![]() |
Dzieki wam wszystkim bardzo. :) Oczywiscie nagrody juz leca;)
:piwo: |
A odpowiedź jest w termodynamice, dowolny podręcznik.
Skraplanie zdecydowanie podnosi sprawność procesu. 8 ) |
Cytat:
Para jest schładzana w skraplaczu ażeby podnieść sprawność obiegu. Skraplana jest dlatego iż łatwiejszy jest transport wody niz pary a podgrzewana jest następnie w kotle ażeby wytworzyć parę do napedu turbiny. |
Cytat:
pzdr. dla wszystkich elektryków :piwo: ;) |
Sprzężone razem turbina i generator wykonują 3000 lub 3600 obrotów na minutę, dzięki czemu prąd przemienny ma częstość 50 lub 60 herców.
http://www.wme.pwr.wroc.pl/grafika_temat/elkon_02.jpg Poczytaj mi mamo jak Cie to intersuje to http://www.wme.pwr.wroc.pl/pl_elkon.htm |
Podstawowymi urządzeniami klasycznej tj. konwencjonalnej elektrowni kondensacyjnej są: kocioł parowy, turbina parowa z upustami regeneracyjnymi i skraplaczem oraz generator czyli prądnica prądu przemiennego trój*fazowego.
|
podgrzewa sie wode poraz 2 by albo uzyskac wode demineralizowaną lub napędzać parą turbiny, jest to lepsze rowiazanie ponieważ w razie "przebić prądu" prąd nie "rozchodzi się" po całej powierzchnij gdzie jest woda, dlatego ze nie ma ona minerałów więc i prąd nie może "przepływać". Gdyby była to para z "pierwszego tłoczenia" :) ;) to prad rozchodził by sie po mokrej powierzchni mogąc spowodowac szkody. A pozatym para powtórnie uzyskiwana jest lżejsza :)
|
chodzi moze o wprawienie w ruch wirnika przy pomocy pary? szukaj google.com oni napewno maja jakies przecieki
|
Tak bardziej lopatologicznie. Co dlaczego po co. Jezeli mozna oczywiscie:)
|
rozwinąc tzn?
|
@kizio moglbys ta mysl bardziej rozwinac??
@Eliasz tak:) A dokladaniej do energetyka w lublinie na Dlugiej6.;) A czego pytasz?? |
A ja mam ferie od dzisiaj ;)
@indy - chodzisz do jakiejś "elektrycznej" szkoły? |
Ponieważ wtedy wychodzi "Sucha para" tzn. para nie majaca w sobie minerałów. Mozna ją utrzymać szybko z wody demineralizowanej
|
Elektrownie cieplne...
Wiec mam napisac krotka prace na ten temat:
'Dlaczego para w skraplaczu jest skraplana,a później podgrzewana?Proces grzanie-chłodzenie-grzanie. - el. cieplne,kondensacyjne" Chodzi o elektrownie cieplna. Jezeli by to ktos wiedzial i mi ladnie to opisal to bym byl za***iscie wdzieczny:piwo: Dzieki z gory;) Pozdrawiam:) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:23. |