![]() |
LiteOn nie czyta , a inne cd-romy czytają
Witam.
Posiadam napęd cd-rw Lite-on LTR-48246S, z wgranym najnowszym biosem SS0E. Problem polega na tym że nie czyta mi wszystkich płytek nagrywanych na wcześniejszej nagrywarce HP 4x4x32. Zdarzyło mi się już tak dwa razy, raz na cdr Hawk i 2 płytki Datex 700mb. Płytki są na 100% dobre, sprawdzałem na drugim kompie i u znajomego. A w mojej nagrywarce po włożeniu płyty, parę sekund pokręci, a potem wyświetla że nie ma płyty w napędzie, Nero też nie może jej wykryć. Jedno mnie trochę zastanawia, bo może moja nagrywarka jest coś zwalona, ale biorąć płytkę do jednego znajomego na jego dość słabym, cd-romie, na którym ma problemy z porysowanymi cd, odczytało mi Hawk bez problemu. Chwilę później byłem już u drugiego znajomego, który ma nowiutką DVD-RW, i u niego było to samo co u mnie, czyli zakręcił i nie wykrył płytki. Z góry THX za jakieś pomysły. |
to nie wina sprzętu a raczej lipnych płytek, szczególnie Hawk :\
profilaktycznie wgraj ForceASPI, nic więcej raczej nie wykombinujesz |
Ja też bym stawiał na płytki, Hawki :ysz:
A jak jeszcze nagrywałeś z dużą prędkością to już całkiem nie ma czego się dziwic. |
Nagrywałem np. Datex 700mb z predkością 4x (na starej nagrywarce 4x4x32), i na owej nagrywarce jest odczytywane lux, na innym (kiepściejszym/starszym cd-romie) także płytke wykrywa, a na liteonie 48x24x48 nie wykrywa wogole płyty. Myślę sobie może Liteon Datex-a nie obsłyguje (co by było dziwne, w końcu na starszej nagrywarce jest ok.), ale Datexa 800 spokojnie nagrałem.
Wychodzi na to że niektóre płytki nagrane wcześniej na cdrw 4x, i w pełni sprawne na starszych cd-romach nie odtworze wogóle na tym niby dużo nowszym Liteonie. Załamka (( , mam ponad 200 filmów. Nie pozostaje chyba nic innego tylko wpiąć starego Acera 48x do odtworzenia niektórych płyt. Może jeszcze coś się poradzi...Mój sprzęt: Amd 2000, 384ddr, radek 9000@pro, hdd 1-master:20gb Udma4, 2-master:8gb ata33, 2-slave:Liteon 48246s, wgrane najnowsze ASPI, Windows XP sp2 (wyłączone nagrywanie spod XP), Nero 5.5.9.17. |
To wina producentów nowych CD-romów... Teraz jeśli napęd jest z tych tańszych to może nie czytać tanich płytek... Już wiele razy był ten problem na forum. Po prostu czytają tylko droższe nośniki, ale zarazem lepsze. Świadczy to tylko o "jakości" nagrywarki, bo nie potrafi ich czytać. Ja na szczęście jeszcze tego nie miałem - może dlatego że nie kupuję płytek za 40 gr...? ;)
|
Musiałem niestety podlaczyc starego Acera, zeby odczytywac plytki ktore nie odczyta mi Liteon, ale zastanawia mnie czy na pewno jest z nim wszystko w porzadku. Nagralem juz pare plytek Liteonem, tanich bo tanich- Hawk,Emtec, i na 10 nagranych plyt 8 nie oczytuje mi nagrywarka wogole, a Acer radzi sobie super.
Probowałem z roznymi predkosciami 24x, 12x.... |
No jak maz 80% nieskuteczności to dno. :nie:
Sprawdź te płytki KProbe na początek. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:42. |