Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dlaczego polscy mundurowi/urzędnicy są tak chamscy, bezczelnii i... głupi? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczego-polscy-mundurowi-urzednicy-sa-tak-chamscy-bezczelnii-glupi-47478/)

zYxMa 01.02.2005 23:00

Dlaczego polscy mundurowi/urzędnicy są tak chamscy, bezczelnii i... głupi?

Właśnie oglądnąłem program granice, gdzieś tam znaleźli chińczyków czy kim oni tam byli jak próbowali przejść przez zielona granicę. Posadzili ich na jakiejś świetlicy na krzesłach, przyszedł jakiś mądrala co mówił językiem angilsko/chińsko/czesko/niemieckim (***** jakiś) wypytywał się ich w tym dziwnym języku :| (czyt. wydzierał się) do nich jak by byli jakimiś szmatami, cholera wie czym, totalny brak kultury i zachowania, a już nie wspomne o braku znajomości jakiegokolwiek języka obcego :\ Dlaczego polskie psy (czyt. policja, bo na inna nazwę nie zasługują) również są chamscy, tępi (gorzej jak mój but) Zszokowało mnie troche zachowanie tego gościa ze straży granicznej jak traktował tych chińczyków, ponieważ byłem raz w podobnej, ale w Niemczech. Policja zatrzymała mnie na autostradzie jak wracałem do Polski (okolice Frankfurtu/M) ale nie za przekroczenie prędkości, to była raczej rutynowa kontrola, zrobili mi badanie moczu (wykryli mi THC :P dzień wcześniej paliłem jointa i prawie 24h później wykryli THC, więc nie byłem najarany, ale jednak wykryli) więc wzięli mnie na dalsze badania krwi... zmierzam do tego, że ani jeden z tych Policjantów nie uniósł na mnie głosu. Byli bardzo kulturalni (u nas w PL za THC to by mnie chyba skopali) rozmawiali ze mna po ludzku - znaczy po angielsku :) praktycznie wcale się nie stresowałem, że siedze na posterunku, skoczyło się mandatem (dużym), który i tak umorzono, na szczęście. Dlaczego nasz kraj jest taki chamski?

Predi 01.02.2005 23:07

1) bo malo dostaja
2) ile by Polak nie dostal to i tak bedzie dla niego za malo
3) nawet jezeli dostaje duzo to patrz punkt 2 ;)

a za marne grosze komu sie chce uzerac z klientem... panie w PKO BP to juz jest szczyt... chociaz dzisiaj jak mi bankomat karte polknal to sie mile zaskoczylem :)

edit: moglbys to troche podzielic? bo jak na razie przeczytalem polowe i nie wiem czy chce mi sie czytac dalej :|

zYxMa 01.02.2005 23:10

Cytat:

Napisany przez Predi
1) bo malo dostaja
2) ile by Polak nie dostal to i tak bedzie dla niego za malo
3) nawet jezeli dostaje duzo to patrz punkt 2 ;)

a za marne grosze komu sie chce uzerac z klientem... panie w PKO BP to juz jest szczyt... chociaz dzisiaj jak mi bankomat karte polknal to sie mile zaskoczylem :)

W banku, czyli prywatnej firmie na szczęście nie spotkałem się z chamstwem (panie za okienkiem muszą być miłe bo inaczej zmienią na inną panią, wiem, bo mam apracuje w banku :] )

Co do zarobków straży granicznej to onie nie mają tak mało... :>

Predi 01.02.2005 23:14

pko bp to taki troche "nieprywatny bank" przynajniej jeszcze chwilke... poza tym moze wlasnie odkryles przyczyne... na panstwowym hamowka a u prywaciarza milusio, czyli cos nie tak z gora moze jest

sam bylem przesluchiwany w sprawie kolizji ktora spowodowalem (poszkodowany tylko ja, uszkodzone auto) a bylem traktowany jakbym pociag wykoleil zabijajac iles tam istnien....

woitas 02.02.2005 06:55

dziwisz się, że są chamsy?
kiedy dostają op...il za nic od przełożonych, muszą pracować na swoim sprzęcie (kompy etc), bo na nic nie ma kasy, dostają po 30-40 spraw miesięcznie i jakby tego było mało, 85% czasu pracy tracą na wypełnianie nikomu niepotrzebnych kretyńskich papierków.

chociaż fakt, czasami mogliby być bardziej uprzejmi, ale to już taka nasza narodowa mentalność.

pojedź na południe do grecji, albo włoch - nasi przy nich to ciche owieczki... :P

bgn 02.02.2005 08:33

dlaczego? - bo są bezkarni w praktyce i o tym wiedzą

Edwardo 02.02.2005 12:27

Cytat:

Napisany przez zYxMa
wykryli mi THC :P dzień wcześniej paliłem jointa i prawie 24h później wykryli THC, więc nie byłem najarany, ale jednak wykryli

ze paliles konopieindyjskie zawierajace substance psychoaktywna THC to po badaniu moczu powiedza ci nawet po miesiacu... albo nawet po 6 miesiacach o ile dobrze kojarze pewnie fakty.

andrzejj9 02.02.2005 14:32

Cytat:

Napisany przez bgn
dlaczego? - bo są bezkarni w praktyce i o tym wiedzą

Dokładnie tak... Dlatego jak tylko mam możliwość udowadniam wszelkim służbom i innym, którzy za wysoko się stawiają, że w Polsce jednak mimo wszystko jakieś prawo istnieje...

crack_us 02.02.2005 14:47

Zacznijmy od tego ze porownojesz polska straz graniczna podczas dzialan z uchodzcami, i niemiecka policje podczas rutynowej kontroli.
Chyba normalne ze jak kolesie chcieli przez polske zrobic sobie kanal przezutowy, to straz graniczna nie przywita ich z kwiatami, chlebem i sola, tylko w taki sposob, aby im sie odechcialo tu wracac...

Mily_ 02.02.2005 19:17

Cytat:

Napisany przez zYxMa
Właśnie oglądnąłem program granice, gdzieś tam znaleźli chińczyków czy kim oni tam byli jak próbowali przejść przez zielona granicę. Posadzili ich na jakiejś świetlicy na krzesłach, przyszedł jakiś mądrala co mówił językiem angilsko/chińsko/czesko/niemieckim (***** jakiś) wypytywał się ich w tym dziwnym języku :| (czyt. wydzierał się) do nich jak by byli jakimiś szmatami, cholera wie czym, totalny brak kultury i zachowania, a już nie wspomne o braku znajomości jakiegokolwiek języka obcego :\ Dlaczego polskie psy (czyt. policja, bo na inna nazwę nie zasługują) również są chamscy, tępi (gorzej jak mój but) Zszokowało mnie troche zachowanie tego gościa ze straży granicznej jak traktował tych chińczyków, ponieważ byłem raz w podobnej, ale w Niemczech. Policja zatrzymała mnie na autostradzie jak wracałem do Polski (okolice Frankfurtu/M) ale nie za przekroczenie prędkości, to była raczej rutynowa kontrola, zrobili mi badanie moczu (wykryli mi THC :P dzień wcześniej paliłem jointa i prawie 24h później wykryli THC, więc nie byłem najarany, ale jednak wykryli) więc wzięli mnie na dalsze badania krwi... zmierzam do tego, że ani jeden z tych Policjantów nie uniósł na mnie głosu. Byli bardzo kulturalni (u nas w PL za THC to by mnie chyba skopali) rozmawiali ze mna po ludzku - znaczy po angielsku :) praktycznie wcale się nie stresowałem, że siedze na posterunku, skoczyło się mandatem (dużym), który i tak umorzono, na szczęście. Dlaczego nasz kraj jest taki chamski?

Ja powienm tak... nie bronie tych mundurowych, ale... oni mają być mili dla kogoś kto robi sobie z nich durniów?? jak mają być mili dla kogoś, kto psuje ich prace?? chyba nie powiedzą im, że "dobrze zrobiliście, możecie iść dalej"... no wybaczcie ale ja ich w zupełności rozumiem (choć są sytuacje, w których mogli by się inaczej zachować...)

andrzejj9 02.02.2005 19:37

Cytat:

Napisany przez Mily_
Ja powienm tak... nie bronie tych mundurowych, ale... oni mają być mili dla kogoś kto robi sobie z nich durniów?? jak mają być mili dla kogoś, kto psuje ich prace?? chyba nie powiedzą im, że "dobrze zrobiliście, możecie iść dalej"... no wybaczcie ale ja ich w zupełności rozumiem (choć są sytuacje, w których mogli by się inaczej zachować...)

Rozumiem Twoje podejście i w sumie masz rację. Mi jednak zawsze się podoba, kiedy ktoś potrafi oddzielić emocje od wykonywanej pracy i zachowywać się profesjonalnie. Owszem, uchodźcy teoretycznie chcieli ich oszukać, chociaż tak naprawdę straż jedynie wykonuje swoje obowiązki, a łamanie prawa to bardziej oszukiwanie państwa, ale nieistotne. Po prostu chodzi mi o to, że nawet jak już złapią takie osoby, to dalej są pewne procedury i jedynym ich obowiązkiem jest tych procedur przestrzeganie. Nie ma tu miejsca, a tym bardziej potrzeby na własne zdanie, na pozwolenie dojścia do głosu emocjom.

Zawsze podziwiam ludzi, którzy potrafią swoje odczucia w danej chwili zachować dla siebie i na zewnątrz zachowywać się tak, jak w danej chwili wymaga tego sytuacja.

Maciej 02.02.2005 19:41

Cytat:

Napisany przez Edwardo
ze paliles konopieindyjskie zawierajace substance psychoaktywna THC to po badaniu moczu powiedza ci nawet po miesiacu... albo nawet po 6 miesiacach o ile dobrze kojarze pewnie fakty.

... przesadziłeś z tymi miesiącami,
poziom wykrywania w moczy jest do 10 dni.

cana 02.02.2005 21:19

później to tylko płyn rdzeniowy, ale to boli ||

Remix 02.02.2005 22:27

Witam!

Moje osobiste zdanie co do pierwszego posta w tym temacie - zenada (i nie bede tlumaczyl dlaczego)

Edwardo 02.02.2005 23:18

Cytat:

Napisany przez Maciej
... przesadziłeś z tymi miesiącami,
poziom wykrywania w moczy jest do 10 dni.

ok przegiolem co do moczu... ale krew?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:08.