![]() |
Ricoh 9120 coraz gorzej wypala plyty :(
Witam,
Po okolo 11 miesiacach moj Ricoh 9120 zaczac coraz gorzej nagrywac plyty, choc czasem uda mu sie nagrac plyte ok. Upgrade biosu nie pomogl (z 1.10 do 1.30). Oto moje testy po nagraniu plyty 700 mb z plikami ~5mb chcialem zgrac te pliki spowrotem na hdd. Odczyt jest x32 wiec cala plyta powinna mi sie zgrac w ok. 3 minuty, jednak przy zgrywaniu z plyty verbatim trwalo to 17 minut, przy zgrywaniu z czarnego dysana po 8 minutach mialem 60% i wystapil blad odczytu. Co ciekawe u kolegi niektore plyty czyta ok. Oczywiscie po wypaleniu np. filmu na cd, nie ma mowy o odtworzeniu filmu bezposrednio z cd. Tak samo jest z wypalaniem iso, np linux, gry - instalacja przebiega baaardzo dlugo czesto do 25 minut (full install). Wypalilem na tej nagrywarce nieduzo bo ok. 200 plyt. Z innymi plytami (z innych nagrywarek) jakos sobie lepiej radzi (odczyt). Nagrywarka jest jeszcze na gwarancji, wiec mam zamiar ja oddac do serwisu. Czy ktos mial podobny problem? Z jaka reakcja serwisu moge sie spotkac? Wymienia czy nie? W sumie wywalilem na ta nagrywarke ~1500zl a teraz wlasnych plyt nie czyta dobrze. A jak w serwisie wypala 'sapera i pasjansa' na cd odczytaja i powiedza ze jest ok? Co mam wtedy zrobic? Jakich programow moge uzyc i czy wogule jakies sa, do sprawdzenia jakosci nagranej plyty? Jesli takie istnieja to poprosze o linki. Chcialbym byc przygotowany zanim pojde do serwisu. Aha, procesor nie jest podkrecony itd. Nagrywarka jest jako secondary master, w nero, burndrive wszystko ladnie sie wypala z odpowiednia predkoscia, bufory zawsze ~99%, wiec raczej odpada wplyw innych komponetow komputera na jakosc nagrywania. Czy moge sie mylic? Zreszta nic takiego do tego komputera nie dokladalem specjalnego, przeciez nagrywala ok. Z gory dzieki za wszelka pomoc. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:26. |