Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Martwa LG gcr-8523B (https://forum.cdrinfo.pl/f2/martwa-lg-gcr-8523b-47773/)

Dombel 12.02.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez fraydi
jeszcze zauważyłem że strasznie grzeje się silniczek od przesuwania wózka z laserem jest gorący. Mówiąc dokładniej WRZATEK! napewno ma popalone uzwojenia. ciekawe czy to wina samego silniczka czy sterownika? ale obstawiam napewno elektronikę. Jak myslisz opłaca się składać z dwóch?? czy lepiej dać sobie spokój i wywalić ją na śmietnik??

Ja bym się pobawił. Lutownica w dłoń i jazda :P Ale jak chesz to od Ciebie zależy. nic nie tracisz jak coś s******ysz, a jak ci się uda będziesz miał dobry sprzęt i doświadczenie na przyszłośc. Osobiście kiedyś jeździłem (jak się to jeszcze opłacało) do pewnego "tajemnego" :) sklepiku z elektroniką gdzie sprzedawali uszkodzone twardziele "na wagę". Średnio z 10 - 15 dysków (5 zł za sztukę) wychodziło 5-7 sprawnych. Kumpel mi je pchał na allegro po 100 - 150 zł za sztukę dając na nie pół roku własnej gwarancji :P. Teraz już ludziska zmądrzeli i podbili cenę więc nie opłaca mi się tam jeździć. Ale z twrdzielami sprawa jest prostsza i cała operacja za zwyczaj wymaga użycia 2 imbusów inie trzeba nic lutować. W przypadku wypalarki to radziłbym zaopatrzyć się jescze w jakiegoś zdechłego CD-Roma ze sprawną mechaniką (może być nawet 8x czy nawet wolniejszy) żeby miec pod ręką zapas rolek i innych "blaszek" .

fraydi 11.02.2005 13:04

jeszcze zauważyłem że strasznie grzeje się silniczek od przesuwania wózka z laserem jest gorący. Mówiąc dokładniej WRZATEK! napewno ma popalone uzwojenia. ciekawe czy to wina samego silniczka czy sterownika? ale obstawiam napewno elektronikę. Jak myslisz opłaca się składać z dwóch?? czy lepiej dać sobie spokój i wywalić ją na śmietnik??

Dombel 11.02.2005 11:54

Cytat:

Napisany przez fraydi
na allegro jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41799279

"ma problemy z nagrywaniem i czytaniem płyt"

Dombel czy o takie coś ci chodziło?????

Mniej więcej. Tyle, że zapytaj czy nie czyta w ogóle czy tylko niektóre :P. Bo jak będziesz miał 2 wypalary ze spierdzieloną elektroniką to dupa.

Maciej 10.02.2005 15:42

Cytat:

Napisany przez fraydi
@Maciej

Co do nagrywarki to od poprzedniego włąściciela wiem tylko że poprostu pewnego dnia przestała działać i tyle... koleś mało wie na ten temat [...]

@Dombel
Po podłączeniu zasilania ze starego zasilacza AT nadal martwa. (bez taśm)

jesli przestała nagle działać, to wgrywanie biosa nic nie da. Prawdopodobnie nagrywarka padła na amen...elektronika, laser, silnik...trudno powiedzieć.

fraydi 10.02.2005 12:43

na allegro jest coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41799279

"ma problemy z nagrywaniem i czytaniem płyt"

Dombel czy o takie coś ci chodziło?????

fraydi 10.02.2005 12:36

@Maciej

Co do nagrywarki to od poprzedniego włąściciela wiem tylko że poprostu pewnego dnia przestała działać i tyle... koleś mało wie na ten temat

Co do tytułu dyskucji. Ludzką rzeczą jest sie pomylić... Nie miałem w tym momencie nagrywarki pod ręką.

pisałem o MtkWinFlash:

"Jednak mtkflash pod windowsem pisze:
"ERR:fail to identify the flash type!"
a pod dosem:
"Port:170, master/slave:b0"
i stoi w nicości."

tylko użyłem nazwy "mtkflash pod windows"

@Dombel
Po podłączeniu zasilania ze starego zasilacza AT nadal martwa. (bez taśm)

Maciej 08.02.2005 11:47

Cytat:

Napisany przez fraydi
Nie gcr tylko gce 8523b.

dokładniej określaj typ nagrywarki, w tytule napisałeś lg gcr.

Cytat:

Napisany przez fraydi
ak już pisałem MtkWinFlash pisze powyższego errora. (pod platformą winXP) lub dodaje do errora "please wait... write complete. restart your computer" lub coś w tym stylu (pod win98SE) ale nagrywarka dalej nie żyje.

nic nie pisałeś o mtkwinflash.

jak już pisał kolega, niewykluczone że może być walnięta elektronika napędu ale jasnowidzami nie jesteśmy. A poprzedni właściciel nic nie mówił, co dokładnie z nią się stało/popsuło?.

Dombel 08.02.2005 10:53

Cytat:

Napisany przez fraydi
Nie gcr tylko gce 8523b. na 1000%. Jak już pisałem MtkWinFlash pisze powyższego errora. (pod platformą winXP) lub dodaje do errora "please wait... write complete. restart your computer" lub coś w tym stylu (pod win98SE) ale nagrywarka dalej nie żyje.

jest ktoś w stanie mi pomóc?!

Proponowałbym najpierw wyeliminować inne czynniki np. odłączyć zasilanie i taśmy od dysków oraz innych napędów i podłączyć napęd jako Primary Master(pod te same kable co był podłączony twardziel), następnie jeżeli to nie pomoże to w takiej konfiguracji sprawdzić ustawienia bios'u. Jeżeli to nie pomoże to może być wina jedynie napędu. Przydatne do sprawdzenia napędu jest para 2 x zasilacz do walkmana podłączone do końcówki zasilania od starego zasilacza (odpowiednio te zasilacze powinny być ustawione na 5 i 12 V(szczegółowy opis polecam odszukać na www.tomshardware.pl lub .de) Jeżeli z tak podłączonym zasilaniem nagrywarka nie wysunie tacki to oznacza uszkodzenie elektroniki. A wtedy radziłbym odkupienie na allegro bliźniaczej nagrywarki z uszkodzoną optyką i podmiankę elektroniki (taniej wyjdzie niż ewentualna naprawa).

Pozdro

fraydi 08.02.2005 10:09

Nie gcr tylko gce 8523b. na 1000%. Jak już pisałem MtkWinFlash pisze powyższego errora. (pod platformą winXP) lub dodaje do errora "please wait... write complete. restart your computer" lub coś w tym stylu (pod win98SE) ale nagrywarka dalej nie żyje.

jest ktoś w stanie mi pomóc?!

Maciej 07.02.2005 16:30

Cytat:

Napisany przez fraydi
Stałem sie posiadaczem 1.5 rocznej małoużywanej nagrywarki LG. Problem jest w tym że jest zupełnie martwa. Po podłączeniu do kompa nie jest wykrywana przez bios, nie wysuwa tacki, tylko delikatnie mrzy dioda. Próbowałem wgrac nowego biosa. Jednak mtkflash pod windowsem pisze:
a pod dosem:
i stoi w nicości.

Jak myslicie da się ją jakoś ozywić???

A może to nie bios!? nie wiem co zrobił z nią poprzedni właściciel.

nagrywarkę podłącz na kanale IDE Secondary jako Master,
poszukaj biosa w formacie .bin lub .hex i spróbuj wczytać go za pomocą MTKWinFlash z opcji IDE MODE.

sprawdż dokładnie jakie ma oznaczenie owa nagrywarka bo
cd-romy mają oznaczenie GCR , a nagrywarki CD-R: GCE,GCC

tak więc nie wiadomo czy masz nagrywarkę czy cd-rom.

fraydi 07.02.2005 09:45

Martwa LG gcr-8523B

Stałem sie posiadaczem 1.5 rocznej małoużywanej nagrywarki LG. Problem jest w tym że jest zupełnie martwa. Po podłączeniu do kompa nie jest wykrywana przez bios, nie wysuwa tacki, tylko delikatnie mrzy dioda. Próbowałem wgrac nowego biosa. Jednak mtkflash pod windowsem pisze:
a pod dosem:
i stoi w nicości.

Jak myslicie da się ją jakoś ozywić???

A może to nie bios!? nie wiem co zrobił z nią poprzedni właściciel.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:25.