyli najlepszym rozwiązaniem byłoby usunięcie partycji i utworzenie jej od nowa??)
|
To zrób tak jak napisał pablocoo - usuń partycję i utwórz ją od nowa.
|
format pod (parton magic) wersja dyskietkowa
|
Dzięki. Usunąłem partycję i utworzyłem ją od nowa pod Paragonem PM 6.0 :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:07. |