![]() |
Ilość załączników: 1
witam!
co sadzicie o plytach BenQ robionych przez SONY? (sa bardzo tanie 49gr/szt) w zalaczniku scan takiej plyty wypalanej na LiteOn DVDRW 1213@1633 z predkoscia x32 |
Cytat:
Dzięki za powyższe dane, widać, że to chyba jednak nie problem z oprogramowaniem. Może jak wymienisz nagrywarkę, to się wyjaśni (dobrze mieć takie możliwości ;) ) Pozdrawiam ro29 |
Używan nero cd-dvd speed bodajże 3.61 z pakietu nero 6.6.0.6 i w nim mi nie działa test na błędy c1.
Co do samej nagrywary to nie biegne i nie kupuje niwej tylko sobie wymieniam moją na 8526b za friko.....;) |
Cytat:
Tak dla wyjaśnienia ***8211; pisząc, że nie doczekałem się żadnej reakcji, nie miałem na myśli, aby kolega zaraz pobiegł kupować nową nagrywarkę ;) Ciekaw jestem z jakiej wersji Nero, a w szczególności Nero CD ***8211; DVD Speed, korzysta kolega VANTWG Gdyż przez przypadek odkryłem, że starsze wersje Nero (np. 6.3.0.3), zawierały wcześniejszą wersję Nero Speed (w powyższym przypadku 2.11.4), która właśnie nie umożliwiała na LG 8526B (i być może także na 8525B ?), odczytu błędów C1. Ja używam aktualnie Nero 6.6.0.0, które zawiera Nero CD ***8211; DVD Speed Version 3.23, które jak już przedstawiałem, umożliwia ze wspomnianej nagrywarki odczyt C1. Bowiem właśnie dzisiaj, gdy całe popołudnie eksperymentowałem z wcześniejszymi wersjami Nero (bo zdobyłem kilka wersji od kolegi po polsku, lub ze spolszczeniami, bowiem akurat do wersji 6.6.0.0, spolszczenia nie mogę znaleźć), odkryłem powyższy fakt. Radziłbym więc wypróbować wspomnianą wersję Nero lub nawet trochę nowszą, bo taka już jest ***8211; może przyczyna tkwi tutaj właśnie w oprogramowaniu ? Pozdrawiam serdecznie ro29 |
@ro29
ależ zareagowałem...... 8 ) w tym tygodniu wymieniam swoją 8525b na 8526b :cool: |
Witam !
Trochę szkoda, że kolega VANTWG, który tak dopominał się powyższego testu z błędami C1, w ogóle nie zareagował na jego zamieszczenie ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie ro29 |
Cytat:
A oto odpowiedź na powyższą prośbę użytkownika VANTWG ***8211; test płyty CD-R, nagranej kilka dni temu jako kopia bezpieczeństwa płyty z czasopisma, na nagrywarce LG ***8211; 8526B. Nośnik ***8211; Platinium x52, producent Fornet, prędkość nagrania x32. Test wykonany kilka minut temu (chyba nieźle wyszedł :) ). Nie przedstawiam więcej danych, gdyż zamierzam wkrótce przedstawić parę testów różnych płyt nagranych na mojej nagrywarce w przyklejonym poście o nośnikach, więc nie będę się powtarzał. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
@ro29
czy mógłbyś zapodać jakiś scan z nero cd/dvd speed wykonanym właśnie na LG 8526b?? |
Cytat:
Zgadza się - ja mam LG 8526B i mi ona zgłasza błędy C1 i C2, a testy robię Nero CD ***8211; DVD Speed Version 3.05. Więc trochę nie rozumiem, powyższej wypowiedzi - jeśli pojawiło się tak zrozumiane zdanie w moim poście, to dotyczyło ono starszej nagrywarki LG osoby, która przedstawiała testy płyt tylko z błędami C2 ( użytkownik - devil-80), a nie mojej nagrywarki. Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę :) A do mojego postu z wczoraj 02:11, wstawiłem właśnie korektę w kwestii C1 i C2, żeby nikt już nie został wprowadzony w błąd. Pozdrawiam wszystkich ro29 |
@ro29
ty masz LG 8526?? Jeśli tak to czym robisz testy na błędy c1/c2 skoro LG nie zwraca C1 |
no zgadzam sie różniće w jakości powinien zauważyć nawet ślepy:)od dzisiaj oprócz muzy w audio inne rzeczy nagrywam na tych lepszych płytkach chociaż o ok.50% droższych:D
|
Witam !
Oczywiście przyznaję się - to była pomyłka, chodziło oczywiście o błędy C1. Niech małym usprawiedliwieniem będzie godzina, o której wstawiałem ten post :) Przepraszam i zarazem dziękuję za wnikliwość !!!!! Pozdrawiam ro29 P.S. Za chwilę wstawię korektę do tego postu z błędem !!!!! |
No i nagrywarka niewinna :) a różnicę w jakości CD widac na oko.
==>ro29 Cytat:
|
Mam teraz Tdk w domu więc nagram jedną i zrobię test,wtedy zobaczymy jakie będą jego wyniki i czy czasami nagrawarka nie jest już do wymiany czasami.A płyty które testowałem wypaliłem ok tygodnia temu(titanium)a resztę ok 6 miesięcy:)ale nie są one często używane ponieważ nie mam na nich gier,więc napewno nie były porysowane.
Dołączam test TDK jednak to wina płyt. |
Witam !
Mimo iż jestem początkujący w dziedzinie nagrywania, to sądzę, że już coś wiem i mam troszeczkę doświadczenia - (także dzięki Forum !) i mogę się tą wiedzą podzielić. A więc do rzeczy ***8211; ciekaw jestem z jakiej wersji Nero Speed korzysta kolega, który przedstawił ten post (ja używam do testów Nero CD ***8211; DVD Speed Version 3.05), a po drugie ***8211; czy ta nagrywarka nie może zgłaszać błędów C1- jeśli tak to szkoda. Kolejna kwestia ***8211; czy test był robiony zaraz po nagraniu, czy po jakimś czasie ? Jednak bazując na tym, co dotychczas kolega przedstawił, mogę wyrazić następującą opinię. Otóż z tego co wiadomo, dobrze nagrana płyta powinna nie mieć w ogóle błędów C2, a jeśli już to pojedyncze ***8211; tylko bowiem wtedy większość napędów poradzi sobie z odczytem takiej płyty. Tak ogromna liczba błędów C2 ***8211; szczególnie, jeśli test był robiony zaraz po wypaleniu, świadczy według mnie o złej jakości płytek (ew. nagrywarki ?). Co zaś się tyczy tych trzech konkretnych nośników ***8211; o Titanium nie mogę się wypowiadać (brak doświadczeń), jeśli chodzi o xDisc, to mam taką jedną płytę, nagraną u kolegi 7 miesięcy temu, bardzo mało używana, robiłem jej test po zakupie mojej nagrywarki trzy tygodnie temu i wyszedł bardzo dobrze ***8211; błędy C1: max 11, suma 168 (uwaga: płyta zapełniona tylko w 45%), brak błędów C2. W kwestii zaś Datex***8217;ów (Silver x52), to mam trochę doświadczeń i to niestety jak się okazuje niezbyt dobrych. Dopóki nie miałem nagrywarki, kilkakrotnie kupowałem te płyty, kolega który mi je nagrywał nie narzekał (żadna nie padła podczas wypalania !) i sam nawet na początku na takich nagrywałem. Ale jak się zacząłem bawić w testy, to okazało się, że wygląda to kiepsko. Wydaje mi się, że te płyty szybko się starzeją ***8211; na przetestowane 4 takie płyty, mające po około 1,5 roku, okazało się, że niestety na wszystkich pojawiają się błędy C2 i co gorsza, na trzech z tych płyt, były to wartości bardzo duże (średnia od 0,17 do 18,16, max. nawet 7043) . Oczywiście liczba błędów C1 także duża. Przetestowałem także Datex***8217;y nagrane już przez siebie i mimo iż wygląda to dużo lepiej niż na tych sprzed 1,5 roku ***8211; ale też zdarzyły mi się błędy C2, a mimo iż C1 były w normie, to jednak w niemałej ilości (na pewno większej niż np. na Platinum). A więc podsumowując ***8211; z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że Datex***8217;y to chyba kiepskie płyty i nie warto ich kupować, szczególnie, że jak się poszuka, to w takiej samej lub zbliżonej cenie, można znaleźć chyba lepsze. A na sam koniec ***8211; odszedłem bowiem w powyższej wypowiedzi od meritum pytania kolegi ***8211; z tych trzech przedstawionych płyt, oczywiście, że najlepsze są Titanium, aczkolwiek według mnie, radziłbym poszukać czegoś innego (lepszego). Tak jak kolega już wspomniał - radzę także nagrać i przetestować choć jedną - dwie markowe płyty, aby upewnić się, czy to nie coś z nagrywarką. Pozdrawiam i mam nadzieję, że mój przydługi wywód nikogo nie przeraził, a choć trochę pomoże :) ;) ro29 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:31. |