![]() |
Nero nagrywa tylko ok 50-70%
Posiadam nagrywarke MSI. Do tej pory dzialala sprawnie, jednak teraz gry probuje nagrac plytke (Audio) przy pomocy Nero 6.6.0.6 przy ok. 50-70% dostaje komunikat, ze 'Burn process failed...'. Uzywalem juz 3 rodzajow plyt, wiec wina nie lezy po ich stronie. Co to moze byc, czy da sie to naprawic w domowych warunkach? Moze uzyc innego programu do wypalania (co polecacie?). Bede wdzieczny za wszelka pomoc.
|
Pytanie co się wcześniej dzieje jakbyś opisał troszkę dokładniej takie parametry jak stan bufora, tryb nagrywania (TAO/DAO/DAO96)
Mimo wszystko sprawdziłbym warstwę softwarową a dokładniej: 1. NeroInfoTool - dokładniej warstwę ASPI (System i Nero ASPI) 2. Tryb pracy (czy włączone jest UDMA czy PIO) 3. Czy nie jest zainstalowana jakaś inna aplikacja do nagrywania (czasem Nero miał problemy z EasyCD Creatorem) a konkretnie zgodność wersji danych programów. 4. Czy włączony jest buffer underrun protection Na stan obecny tyle jak to nie pomoże to trzeba analizować sprzęt Pozdro |
problem pojawia się tylko przy nagrywaniu audio?
|
Nie tylko. Zaraz sprawdze to o czym kolega wyzej napisal. Wczoraj udalo mi sie nagrac inna plytke (miala lacznie tylko 55min) bez problemu, potem kolejna, ktora zajmowala prawie cala udalo sie nagrac w 98% Zaraz to wszystko posprawdzam, na razie wgralem nowy BIOS do nagrywarki.
|
Z gory przepraszam za dwa posty pod soba, chce wywindowac temat ;)
Cytat:
Cytat:
Nero ASPI - is installed and working properly (WNASPI32.DLL v. 2.0.1.74) 2. Nie wiem gdzie to dokladnie sprawdzic, ale jezeli chodzi o NeroInfoTool to w zakladce Configuration pod nagrywarka jest 'DMA off'. Jezeli nie chodzi o to prosze o dalsze instrukcje 3. Nie 4.Tak Jezeli chodzi o plytki Audio nie jest to specjalny problem (jezeli dochodzi do 98%), jednak gorzej z filmami, ktore jezeli sie nie wypala do konca to nie dzialaja. Stracilem juz ok. 25 plyt, ktore sie do konca nie wypalily. Coz czekam na dalsze instrukcje. |
Ja też miałem taki sam problem, ale na nagrywarce NEC 24x. Weź wgraj stterowniki ForceASPI w wersji 1.7 http://seba.wsm.wielun.pl/pliki.htm i zobacz jeszcze raz.
|
Dupa :( Doszlo do 33% i wywalilo ten sam blad co zwykle, czyli 'Burn process failed' i 'Track following error' (o co w tym chodzi?) Kolejne dwie plytki poszly do smieci, co gorsza, probuje nagrac cos nie dla siebie i musze to miec na jutro.
Macie jeszcze jakies pomysly? |
Cytat:
Jeżeli tak to przychodzą mi do głowy jescze 2 możliwości (tryb PIO z wyłączoną ochroną bufora lub kijowe płytki - co wydaje mi się mniej prawdopodobne) Zakładam, że nagrywarka jest ok. Najlepiej sprawdź ją szybko na innym kompie i będziesz wiedział. Jak się okaże, że wypalara jest OK to radzę dopalić jakiegoś Knoppixa z płytki (to wersja live Linuxa) i pod nim wypalić płytkę (jeżeli zależy na czasie) Pozdro |
Wgraj najnowszy bios do nagrywarki.
|
Cytat:
Cytat:
Wlasnie stracilem kolejna plytke, tym razem doszlo do 9% (a caly czas probuje wypalic to samo). Czekam na informacje jak wlaczyc tryb PIO. Wszystkim serdecznie dziekuje za zaangazowanie. |
Poradzilem sobie :D Chodzilo o to cholerne PIO, wlaczylem tryb DMA i udalo mi sie wypalic dwie plytki bez zadnych problemow. Zobaczymy co bedzie dalej, niedlugo sprawdze jak wypalaja sie filmy.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:56. |