Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Napisy w DVD2SVCD oraz filmmachine (https://forum.cdrinfo.pl/f16/napisy-dvd2svcd-oraz-filmmachine-47969/)

fredziopl 10.02.2005 19:23

Napisy w DVD2SVCD oraz filmmachine

Witajcie

Uzywam w/w programikow w wersjach kolejno 1.2.2 build 3 z d2sroba 3.78 oraz filmmachine 1.4. Wole zdecydowanie dvd2svcd ale tu mam maly problemik czysto estetyczny.
W Filmmachine podoba mi sie jak robi napisy sam sobie centruje w pionie wysokosc napisow jak jest 1 linijka daje ja nisko jak kilka wyposrodkowyje je, natomiast dvd2svcd niezaleznie od ilosci wyswietlanych linijek zawsze pierwsza pokazuje w tym samym miejscu i problem pojawia sie jak film ma powyzej 2 liinjek 3 lub wiecej, ustawiam wtedy pierwsza wysoko i jakos to wyglada. trochu bez sensu ale wyglada :)

W zwiazku z tym wyczerpujacym opisem problemu pytanie :D:
Czy jest jakis patent albo sposob na rozwiazanie tego problemu zeby dvd2svcd sam sobie dobieral wysokosc linijek w zaleznosci od ilosci na raz wyswietlanych jak to jest w filmmachine? Nie ukrywam jako zekorzystam z tych kombajnikow zalezy mi na jakims najprostszym rozwiazaniu, o ile takowe istnieje.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie sugestie. :idea:

Slawo-gs 10.02.2005 22:17

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, bo ja również używam DVD2SVCD i program wysrodkowuje ustawienie napisow, w zaleznosci od ilosci linijek te skrajne wychodza na roznej wysokosci (jezeli jest np 3 lub 4 linijki), uzywam domyslnych ustawien.
Natomiast bardzo nie podoba mi sie sposób wyswietlania w Film Machine.
Napisy wyswietlaja sie zbyt dlugo i w przypadku gdy jest duzo dialogow zachodza na siebie, powoduje to ze czasem polowa ekranu zajeta jest przez napisy pojawiajace sie to nad to pod wierszami kolejnych napisow i nie wiadomo ktory wiersz jest aktualny a ktory juz przeczytalem.
To strasznie zaciemnia sytuacje.

mckalyka 10.02.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez Slawo-gs
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, bo ja również używam DVD2SVCD i program wysrodkowuje ustawienie napisow, w zaleznosci od ilosci linijek te skrajne wychodza na roznej wysokosci (jezeli jest np 3 lub 4 linijki), uzywam domyslnych ustawien.
Natomiast bardzo nie podoba mi sie sposób wyswietlania w Film Machine.
Napisy wyswietlaja sie zbyt dlugo i w przypadku gdy jest duzo dialogow zachodza na siebie, powoduje to ze czasem polowa ekranu zajeta jest przez napisy pojawiajace sie to nad to pod wierszami kolejnych napisow i nie wiadomo ktory wiersz jest aktualny a ktory juz przeczytalem.
To strasznie zaciemnia sytuacje.

Całkowicie śię z tobą zgadzam. Według mnie także napisy w DVD2SVCD są ok, czego nbie można powiedzieć o The Film Machine. Przykładowo ta sama czcionka i rozmiar całkowicie inaczej wyglonda w każdym z tych programów.

fredziopl 10.02.2005 22:28

a czy mozecie dac obrazek z ustawieniami z zakladce subtitles??

Pozdrowka

fredziopl 10.02.2005 22:56

wlasnie sobie przerobilem przykladowo na szybko flm i ustawilem sibe trochu wyzej napisy, wielkosc 16 microsoft sans serif, iile by linijek nie bylo jenoczesnie wyswietlanych czy jedna czy 4, to pierwsza odgory zawsze jest ok 6 cm od dolu i kolejna jak sie pojawiaja to nizej, nie ma tak zeby program sam wiedzac ile sie jednoczesniej pojawi ustawil je symetrycznie w pionie, co wlasnie robi filmmachine, juz nie wiem co zle robie.

Pozdrowka ide spac moze jutro cos wymysle albo zostawie jak jest, ze tez czlowiek po kilkudziesieciu filmach ubzdyra sobie cos i chce zmieniac.

Slawo-gs 11.02.2005 12:46

Być moze zalezy to od czcionki, ja uzywam min 20 i w zaleznosci od ilosci linijek, gorny wiersz jest zawsze na innej wysokosci, program ustawia to tak,zeby zmiescily sie pozostale linijki + troche wolnego miejsca na samym dole.
Dołączam screen zakładki substitles

http://img225.exs.cx/img225/9632/beznazwy19iw.jpg

mckalyka 11.02.2005 13:34

Nie wiem jak u ciebie ale u mnie przy takich ustawieniach jak ty masz druga linijka czcionki przy wyświetlaniu na stacjonarnym DVD będzie w połowie nie widoczna.

fredziopl 11.02.2005 15:09

oka oka chlopaki,

ale co zrobic zeby teksty byly ustawiane w stosunku do pewnej wysokosci, bo jesli robie film do formatu 16:9 to jest czarny pasek na dole i u gory a mi zalezy zeby teksty byly widoczne na filmie okolo 7 - 8 cm od dolu i zeby nie wchodzily na czarne tlo (czyli jak jest jedna linijka to stawia ja kilka milimetrow nad czarnym i jak wiecej to wtedy je podwyzsza)bo tv po rozciagnieciu wraca mi ponownie do zmniejszonego obrazu, wlasnie w tym jest roznica przy film machine on jak ustawicie 16:9 robi napisy tak zeby nie zeszly na obszar ponizej formatu.
Cholera ciezko to wyjasnic ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi :|

Pozdrowka

Slawo-gs 11.02.2005 15:10

Cytat:

Napisany przez mckalyka
Nie wiem jak u ciebie ale u mnie przy takich ustawieniach jak ty masz druga linijka czcionki przy wyświetlaniu na stacjonarnym DVD będzie w połowie nie widoczna.

Wynika to prawdopodobnie z tego, ze oglądasz film w funkcji panscan tzn obcinasz czarne pasy widoczne na górze i na dole, powoduje to obcięcie napisów które zachodzą na czarny pas.

Slawo-gs 13.02.2005 11:14

Cytat:

Napisany przez fredziopl
oka oka chlopaki,

ale co zrobic zeby teksty byly ustawiane w stosunku do pewnej wysokosci, bo jesli robie film do formatu 16:9 to jest czarny pasek na dole i u gory a mi zalezy zeby teksty byly widoczne na filmie okolo 7 - 8 cm od dolu i zeby nie wchodzily na czarne tlo (czyli jak jest jedna linijka to stawia ja kilka milimetrow nad czarnym i jak wiecej to wtedy je podwyzsza)bo tv po rozciagnieciu wraca mi ponownie do zmniejszonego obrazu, wlasnie w tym jest roznica przy film machine on jak ustawicie 16:9 robi napisy tak zeby nie zeszly na obszar ponizej formatu.
Cholera ciezko to wyjasnic ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi :|

Pozdrowka

Jeśli chcesz miec napisy na tle filmu powyzej pasow to uzyj VirtualDuba z filtrem np textsub, jest o rym mowa w kilku postach na forum.

mckalyka 13.02.2005 14:23

Cytat:

Napisany przez Slawo-gs
Wynika to prawdopodobnie z tego, ze oglądasz film w funkcji panscan tzn obcinasz czarne pasy widoczne na górze i na dole, powoduje to obcięcie napisów które zachodzą na czarny pas.

Ni nie. nie mam pan scanu poprostu czcionka powyżej 20 jest za duża i drugiej linijki w połowie nie widać, przy czcionce 18 jest wszystko ok.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:38.