Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   nie zrobił lead outa, a działa (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nie-zrobil-lead-outa-dziala-47919/)

salamander5 09.02.2005 20:06

nie zrobił lead outa, a działa

Hej, mam takiego problema.
Nagrywam sobie płytkę DVD (filmik z obrazu), skończył nagrywać, nero wyświetliło, że teraz się krótkim lead outem zajmuje i nagle bach! Koniec, błąd, finito, komunikat "płytka do wywalenia"...
Ale co ciekawsze płyta i filmik chodzą, tyle, że trochę się tną...
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi? I może jak pozbyć się tego buga? Wywalić płytkę i nagrać od nowa, czy olać i zostawić skoro działa?
Zdarza mi się to już po raz kolejny, ale nie zawsze.

Nie wiem za bardzo co to za napęd, ale jest w laptopie MaxDaty, prędkości 2x.
W menedżerze urządzeń pisze "QSI DVDRW SDW-042".

bart_3d 09.02.2005 21:14

Lead Out to tzw. wyjście płyty. Zawarte są tam informacje na temat, gdzie kończą się dane na płycie itp. Bez tych danych płyta może działać, choć nie zawsze, ale będą problemy przy jej skopiowaniu np. w Nero opcją "Kopiuj".

wkruzel 09.02.2005 22:06

Cytat:

Napisany przez salamander5
Nagrywam sobie płytkę DVD (filmik z obrazu), skończył nagrywać, nero wyświetliło, że teraz się krótkim lead outem zajmuje i nagle bach! Koniec, błąd, finito, komunikat "płytka do wywalenia"...
Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tu chodzi? I może jak pozbyć się tego buga? Wywalić płytkę i nagrać od nowa, czy olać i zostawić skoro działa?

witam
ostatnio też mi się to zdarzyło, lecz po restarcie kompa jest już wszystko ok

bm639 10.02.2005 20:43

przerabiałem ten problem i wnioski były dwa:
1 - zmienić nośnik
2 - zmniejszyć ilość danych (np. dvdshrinkiem)

grzes07 11.02.2005 08:54

Cytat:

Napisany przez salamander5

Witam

nagrywarki DVD w laptopach sa lichej jakosci to juz wiadomo od dawna, dwa modele ktore mialy dobre recenzje to model Pioneera DVR-K14L i Toshiby SD-R6372. Ja rowniez mialem problemy z moja nagrywarka DVD w laptopie dlatego w koncu 2004 kupilem wewnetrzna nagrywarke Pioneera DVR 108+obudowe i ktora sprawuje sie tip top.
Tak jak kolega "bm639" napisal zmien plytki (korzystaj z markowch jak np.Verbatim) moze zmiana plytek wplynie korzystnie na proces wypalania ale w moim wypadku stracilem cierpliwosc na pojawiajace sie bledy przy wypalaniu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:18.