![]() |
hot swap-czym to sie je?
witam. chcialbym sie dowiedziec jak to ejst z tym hot swapem. tzreba do etgo jakis program specjalny miec?
bo problem jest taki: mam 2 dyski ktore musze zmieniac w kompie(raz jeden raz drugi).dortychczas robilem to tak,ze wylaczalem kompa i podpinalem drugi dysk. aha, te dyski sa jako drugie w kompie czyli nie systemowe. drugie pytanie jest takie... jelsi juz bede mogl "na goraco" podpinac/wypinac te dyski,to jak je podlaczyc: najpierw sygnal a potem zasilanie podczas wpinania dysku, a podczas wypinania odwtornie(najpierw odlaczenie zasilania a potem sygnal)? |
no musisz miec kieszen do dysku ktora obsluguje hot swap a potem programik ktory bedzie je odlaczal
np. - http://sklep.proline.com.pl/shop.php...484f5453574150 - http://sklep.benchmark.pl/pelny_9811.html - |
Po co kieszeń?
SCSI i SATA nie potrzebują :) |
a bez tej kieszeni sie nie da? tak po prostu zeby kable podlaczyc ....
|
Cytat:
****** nie potrzebuja :) Ps: podaj mi w sposob jak najbardziej prosty, jak odepniesz dysk SATA albo i SCSI bez kieszeni, albo bez zapinki??? serwerowej, oraz rozwin swoja wypowiedz, czemu ci idioci programisci i technicy uporczywie trwaja przy technologii HotSwap i SwapMenagera. |
Jak na moj gust to SATA wspiera hot swap :)
|
Cytat:
twierdze, ze dysk musi wspierac HotSwap. (albo musi to robic kieszen) (albo sama obudowa dysku w komputerze, np. IBM Serwer.) HotSwap- system komputerowy z komponentami typu HotSwap umożliwiającymi ich wymianę, w razie awarii, w czasie ciągłej pracy systemu. HotSwap ma odniesienie do: dysków twardych macierzy, kontrolerów macierzowych, zasilaczy obudów macierzowych i wentylatorów. Bo istnieje pytanie: po wylaczeniu dysku, co dalej, odpinac go recznie??? -czy moze po prostu wysunac z uchwytu?? (kieszeni) |
Hotswapa raz widzialem w zyciu, koles az zaniemowil po tym co zrobil - odlaczyl na zywca dysk z ktorego byly zgrywane dane i to nie bylo sata ani macierz:)
|
Ja odlaczalem u siebie w domu dysk na kontrolerze ATA100 i nic sie nie stalo. Tak po prostu. Kiedys nawet win2k stwierdzil ze nie mam nagrywarki (a chwile wczesniej na niej nagrywalem), w "moj komputer" nie ma, wiec docisnalem zasilanie i zaraz sie pojawilo ze znalazl nowe urzadzenie. Oczywiscie dzialalo wszystko.
|
ale jak podlaczales? najpierw sygnal czy zasilanie?
|
Byłem kiedyś u kumpla z moim dyskiem i wpięliśmy go do kieszeni. Wszystko było fajnie do momentu gdy w trakcie kopiowania wypiął kieszeń... nie wiem, miał taki jakiś odruch bawienia się kieszenią i chyba zapomniał ze tam jest dysk. W efekcie padł mu jeden kanał ide.
|
Cytat:
Jeżeli używa się kieszeni to one mają specjalny wyłącznik w kluczyku który odłącza zasilanie (wpierw plusy +12 i +5 aby nieuszkodzić elektroniki potecjałani napięć) potem w trakcie wyciągania kieszeni odłącza resztę. |
Hmm sygnal byl wpiety, podlaczalem zasilanie na koncu.
Tez sobie kiedys wysunalem kieszen z systemem :) O dziwo sie nie zawiesilo tylko pokazal sie komunikat ze za 60s nastapi restart bo brak komunikacji z jakas tam usluga :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:14. |