Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   cable modem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/cable-modem-47948/)

Alinoe 10.02.2005 11:58

cable modem

witam

mam modem terayon cable modem i mały problem - podpinam go przez usb i chula jak należy ale podpięty via rj-45 już nie - co może być powodem?? czy trzeba coś przełączyć??

pozdrawiam, marcin

icemac 10.02.2005 12:00

moze trzeba go podpiac kablem crosowym a nie na wprost ???

tak sobie teoretyzuje :tak!:

mr_spock 10.02.2005 13:01

nie wiem jak masz siec i jak to u ciebie dziala, ale u mnie przy kazdej zmianie polaczenia RJ/USB musze rejestrowac modem w chello

Alinoe 10.02.2005 19:04

Cytat:

Napisany przez mr_spock
nie wiem jak masz siec i jak to u ciebie dziala, ale u mnie przy kazdej zmianie polaczenia RJ/USB musze rejestrowac modem w chello

sieć to aster - co oznacza "rejestrowanie" modemu?? i czy musze używać zcrossowanego kabla?? (tzn czy Ty używasz??)

pozdro, marcin

mr_spock 11.02.2005 00:41

Cytat:

Napisany przez Alinoe
sieć to aster - co oznacza "rejestrowanie" modemu?? i czy musze używać zcrossowanego kabla?? (tzn czy Ty używasz??)

pozdro, marcin

musze wpisac login haslo itd
jak przy neo

ale u ciebie to chyba nie tendy droga

nimal 11.02.2005 07:20

icemac - raczej odwrotnie - modemy lataja na kablach niecrosowych jesli mnie pamiec nie myli... ale moze mylic bo mam na usb :)

Turboni 11.02.2005 07:29

dobrze piszesz :)

sam mam modem kablowy tylko motoroli i on jest podlaczony po rj45 ale jak go podepne pod usb bo tez moge to nie chodzi - zeby chodzil to musze zadzwonic do kablowki zeby wyczyscili dane u siebie karty sieciowej

nimal 11.02.2005 07:38

ha, faktycznie - identyfikacja klienta po numerze MAC
modem ma wlasny i jak jest podpiety przez usb to przekazuje go - jest dopuszczony
jesli podlaczenie odbywa sie przez RJ45 to przekazywany jest numer karty sieciowej, a ze sie on rozni... kupa
oczywscie wsio mozna obejsc - spora czesc kart sieciowych pozwala na zmiane numeru MAC
w umowie/nalepca na modemie bedziesz mial podany MAC modemu
w necie poszukaj czy i jak zmienia sie MAC sieciowki i zmien na ten z modemu
moze zadziala

albo wyluzuj i wpinaj sie przez USB - jesli Ci dziala to w czym problem? bo chyba jednym moze byc brak portow...

mozna tez po prostu zadzwonic do kablowki zeby wprowadzieli do sysytemu nowy numer MAC zamiast poprzedniego

chyba ze kombinujesz zeby naraz podpiac dwa kompy do jednego modemu... no to bedziesz mial problem, bo inforamtycy z kablowki musieli by byc niespelna rozumu zeby tego nie wykryc i sie nie zabezpieczyc
oczywiscie da sie oszykac - udostepninie polaczenia internetowego via wingate - bylo o tym ze dwa temu...

Wojtek Toruń 11.02.2005 11:47

Spróbuj podpiąć LAN i zresetować modem kablowy ( tzn wyłącz mu na chwile zasilanie ) .
Dopuki kabel ma zasilanie to pamięta ostatnie podłączenie.
Generalnie modemy kablowe logują się do kablówki swoim MAC.
Ale np zmiana kompa z innym MAC karty LAN wymaga operacji j/w inaczej koopa.
Na podst. własnych doświadczeń z modemem kablowym Motorola

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:18.