![]() |
cable modem
witam
mam modem terayon cable modem i mały problem - podpinam go przez usb i chula jak należy ale podpięty via rj-45 już nie - co może być powodem?? czy trzeba coś przełączyć?? pozdrawiam, marcin |
moze trzeba go podpiac kablem crosowym a nie na wprost ???
tak sobie teoretyzuje :tak!: |
nie wiem jak masz siec i jak to u ciebie dziala, ale u mnie przy kazdej zmianie polaczenia RJ/USB musze rejestrowac modem w chello
|
Cytat:
sieć to aster - co oznacza "rejestrowanie" modemu?? i czy musze używać zcrossowanego kabla?? (tzn czy Ty używasz??) pozdro, marcin |
Cytat:
jak przy neo ale u ciebie to chyba nie tendy droga |
icemac - raczej odwrotnie - modemy lataja na kablach niecrosowych jesli mnie pamiec nie myli... ale moze mylic bo mam na usb :)
|
dobrze piszesz :)
sam mam modem kablowy tylko motoroli i on jest podlaczony po rj45 ale jak go podepne pod usb bo tez moge to nie chodzi - zeby chodzil to musze zadzwonic do kablowki zeby wyczyscili dane u siebie karty sieciowej |
ha, faktycznie - identyfikacja klienta po numerze MAC
modem ma wlasny i jak jest podpiety przez usb to przekazuje go - jest dopuszczony jesli podlaczenie odbywa sie przez RJ45 to przekazywany jest numer karty sieciowej, a ze sie on rozni... kupa oczywscie wsio mozna obejsc - spora czesc kart sieciowych pozwala na zmiane numeru MAC w umowie/nalepca na modemie bedziesz mial podany MAC modemu w necie poszukaj czy i jak zmienia sie MAC sieciowki i zmien na ten z modemu moze zadziala albo wyluzuj i wpinaj sie przez USB - jesli Ci dziala to w czym problem? bo chyba jednym moze byc brak portow... mozna tez po prostu zadzwonic do kablowki zeby wprowadzieli do sysytemu nowy numer MAC zamiast poprzedniego chyba ze kombinujesz zeby naraz podpiac dwa kompy do jednego modemu... no to bedziesz mial problem, bo inforamtycy z kablowki musieli by byc niespelna rozumu zeby tego nie wykryc i sie nie zabezpieczyc oczywiscie da sie oszykac - udostepninie polaczenia internetowego via wingate - bylo o tym ze dwa temu... |
Spróbuj podpiąć LAN i zresetować modem kablowy ( tzn wyłącz mu na chwile zasilanie ) .
Dopuki kabel ma zasilanie to pamięta ostatnie podłączenie. Generalnie modemy kablowe logują się do kablówki swoim MAC. Ale np zmiana kompa z innym MAC karty LAN wymaga operacji j/w inaczej koopa. Na podst. własnych doświadczeń z modemem kablowym Motorola |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18. |