Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z explorer.exe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-explorer-exe-47831/)

Ziele 09.02.2005 23:11

Nie ma sprawy ;)

andrzejj9 09.02.2005 22:57

Cytat:

Napisany przez Ziele
sprawdź skrzynke bo mi zwróciło maila. Dzieliłem po 6MB. Wysłałem obraz na moje konto i posłałem Ci linka.

Już mam (można skasować), dzięki serdeczne :piwo:

:)

Ziele 09.02.2005 17:47

sprawdź skrzynke bo mi zwróciło maila. Dzieliłem po 6MB. Wysłałem obraz na moje konto i posłałem Ci linka.

Ziele 09.02.2005 17:34

Już leci w 4 mailach. Później sobie wypakuj rarem i następnie wypal czymkolwiek na cd.

@Zetoxa moja wersja to TrueImage Corporate Workstation 8.0 ;) A słodkości dostałem od kogoś z forum... juz nie pamietam ;)

Zetoxa 09.02.2005 16:59

... można jędrek jak najbardziej, to tylko plik jak każdy.

andrzejj9 09.02.2005 16:47

Cytat:

Napisany przez Ziele
...
..

Dzięki serdeczne za tą dokładną instrukcję :)

Jeśli mógłbyś mi to przesłać to byłbym wdzięczny (mail to nick z forum, małpa poczta.onet.pl). Tylko jeśli możesz podziel na trzy pliki poniżej 10MB, bo coś mi się wydaje, że onet ma takie ograniczenie..

----
EDIT

Teraz tak pomyślałem, że nie wiem, czy obraz płyty można podzielić na kilka części... Jeśli nie, to porozmawiam z kumplem, czy nie udostępniłby mi serwera na chwilę.

Zetoxa 09.02.2005 16:05

... dokladnie tak, nie ma potrzeby instalowania progsa, dysk ratunkowy o którym pisze Ziele, ma właściwie wszystko.
-edycja-
z załączonych obrazków widzę Ziele, że jesteś posiadaczem obu wersji True Image, czyli Enterprise i Workstation, nieźle cię trzepnęło po kieszeni, to ponad 1000 $ :O :| :wow:

Ziele 09.02.2005 15:52

To 22MB zajmuje obraz iso płyty którą wypala windowsowy true image. To jest dokładna kopia tego programu uruchamiana z cd bez potrzeby uruchamiania systemu. Windowsowa wersja daje ci tylko dodatkowo możliwość podmontowania obrazu jako dodatkowy dysk w celu przeglądnięcia zawartości. A więc to iso wypalasz na cd i uruchamiasz. Po zabootowaniu cd pokaze sie taki ekran:

http://62.233.151.50/~bartek/cdrinfo/ti1.jpg

Wybierasz pierwszą pozycje i po chwili program jest juz gotowy do działania

http://62.233.151.50/~bartek/cdrinfo/ti2.jpg

Backupa mozna zapisać na inną partycje/dysk, komputer w sieci z udostępnionym folderem na zapis. Gdy nie mamy takiej możliwości to można jedną partycje podzielić na dwie i zapisać dane do tej drugiej. Ja zapisuje na dysk D a potem pod windowsem wypalam na dvd. Trzeba tylko pamiętać aby ustawić podział obrazu na 2GB bo wiekszych plików nie da sie nagrać.

Przwyracanie danych polega na wybraniu partycji na którą ma być przywrócony system. Jeśli dysk nie ma partycji to można je bez problemu zrobić w trakcie przywracania. Jej wielkość musi być nie mniejsza niż ilość danych w obrazie. Jeśli już jest coś na partycji to przed przywróceniem zostanie wykasowane. Można też przywracać dane na partycje z innym systemem plików. Np na C był fat32 z win98 i przywracamy winxp z ntfs. Pragram sam zmieni system plików na taki jak był w trakcie robienia kopii.

andrzejj9 09.02.2005 11:36

Cytat:

Napisany przez Ziele
Chyba się nie rozumiemy :D dokumenty backupuje na inne dvd. Obraz systemu mam zrobiony po instalacji czyli bez zbednych śmieci. Programy które bardzo często się zmieniają lepiej instalować na d i backupować razem z dokumentami a nie systemem.

Nie darmowy... ale wystarczy sama płytka bootowalna i reszte można wywalić. No chyba ze chcesz robić obrazy pod windowsem i podmontowywać je jako dodatkowy dysk w celu przeglądnięcia w nim danych. Program na cd jest identyczny jak pod windowsem....mo może niecałkiem. Ładuje się mini system graficzny wyglądający jak xp. Jak chcesz to mogę Ci podesłać (tylko 22MB zajmuje iso) to sobie zobaczysz jak działa.

Trochę zagmatwane, ale generalnie chyba rozumiem, w czym rzecz :)

Pomyślę dzisiaj nad tym, żeby programy, w których dane się zmieniają, dać na inny dysk. Z tym, że pewnie nie wszystkie z nich trzymają dane w swoich katalogach, np: program pocztowy czy komunikator (chociaż AQQ, którego używam chyba ma podkatalog w katalogu programu) trzymają je w tych danych użytkownika. Tego się chyba nie da przeskoczyć?

-----
EDIT

Powiedz mi jeszcze jak możesz, jak dokładniej wygląda tego użytkowanie. Czy jak będę już miał nowy system, to mogę po prostu zainstalować ten program i stworzyć nim jakiś obraz systemu, który potem nagram na płytkę i będę mógł wgrać na dysk (i też czy wcześniej będę musiał go sformatować, czy po prostu nagrywam na obecnego windowsa?)?

I te 22MB to co zajmuje?

Ziele 09.02.2005 01:55

Chyba się nie rozumiemy :D dokumenty backupuje na inne dvd. Obraz systemu mam zrobiony po instalacji czyli bez zbednych śmieci. Programy które bardzo często się zmieniają lepiej instalować na d i backupować razem z dokumentami a nie systemem.

Nie darmowy... ale wystarczy sama płytka bootowalna i reszte można wywalić. No chyba ze chcesz robić obrazy pod windowsem i podmontowywać je jako dodatkowy dysk w celu przeglądnięcia w nim danych. Program na cd jest identyczny jak pod windowsem....mo może niecałkiem. Ładuje się mini system graficzny wyglądający jak xp. Jak chcesz to mogę Ci podesłać (tylko 22MB zajmuje iso) to sobie zobaczysz jak działa.

andrzejj9 09.02.2005 01:05

Cytat:

Napisany przez Ziele
True image!!!!!!! :D Ja sobie zainstalowałem system, wszystkie sterowniki i programy które używam i zrobiłem backup na dvd. Dokumenty mam na dysku d. Jest to dobre rozwiązanie bo: nie zajmuje miejsca w backupie, nie trzeba się martwić jak przegrac dokumenty z c na d kiedy padnie system i wymagany jest format. Dokumenty nagrywam na dvd+rw co jakiś czas kasując z niej poprzednię kopię. Polecam takie rozwiązanie.

Pomysł ciekawy, ale widzę jedną wadę - im aktualniejsze dane, tym samy bardziej "zabałaganiony" system... Tak więc kopie danych już sobie wolę robić we własnym zakresie, natomiast zależy mi właśnie żeby mieć obraz takiego swieżo zainstalowanego systemu i najważniejszych programów. To by mi zaoszczędziło na oko jakieś 5 - 6 godzin roboty :)

I True Image powiadasz... Zaraz poszukam, ale jak mniemam - nie jest darmowy?

Ziele 08.02.2005 20:53

True image!!!!!!! :D Ja sobie zainstalowałem system, wszystkie sterowniki i programy które używam i zrobiłem backup na dvd. Dokumenty mam na dysku d. Jest to dobre rozwiązanie bo: nie zajmuje miejsca w backupie, nie trzeba się martwić jak przegrac dokumenty z c na d kiedy padnie system i wymagany jest format. Dokumenty nagrywam na dvd+rw co jakiś czas kasując z niej poprzednię kopię. Polecam takie rozwiązanie.

rycho 08.02.2005 20:22

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
... wczytuję obraz z płyty i tylko uaktualniam dane - pół do godziny roboty. Rzeczywiście tak jest, czy trochę idealizuję? :)

I jeszcze jedno - jaki program? Najlepiej najprostszy bo jeszcze tego nigdy nie robiłem.

Tak właśnie jest.
Ja używam Ghosta, ale programów podobnych jest więcej i napewno ich użytkownicy się odezwą.
Edit:
U mnie odzyskiwanie systemu ok. 5giga trwa 6 minut.

andrzejj9 08.02.2005 20:13

A propo formatowania. Nie będę zakładał nowego tematu, zwłaszcza, że pewnie już taki był kilka razy i byście mnie zjechali z błotem ;)

Na dniach pewnie przeinstaluję system i chciałbym przy tej okazji zrobić sobie jego kopię. Nie robiłem jeszcze tego, ale słyszałem, że potem zaoszczędza to kupę czasu przy tym, co właśnie muszę zrobić (reinstalka całości). Ja widzę to tak - kiedy muszę przeinstalować system, wczytuję obraz z płyty i tylko uaktualniam dane - pół do godziny roboty. Rzeczywiście tak jest, czy trochę idealizuję? :)

I jeszcze jedno - jaki program? Najlepiej najprostszy bo jeszcze tego nigdy nie robiłem.

tengu 08.02.2005 18:31

Kurde ja też już zapomniałem jak to było formatować dysk co 3 miesiące (średnio) za czasów Win 98SE/ Od momentu przesiadki na W2k SP4 zapomniałem co to jest format. No tak w międzyczasie instalowałem Windę od nowa (Nowy dysk - 4 miesiące temu) ale to co innego. Do tamtego czasu 7 miesięcy bez formata (wolny trochę był - śmieci, ale nie przerażająco) . Co ciekawe combo wygląda podobnie jak u Ziele: Mozilla(przyzwyczajenie zdobyte na Mandrakeu, gubiłem się w IE :P) /Firefox+Thunderbird i Kerio Personal/na zmianę z Zone Alarm

P.S. Ja bym stawiał na jakiegoś vira IE. No bo nakładjka na system raczej odpada jak robiłeś sam. U nas w robocie był jeden serwisowany - ktoś zamiast format - instalka - nagrał jednego na c - drugiego na d i zadowolony - po tygodniu - identyko jak ty zaczęły się gryźć (pokazywał się błąd iexplore.exe i zostawał tylko pulpit - bez ikon pasków itp. jedynie reset) - sam zrobiłem formata d: - pogrzebałem w boot.ini (usilnie chciał się odpalić z d:) trzeba było tylko skopiować katalog z IE z innego kompa (bo ta instalka co została nie miała IE) i raz odpalić - teraz śmiga jak złoto. [Ja tam wiem że Zilla/Firefox jest darmowa ale powiedz to mojemu szefowi]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:42.