![]() |
Przechwycenie konta pocztowego
Drodzy forumowicze, ktoś przechwycił hasło z mojego konta pocztowego i jednemu z forumowiczów przysyła wirusy. Mam pytanie, czy zmiana hasła na to konto, na dużo dłuższe i trudniejsze ( co też uczyniłem) załatwi sprawę, czy też musze to konto usunąć (a niechciałbym bo się przywiązałem). Szkoda człowieka zasypywanego wirusami przez jakiegoś *****a. Ja oczywiście nic mu nie wysyłałem i nie mam wirusów w kompie.
|
Może Firewalla ?:)
|
zmieniaj haslo poki sie da! (widze ze juz zrobione) chociaz moze byc problem jezeli serwer wysyla informacje o zmianie i on ja przechwyci.... ale probowac zawsze wart
ps. i nie przejal CI calkowicie skrzynki? |
skrzynka nie jest chyba przejęta, wysyłam dużo maili do różnych osób i tylko od tej jednej mam info, że przychodzą wirusy. Ten ***** używa Outlooka, ja juz pracuję na Thunderbirdzie.
|
jezeli masz platna to po sprawie, zglos i oni sie dowiedza czy ktos oprocz Ciebie z niej korzysta... jezeli bezplatna....... .........
mam nadzieje ze nie ***** przez outlocka :D ja tysh uzywam outlocka (od kiedy pamietam) i nic mi sie nie dzieje ;) |
Zeby ktos wysylal z niby twojego konta wirusy nie potrzeba wlamywac sie. Protokoly pocztowe maja wielkie dziury, i z tego powodu moze do ciebie przyjsc jakis wirus np. z niby mojego konta.
|
Ja musiałem zrezygnować z konta na tlenie bo przychodziło około 100 wirusów na dzień... nawet były takie że sam do sobie :D Oczywiście ktoś się podszywał pod moje konto. Dużo maili bylo takich ze w mojej poczcie którą wysłałem znaleziono wirusa.
Jak narazie konto na googlu najlepsze i najszybsze :D |
Ale o ile wiadadomo to obecne serwery ( smtp ) wymagaja uwierzytelnienia. Czyli jak nie znasz hasla osoby pod ktora sie kcesz podszyc to nie mozna wyslac maila. Mam racje??
|
Ale nie musisz wysylac poprzez serwer np. tlen'a tylko od siebie udajac tlen'a :D
|
Cytat:
Kilka razy dostałem w pracy wirusa od ludzi, którzy byli w tym czasie na urlopie :haha: Zresztą @Zetoxa gdyby ktoś włamał Ci się na konto pocztowe żeby rozsyłać za jego pomocą wirusy to prawdopodobnie pierwszą rzeczą, którą by zrobił była by zmiana hasła po to żeby Ciebie odciąć od konta i mieć więcej czasu do działania. pozdr. |
Na płatnym koncie na Onecie nie spotkałem się z czymś takim, ale w darmowych kontach jak najbardziej.
|
Cytat:
A w internecie nie ma roznicy czy konto platne czy bezplatne, ta sama technologia i nie ma co rozrozniac. |
nawet uzytkonik jednego z w pelni legalnych programow (ktorego nazwe pomine zeby unikanac wielostronicowej dyskusji co i jak; i zaznaczam ze na takie pytania nie odpowiem), nie ma wiekszych trudnisci zeby wyslac email ktory idzie niby z innego konta
tak samo korespondencja seryjna czy inne typowo spamerskie zabawy... |
... czyli zmiana hasła może nie pomóc?
|
Zetoxus nie ma zadnego sensu, bo nikt ci tego konta nie przejal, tylko sie podszywa pod twoje konto. Pod moje konta tez sie podszywaja i nie placze.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:41. |