![]() |
Zapis CD-text na audioCD.
Cześć!
Mam pytanie na temat płyt audio nagranych z cd-textem. Jak można sprawdzić na nagrywarce, czy dane tekstowe zostały naniesione na płytkę? Mam sporo płytek zawierających muzykę, starałem się wpisywać w Nero dane textowe. Nero Info Tool podaje informację, że płyta zawiera cd-text, ale ani w WinAmpie, ani w Windows Media Player nie widać tytułów utworów ani nazw wykonawców, są tylko ścieżki z numerami. Również kopiując nagrane przeze mnie płyty cd audio z danymi textowymi w Nero 6.3.1.20 nie mogę odzyskać tytułów. Chciałem spytać, czy ktoś wie, jak odzyskać dane cd-text? Płyty źródłowe nagrane w trybie RAW DAO/96 z zaznaczoną opcją Zapisz CD-text na CD. |
Czy Cd-Text poprawnie się nagrał sprawdzić można np. w jetaudio
lub programami rippującymi ...: eac, cdex, Easy CD-DA Extractor, Audiograbber WinAmp i WMP nie obsługują CD-Text. |
Dzięki, sprawdzę eac'iem, tylko muszę go najpierw ściągnąć :) . A czy Nero nie odczytuje cd-text?
|
jak również programem NERO w 'info o nośniku" :)
|
Ilość załączników: 1
oczywiscie w nero
|
Cytat:
|
fajny artykuł o CD-Text ...http://cdrinfo.pl/cdr/artykuly/cdtext/cdtext.php
|
Cytat:
1. w "info o dysku", albo 2. zrzucając ścieżki na twardy przy tworzeniu kompilacji. W każdym razie jeśli idzie o płytki nagrywane u mnie, nawet w Nero przy odczycie kompletny brak cd-textu. :smutny: |
Ciekawa sprawa.
Zmieniłem sterowniki ForceASPI z 1.8 na 1.7 i jetAudio zaczął "widzieć" cd-text na płytkach nagrywanych u mnie. Natomiast Nero (już w wersji 6.6.0.6) ciągle nie potrafi tych danych odczytać. Na plycie z cd-textem nagranej u kolegi na Litku 52327s dla odmiany Nero czyta cd-text, jetAudio nie widzi. :O I gdzie tu kompatybilność, skoro co nagrywarka, program (lub ew. komputer), to inny sposób zapisu/odczytu cd-textu. W każdym razie ulżyło mi, że moja kolekcja audio zawiera jednak dane tekstowe. Dzięki Macieju za wskazanie na jetAudio. Bardzo przyjemny i użyteczny programik. 8 ) Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:39. |