![]() |
Z karty dvb na dvd z surround jak?
Mam pytanie ,nagrałem film z karty dvb w formacie mpeg2 z dżwiękiem surround i odtwarzając go w komputerze podłączając dzwięk do kina domowego jest ładny przestrzenny dżwięk.Natomiast nagrywając ten sam film na płyte dvd programem nero vision i odtwarzając go na tym samym kinie domowym nie ma efektu surround.Jakim programem można nagrać na dvd dżwięk surround?
|
w jakim formacie masz te audio? AC3 czy Mpeg? i czy NVE nie zmienia ci przypadkiem formatu?
|
Cytat:
|
nero coś musi zmieniać, skoro audio gubi "surround" ;)
użyj do tworzenia DVD porządnego programu do authoring DVD, gdzie osobno podaje się audio i video a program nic nie miesza - np. DVDLab, TMPG DVD Author itd. |
Cytat:
|
Cytat:
Pozdrawiam! |
[QUOTE=1stwasp]Możesz skorzystać z gotowego przepisu...
Pozdrawiam![/QUOT Zrobiłem tak jak w opisie i próbowałem nagrywać różnymi programami autoring i wypalanie ale niestety dalej nie ma dźwięku przestrzennego takiego jak na wyjściu z kompa.Może się nie da w warunkach amatorskich tego nagrać ?Jeżeli by jakiś fachowiec wiedział coś na ten temat to prosze jeszcze o porady. Pozdrawiam. |
Pierwsza rzacz to zobacz, czy ProjektX w ogóle rozpoznaje ten dźwięk jako przestrzenny AC3 i czy masz zaznaczoną opcję rozpoznawania i demuksowania takiego dźwięku (w tekście o ProjektX jest to opisane).
A przy okazji sprawdź czy na kompie Twój player softwareowy nie ma czasem włączonego uprzestrzenniania z poziomu komputera a dźwięk sam w sobie nie jest przestrzenny. Takie coś uzasadniałoby jak najbardziej zachowanie jakie opisujesz... Pozdrawiam! |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:16. |