![]() |
Cytat:
Ale tak się składa że na moim GF FX radiator z wentylatorem nie był przyklejony, więc nie miałem najmniejszych problemów z wymianą chłodzenia na pasywne. |
Cytat:
1. mozesz odlaczyc wiatraczek i pograc kilka h:) (tylko uwazaj zeby Ci sie karta nie zjarala:) 2.zdjac wiatrak z karty i "dmuchac"goracym powietrzem z suszarki w radiator ;) Ja osobisie stosowalem zimny i 2 gorace sposoby :) jakos zeszlo Moj GeForce 256 na takim samym zalmanie co Chcesz uzyc chodzi spox:) przez kilka dni karta jakos bardzo sie grzala;( i musialem dochladzac wiatraczkiem 8cm ;/ teraz juz jest spox:) dziala bez problemu i nie jest juz taka goraca:) PS jak bedziesz zakladal to uwazaj na ilosc kleju termoprzewodzacego na GPC;/ ja przesadzilem i musialem pozbywac sie zbednych ilosci;/ |
ja ostatnio wyrywałem radiator z mojego Radka 9100, dziad był na klej
jeden ze sposobów to wrzucenie karty do zamrażarki na ~5 godzin, po wyjęciu należy po prostu poruszać radiatorkiem, kręcić itp., klej powinien ładnie puścić drugi sposób troche drastyczniejszy - ja na niego się zdecydowłem :) po prostu podważałem radiator małym śrubokrecikiem, troszke z lewej, troszke z prawej, 2 min i klej elegancko się poddał :) punktem oporu była płytka krzemowa na której jest rdzeń http://www.benchmark.pl/artykuly/rec...zdjecie-11.jpg teraz mojego Radka chłodzi to > http://sklep.benchmark.pl/pelny_10451.html ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja mam calkiem odmienny sposob, karte szczelnie zapakowac w folie i wlozyc do zamrazalnika na przyjamniej -20°C na cala noc. Rano mozna zaczac lekoko "ukrecac" radiator. Sprawdzone na wlasnej GF3 i poszlo bordzo gladko. Tak mi polecono dawno temu w serwisie i jak do tej pory nie zniszczylem zadnej karty. :piwo:
|
Cytat:
|
uwazaj, jak tak kiedys topowego diamonda zepsulem w ten sposob, to byla Riva TNT2, radiator byl przyklejony na twardo, a ja na sile pod wplywem emocji zaczalem juz go podwazac metalowym narzedziem, nie puscil i tak, wiec poddalem sie wlozylem do kompa, grafika sie juz nie wlaczyla, dobrze ze byl na gwarancji, ale miesiac trwala jego wymiana, teraz ostroznie podchodze do tego typu zabiegow
|
Ja wymieniałem na płycie głównej na Zalmana tylko tego niebieskiego (droższy chyba o 3 zł). No ale u mnie były zaczepy więc nie było problemu.
|
na mojej karcie sa zaczepy wiec problem mniejszy - potem byla juz tylko warstwa temorprzewodnika ktory w miare latwo pozscil po dluzszym nacisku...
przypuszczam ze uniwersalnej metody nie ma, ale proponuje na cieplo edit - i imho jednak rwanie zeby przypadkim nie uszkodzic ruchami tracymi jakis sciezek |
Witam!
Ja zrywalem radiator z mojego Radka 9500... byly zaczepy i je wyjalem, ale byl jeszcze przyklejony bezposrednio do GPU - gdzies wyczytalem, zeby zdejmowac na cieplej karcie... no to zaczalem zdejmowac (odrywac) i udalo sie... klej ciagnal sie jak guma, ale jednak byl dosc twardy. Sporo go zostalo na GPU - dosc ciezko bylo to oczyscic - zastosowalem patyczki do ucha i spirytus - jakos zeszlo - pozniej zablalem sie za montaz ZM80C-HP + ZM-OP1 i teraz jest SUPER :) |
No tego nie robiłem ale wylkuczam rwanie, raczej poruszać na boki delikatnie może puści.
I jak już to chyba na ciepło bo może wtedy klej będzie miększy. Delikatność zalecana. Można spróbować cienką stalówką (struna gitarowa) podciąć . Ja bym tak kombinował . Ale podkreślam , nigdy w takiej sytuacji nie byłem. |
Jak zdjąć radiator z karty graficznej?
Witam,
Chcialbym zdjac z karty graficznej Elsa Erazor X2 <GeForce 256> ( http://www.hothardware.com/reviews/i...X2/X2board.jpg ) radiator, gdyz wiatrak na nim dawno juz sie zuzyl i bardzo halasuje. Nie jest to pierwszy wiatrak, ani nawet drugi, a jak wiadomo wymieniac trzeba to czesto, a przy okazji halasuje... Wpadlem na pomysl zamontowania (za pomoca kleju - w komplecie) na karcie radiatora Zalmana ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6185 ) - czy sprosta on chlodzeniu ukladu? No i najwazniejsze: JAK zdjac oryginalny radiator? Z tego co mu sie przyjrzalem i pomacalem wyglada na przyczepiony (przyklejony, bo zaczepow nie znalazlem) calkiem solidnie. Czy jest na to jakas specjalna technika odrywania (moze ruchy kuliste, a moze "odrywajace")? Lepiej probowac gdy uklad jest cieply czy zimny? Oczywiscie mam zamiar zdjac oryginalny radiator nie uszkadzajac ukladu... Jak ktos robil cos podobnego to zapraszam do wypowiedzi :) PS. Z chipsetu plyty glownej Solteka SL75DRV5 oryginal zszedl leciutko w porownaniu z ta karta graficzna... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48. |