Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   problem z nagraniem danych na dvd (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-nagraniem-danych-dvd-47863/)

imola 11.02.2005 15:20

Cytat:

Napisany przez Maniek78
ed hunter i imola dzięki za pomoc, sprawdze najpierw na verbatimach i na platinumach -/+ na niższej prędkości, a jak nie pomoże to w poniedziałek przeflaszuje bios (dam znać najwcześniej w poniedziałek bo z netu korzystam w pracy). Nara.

Te lepsze plytki raczej nie załatwia sprawy, ta nagrywarka na fabrycznym biosie wypalała bardzo kiepsko, poczytaj sobie http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=390689 .
Oczywiscie sprawdzic nie zaszkodzi, wiec czekamy na relacje.

Maniek78 11.02.2005 13:51

ed hunter i imola dzięki za pomoc, sprawdze najpierw na verbatimach i na platinumach -/+ na niższej prędkości, a jak nie pomoże to w poniedziałek przeflaszuje bios (dam znać najwcześniej w poniedziałek bo z netu korzystam w pracy). Nara.

imola 11.02.2005 09:47

Cytat:

Napisany przez Maniek78
fray12 ciesze sie ze ci sie udało, chociaz nie wiem co to znaczy ze "zainstalowałeś Flasher" - sflaszowałeś bios?

imola to te "szczegóły" o które prosiłeś:
LiteOn SOHW-1653S bios CS02 z 12.10.2004
na tej samej taśmie podpięty jest jeszcze LiteOn LTR-52327S bios QS0A ale oczywiście przy wypalaniu na DVDRW nie korzystam z CDRW
ASPI ver. 4.60, Nero ASPI 2.0.1.74
dodam ze komp nie jest overclockingowany. Aha procek Athlon2400+.

Zastanawiałem się czy pomogła by zmiana biosu litka na nowszy ale napęd nowy i żal gwarancji...
Może palić platinumy na niższych prędkościach?
Jak nic nie wymyślisz szarpne się na kilka Verbatimek i sprawdze czy z nimi też będą takie problemy.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Tak jak pisał ED, zmiana biosu nie powoduje straty gwarancji, chyba że wgrywasz biosy porawiane. Wgraj CS0C ze stroni Litka http://www.liteonit.com/ODD/English/...e_dvd%20rw.asp
Ten pierwszy bios do 1653 nie był zbyt dobry, ludzie wgrywali nawet biosy od 1633. Nie zastanawiaj sie tylko zmieniaj bios. Jak co powiemy Ci jak to odkręcić z Liteonem nie ma strachu. Ściagnij plik, rozpakuj, wyłącz wtyczke od netu, wyłacz antywira, sprawdź czy w nagrywarce nie ma płyty i uruchom exe, po informacji o zakończonym flaschowaniu trzeba zrobić restart i cieszyć się nagrywarką. Podczas flaschowania, nic nie rób na kompie bo moga pojawić sie komplikacje ;) Powodzenia i powiedz jak poszło.

ed hunter 11.02.2005 09:28

jak wgrasz firmowy bios ze strony litka to nie stracisz gwarancji, a jeśli zrobili jakieś zastrzeżenie to zawsze można wgrać ten co był.

Maniek78 11.02.2005 09:16

fray12 ciesze sie ze ci sie udało, chociaz nie wiem co to znaczy ze "zainstalowałeś Flasher" - sflaszowałeś bios?

imola to te "szczegóły" o które prosiłeś:
LiteOn SOHW-1653S bios CS02 z 12.10.2004
na tej samej taśmie podpięty jest jeszcze LiteOn LTR-52327S bios QS0A ale oczywiście przy wypalaniu na DVDRW nie korzystam z CDRW
ASPI ver. 4.60, Nero ASPI 2.0.1.74
dodam ze komp nie jest overclockingowany. Aha procek Athlon2400+.

Zastanawiałem się czy pomogła by zmiana biosu litka na nowszy ale napęd nowy i żal gwarancji...
Może palić platinumy na niższych prędkościach?
Jak nic nie wymyślisz szarpne się na kilka Verbatimek i sprawdze czy z nimi też będą takie problemy.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

fray12 10.02.2005 22:13

juz chyba po problemie ainstalowalem Flasher do LITE-ON SOHW-1213S i wypalilem juz 2 plytki z danymi i wszystko ladnie dziala :)

VIZZARD 10.02.2005 14:24

Cytat:

Napisany przez Mirek-1977

TDK i Verbatim ewentualnie białe Esperanza (unikać tych srebrzystych z czarnym nadrukiem)
a co do ID płyt to w przypadku dwóch pierwszych firm nie ma się co martwić, oni sami wiedzą z jakich fabryk brać, więc na ślepo można płytki kupować
a cena ~2 zł nie jest wcale monstrualna

Sprawdź ostatnich kilkanaście opinii na temat TDK w ostatnim czasie :czytaj:

Trochę byś się zdziwił :O

:D

icemac 10.02.2005 14:07

Cytat:

Napisany przez facet z litkiem
Fray12 "nagrywa" swoje płytki na testowym zapisie i dlatego wciąż ma czyste.

:wow:

:spoko:

facet z litkiem 10.02.2005 14:00

Możecie się śmiać, ale ja bym stawiał na to, że kolega Fray12 "nagrywa" swoje płytki na testowym zapisie i dlatego wciąż ma czyste. Nie takie rzeczy już widziałem...

FzL

Maniek78 10.02.2005 09:01

OK. imola nie złość się tak :glaszcze: . Jak wróce z pracy posprawdzam co trzeba i podam ci szczegóły. Dzięki za chęć pomocy.

Teraz troche z pamięci: Windows 98SE (WinXP nie jest niestety (stety ?) "kompatybilny" z moją grafą - Radek 7500), DMA powłączane do wszystkiego co można (HDD, nagrywarka CD, nagrywarka DVD), nero 6.6.0.6,
nagrywarka DVD na osobnym kanale IDE, filmy divx próbowałem zgrać z twardziela, mobo Gigabyte-7vt600-RZ, 256Mb DDR RAM, model nagrywarki i bios podam jak sprawdze.

Hej wkruzel, dzięki za info.
icemac dzięki, nie przyuważyłem od razu sprzętu wkruzela.

icemac 10.02.2005 08:53

Cytat:

Napisany przez wkruzel
witam
ostatnio nagrałem parę płyt DVD z filmami w DivX-ie i nie mam problemu z ich odtworzeniem
pozdr

ale ty nie masz litka (tego samego egzemplarza co kolega)

ja tez mam litka i pali super na wszystkim :tak!: i pozniej to jeszcze odtwarza :wow:

:>

wkruzel 09.02.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez Maniek78
Ja mam podobny problem. Też wypaliłem 6 filmów divx na płytce DVD (Platinum 12x, wypalarka Lite-On SOHW-costam :) ), tylko że u mnie odczytuje ta płytke tzn. pokazuje jej zawartosc ale nie moge odtworzyc zadnego z filmow z płytki ani przegrac ktoregokolwiek na HDD ??? Naped DVD mieli ta płytke bez końca. A pliki mp3 ktore tez zgrałem na DVD (tez Platinum 12x) co prawda nie odtwarzają się w Winampie ale da sie je zgrac na HDD. Czy komus wogule udało sie zgrac divxy na DVD i je później odworzyc?

witam
ostatnio nagrałem parę płyt DVD z filmami w DivX-ie i nie mam problemu z ich odtworzeniem
pozdr

imola 09.02.2005 22:29

Cytat:

Napisany przez Mirek-1977
forumowicz idealny jest w stanie zadać pytanie i sam sobie na nie odpowiedzieć

właśnie to LiteOny mają że trzeba w nich wypalać tylko na dobrych nośnikach
TDK i Verbatim ewentualnie białe Esperanza (unikać tych srebrzystych z czarnym nadrukiem)
a co do ID płyt to w przypadku dwóch pierwszych firm nie ma się co martwić, oni sami wiedzą z jakich fabryk brać, więc na ślepo można płytki kupować

Napisałem to ironicznie, niekoniecznie zawsze chodzi o złe płytki, ustawienia systemu też czasem mają znaczenie (DMA, ASPI). Masz rację z 1233S były(są) problemy z odczytem nagranych płytek, ale nie wszystkie liteona tak mają, na swoim 1633 wypalam esperanzy, jako jednorzowe do obejrzenia ale zawsze i całkiem dobrze to wyglada błędy PI i PIF nie przekraczają normy.

Mirek-1977 09.02.2005 21:45

Cytat:

Napisany przez imola
Co Liteony mają ???...; ...uzywac lepszych plyt

forumowicz idealny jest w stanie zadać pytanie i sam sobie na nie odpowiedzieć

właśnie to LiteOny mają że trzeba w nich wypalać tylko na dobrych nośnikach

Boger 09.02.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez imola
Co Liteony mają ??? Albo nagrywarka jest uszkodzona, albo trzeba zrobic aktualizacje biosu, albo trzeba zaktualizować nero, albo uzywac lepszych plyt, albo zainstalować ASPI, albo wszytsko naraz. Nie ma czegos takiego Liteona tal mają, jeżeli plyta się nie czyta to jest źle nagrana, bo jest marnej jakosci labo sprzet źle nagrywa.

@ fray12 Na jakich plytach nagrywasz? Jai bios w palarce, jaki sytem, DMA dla nagrywarki włączone? Jakie nero ? itp. Więcej szczegułów, z fusóf mam wróżyć ;)

@Maniek to coś tam jest njwazniejsze, skąd mam wiedzieć jaka masz nagrywarkę, każdy model miał inne przypadłości, należało wgrac inny bios, lub lepiej ustawic system, więc tez prosze o szczegóły ((

No jak to, nie wiesz ???
Kurcze malo domyslny jestes ;) - przeciez napisal ze SOHW- cos tam ^_^

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:44.