Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   nagrywanie na dvd paru mpg (https://forum.cdrinfo.pl/f13/nagrywanie-dvd-paru-mpg-47740/)

czar_pgr 06.02.2005 15:54

nagrywanie na dvd paru mpg

Mam na dysku pliki mpg przerobione za pomoca programu dvdrip (z wklejonymi napisami). Chcialbym teraz oczywiscie w jak najprostszy sposob nagrac przykladowo 2 filmy na 1 plyte dvd. Mysle, ze nie ma potrzeby zeby znowu konwertorowac te pliki na jakis inny format, bo znowu bedzie to trwalo pare godzin. Poszukuje wiec programu banalnego w obsludze za pomoca ktorego stworze menu dla moich mpg i nagram je poprostu na dvd.(bez kolejnego konwertorowania, poprostu jako data dvd). Moglby ktos mi poradzic jakis progs?
Z gory dzieki za pomoc 8 )

sc0rpi0 06.02.2005 16:04

Domyślam się, że chcesz nagrać kilka filmów VCD na płycie DVD ?? Jeżeli tak, to myślę, że dobrym programem będzie do tego TMPGEnc DVD Author (szybko zrobisz menu i dołączysz odpowiednie pliki). Ale twoje pliki MPG muszą spełniać jednak kilka warunków by tak nagrać jako DVD a i odtwarzacz stacjonarny nie w każdym wypadku sobie z tym poradzi.

czar_pgr 06.02.2005 16:35

moglbys jakie warunki okolo, bo przerabialm dvdrip na mpg i w opcjach nic nie zmienialem chyba, jeden film zajmuje mi okolo 800-900 mb

sc0rpi0 06.02.2005 17:23

Plik mpg musi posiadać dźwięk 48kHz no i oczywiście rozdzielczość typową dla VCD 352x288. TMPGEnc DVD author nie chciał mi też przyjąc pliku kiedy "GOP structure" było wieksze niż 30, ale dokładnie na tym GOP się nie znam.

czar_pgr 07.02.2005 11:34

no to przerobilem pliki na mpg za pomoca dvdrip i w progsie TMPGEnc DVD Author podczas dodawania kolejnych plikow wysjakuje mi takie cos

The video framerate xxxx fps cannot be used for a standard DVD.
You can only use the following framerate for a standard DVD:
29.97 fps (NTSC format only)
25 fps (PAL format only)

rozumiem ze moje pliki nie spelniaja odpowiednich wymagan, zeby mozna odtworzyc ich na stacjonarnym dvd, moze cos zle ustawiam w dvdrip?

sc0rpi0 07.02.2005 11:49

Pewnie DVDrip przerobił ci na jakiegoś MPG niezgodnego ze standardem ani PAL ani NTSC. Proponuję do tego celu użyć np. TMPGEnc.

czar_pgr 07.02.2005 18:59

wzialem teraz zaznaczylem w dvdrip aby byla najlepsza jakosc mozliwa, film zajmuje wiecej miejsca, ale zato TMPGEnc DVD Author nie odrzuca pliku i ladnie na dvd nagrywa, dz za pomoc, mysle ze moj problem rozwiazany

roman01 01.03.2005 17:00

Cytat:

Napisany przez czar_pgr
no to przerobilem pliki na mpg za pomoca dvdrip i w progsie TMPGEnc DVD Author podczas dodawania kolejnych plikow wysjakuje mi takie cos

The video framerate xxxx fps cannot be used for a standard DVD.
You can only use the following framerate for a standard DVD:
29.97 fps (NTSC format only)
25 fps (PAL format only)

rozumiem ze moje pliki nie spelniaja odpowiednich wymagan, zeby mozna odtworzyc ich na stacjonarnym dvd, moze cos zle ustawiam w dvdrip?

Poniewaz w TMPGEnc DVD Author mozna tylko dodawac film o rozszerzeniu *.mpg ale jako format VCD. A ty masz format SVCD a do tego są inne programy. Ewentualnie luźno nagraj jako płyte DATA filmy na DVD i sprobuj odtworzyć ja stacjonarnym DVD.

robert8888 02.03.2005 17:24

Witam. Czy to oznacza że np. przerobiony film z divixa na powiedzmy wersję vcd można jedynie nagrać jako płytę DATA? Czy m to zrobić, tzn. czy programem np. Nero??

roman01 02.03.2005 21:55

Nie nie jako DATA mozesz nagrac zarowno filmy przerobione na VCD jak i SVCD. Tylko mowie program TMPGEnc DVD Author wczutyje do siebie tylko pliki mpd w formacie VCD.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:27.