![]() |
Zgadzam sie z Downloads i tym co napisal. Lepiej doplacic i brac cos lepszego. Sam ostatnio kupowalem 2 laptopy. Z jednym poszalalem i kupilem sobie IBM ThinkPad X31 z tytatnowa rama obudowy (calosc wazy 1.6 KG) i jestem bardzo zadowlony.
Natomiast z drugim notebookiem troche chcialem zaoszczedzic i kupilem ASUSA serii A4 i teraz mam problemy z WiFi ktore ma w sobie wbudowane :(. Do tego nie ma metalowej ramy obudowy i jest jakis taki delikatny chodz wazny ponad 3 KG. PS nie daj sie wkrecic w dokupowanie pamieci w sklepach z laptopami. Na przyklad do mojego IBM 512 MB w Karenie kosztuje 700 zl a ja kupilem identyczna kosca na allegro za 280 zl. Jezeli bedziesz kupowac dodatkowo np stacje dokujaca to zerknij najpierw na allegro. Ja niestety tego nie zrobilem i za doka do mojego IBM dalem ponad 1000 zl gdy na allegro koles sprzedaje to samo za 250 zl. Poza tym wydaje mi sie, ze lepiej kupic dobry uzywany sprzet np DELLa niz kiepski nowy. |
A tak na marginesie- jak w notebooku bedzie nagrywarka Samsunga to krzycz i uciekaj ;) Są naprawdę do niczego- i nie porównuje ich z niczym- one po prostu części CD nie czytają (korekta do d..) mają słaby chipset (nie skopiuja nawet SafeDisca <2.51 ) robią potwornie duzo błędów C1 jak przekroczą x16 i do tego Samsung miewa problemy z flasherami pod Wina- napęd umiera, bo sie pomylili.
Wiem bo testowałem- jako użytkownik niestety :nie: |
Wielkie dzieki takiego info potrzebowałem :]
|
Cytat:
Firma jest taka sobie. Mogą być problemy z trawałością obudowy i ewentualnym serwisem, czasem z wyświetlaczem. Obudowa jest o tyle ważna, że laptopa ciąglw otwierasz i zamykasz i albo przestają kontaktować styki albo co gorsza pęka obudowa koło zawiasów (a tego serwis nie uzna za naprawę gwarancyjną, bo to uszkodzenie mechaniczne) Radzę Toshibę z serii A10 (jeżeli to jeszcze sprzedają) lub L10. Co do Californi to jest montowane w Polsce i należy chyba do Karen Notebook, które należy do Techmexa. Generalnie bardzo słabe i dlatego takie tanie. Nie kupuj. Średni koszt naprawy uszkodzonego notebooka wynosi w USA odpowiednik 1500pln, dlatego nie warto oszczędzać na róznicy miedzy dobrym a słabym kompem. |
albo wiecie moze coś o firmie california Access ??
|
Ale ja chcę kupić nowego laptopa :]
|
Sporo tanich laptopow znajdziecie na www.laptopy.org w sekcji Uzywane.
|
Byłem już w makro widziałem co jest insteresuje mie czy Ta firma MaxDate jest w miare dobra bo chce zakupic ten laptop
|
dobrze podpowiadali:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...90&postcount=8 |
Co myślicie o laptopach firmy MaxData ?? Jest sens zawracać sobie nim głowe bo jest w sklepie dość dobrze wyposazony w : AMD Athlon 2000 + , 256 DDR, 40 Gb toshiba , plus nagrywarka Dvd , Ekran 15 , Grafika do 64 Mb cena to 3111 zł
|
Cytat:
|
Co powiecie na kompa z procesorem Sempron 3000+ , ramu 512 DDR oczywiscie 400 Mhz, dysk twardy to 60 Gb ekranik 15,4 panoramiczny , Nagrywarka Dvd tylko nie wiem czy grafika nie jest zintegrowana al;e to wszystko za 4.200 opłaca sie ??
|
No wiec jesli chodzi o laptopa to ma on miec za zadanie: odtwarzac mp3, odtwarzac filmy divx, oraz programy multimedialne typu: supermemo, angielski rewarda.
Jesli te rzeczy beda dziaalc na takiej karcie wspoldzielonej to mnie to zadowala.W gry nie gram i nawet nie mam specjalnie na to czasu. I chodzi mi o to czy taka karta graficzna umozliwi mi w/w czynnosci.Bo laptop, na ktorym uzywalbym tylko jakis pakietow office czy tez wysylal poczte itp mnie nie interesuje. Wiec pytam sie czy laptop nawet jeden z tych najtanszych umozliwi mi w/w czynnosci? Wiem, ze procesor wystarczylby mi 0.8GHz, pamiec ram 128Mb.No i w zasadzie problem dotyczy tej karty nawet jesliby brala mi te 64Mb z ramu to i tak to co zostanie z 256Mb bo takie sa w sprzedazy wystarczy.Do tego co zamierzam na nim robic.Tylko ta karta... |
HP na celeronie M chyba 1.4 jest teraz w promocji w MM po 2999. Bardzo ladnie sie prezentuje.
Co do pamieci wspoldzielonej. Nie jest tak tragicznie, ale lepiej miec 512 a nie 256 jezeli karta zabiera 64 MB (wtedy na sys zostaje 192 MB *). * czesto zdarza sie ludzie dzwonia do sklepu i mowia ze im ktos RAM podebral bo windows im wskazuje 192 MB a kupowali 256 :D |
Cytat:
Tylko wiesz kompy, które mają grafę z własną pamięcią kosztują dużo więcej :taktak: Mówię to o znanych markach :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:08. |