![]() |
problem z wypalaniem płyt CD-RW!!!
Witam!!
Mam nagrywarke Samsung SW-212B (12x8x32) i mam nastepujacy problem: otuż od jakiegos czasu nie moge nagrywac i odczytywac i kasowac plyt cdrw. probowalem nagrywarke uruchomic na innych komputerach, wgrywalem nowe biosy i dalej jest tak samo. dodam jeszcze ze z nagrywaniem zwyklych plytek cdr nie ma zadnego problemu. napiszcie co moze ewentualnie byc z ta nagrywarka!! |
Raczej juz nic nie zrobisz
|
A na jakich cdrw probujesz ze nie idzie? Palarka obsluzy ci jedynie plyty 1-4x i HS CDRW 4-10x. Jesli takich uzywasz i na roznych markach to raczej nagrywarka na emeryturke.
|
tdk
witam.
Mam problem podobny. TDK Cyclone 121032. Nagrywalem i nagrywam tylko na plytach TDK - dla siebie Kupilem ostatnio paczke - TDK RW High Speed 4x-10x Przy probie zapisu w Nero pokazuje uparcie tylko 2 predkosci: 1x, 2x, po chwili przerywa, wys. tacke. Nagrywalem ostatnio znajomemu na plyte RW 4x-10x, (producent ???? - lipa z marketu ) - bez problemow. (( Wszystkie dotychczas nagrane czyta bez problemu. Sformatowalem jedna z nich, tez HS - ok. W czym problem. Czy sprzedano mi podruby. Moze producent je zle oznaczyl. :wsciekly: |
ja sobie myślę, że Masz stary bios i nagrywarka po prostu nie rozpoznaje tych nośników.
|
@lubek, nagrywarke masz dosc leciwa co nie znaczy ze zla. Ja stawiam jednak ze to powoli optyka Ci pada. Do nagrywania CD-RW potrzebna jest mocniejsza wiazka lasera. Najprawdopodobniej on Ci wlasnie pada. Mozesz jeszcze sprobowac przeczyscic optyke woda i delikatna sciereczka. Nie zagwarantuje ze zadziala ale sprobowac warto.
|
witam ponownie.
kupilem dzisisj w markecie za grosze, ponizej 1 zl plyte media-tech "MEDIA STORE" CD-RW HIGH SPEED 4x-12x. 80 min/700 MB. po wlozeniu do napedu, zostala rozpoznana prawidlowo i co wazne: nagrywanie pakietowe - TAK zapis, kasowanie szybkie/pelne - TAK. Dalej nic z tego nie "kumam" |
1. Zerknij na naklejkę nagrywarki [bios, rev itp] zapodaj to co tam jest napisane.
2. Sprawdż DMA i przesyłanie synchroniczne. 3. Zapodaj nowe ASPI. 4. Wepnij sprzęciora na osobny kontroler jako master [bez HD]. 5. Zainstaluj Nero co dostałeś wraz z napędem najwyżej uaktualnij. Wymiana firmware daje tylko rozpoznanie większej ilości płyt "dziwnych" producentów ale nie oznacza niezawodności.Nowsze Nero nie zawsze działa jak powinno ja miałem problemy z 6XX. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:24. |