Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Win98 odpalany z plytki ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/win98-odpalany-plytki-48002/)

PIOTR34 15.02.2005 11:41

Cytat:

Napisany przez nimal
Piotr - ty cioagle o winpe! z winpe (u mnie nie ma opcji 98...) moze i sobie bedzie dzialal - cholera go tam wie, ale caly topic zaczol sie od czystego win98 uruchamianego z plyty - a ten bedzie dziala tylko na kompie na ktorym go zrobiono, uruchamial sie bedzie pol godziny i za zadne skarby nie przeczyta ntfsa

Ok, już się nie udzielam

nimal 15.02.2005 11:00

Piotr - ty cioagle o winpe! z winpe (u mnie nie ma opcji 98...) moze i sobie bedzie dzialal - cholera go tam wie, ale caly topic zaczol sie od czystego win98 uruchamianego z plyty - a ten bedzie dziala tylko na kompie na ktorym go zrobiono, uruchamial sie bedzie pol godziny i za zadne skarby nie przeczyta ntfsa

rosol 15.02.2005 10:35

Format plikow NTFS na pewno nie jest obslugiwany przez win98. Mozna jedynie odczytac pliki z partycji NTFS pod dosem specjalnym programikiem lub VC

PIOTR34 15.02.2005 10:31

Cytat:

Napisany przez nimal
Piotr - przeczytaj uwaznie - slowa ktore przytoczyles tycza sie win98 odpalanego z plyty
sposob jego przygotowanie, jesli przeczytasz wspominane w dyskusji arty, determinuje maszyne na ktorej on dziala, a jak wiadomo ntfs (czy tez fat64 jak nazywa to symantec) nie jest obslugiwany
dlatego tez radzilem uzywania winpe (czyli to co ty przytaczasz teraz) - ktoery jest faktycznie windowsem uruchamianym z plyty - wykrywa w czasie startu konfig i dopasowuje ladowane stery

Ok, nie będę się spierał tylko nurtuje mnie jedna sprawa podczas bootowania płyty jest opcja wyboru "Windows 98 + NTFS" nadal mam wierzyć że NTFS jest nieobsługiwany? jedyny fakt: nie jest w trybie graficznym.

nimal 15.02.2005 08:25

Piotr - przeczytaj uwaznie - slowa ktore przytoczyles tycza sie win98 odpalanego z plyty
sposob jego przygotowanie, jesli przeczytasz wspominane w dyskusji arty, determinuje maszyne na ktorej on dziala, a jak wiadomo ntfs (czy tez fat64 jak nazywa to symantec) nie jest obslugiwany
dlatego tez radzilem uzywania winpe (czyli to co ty przytaczasz teraz) - ktoery jest faktycznie windowsem uruchamianym z plyty - wykrywa w czasie startu konfig i dopasowuje ladowane stery

PIOTR34 14.02.2005 23:58

@nimal jak xp padnie to taka plyta pomoze w czymkolwiek tylko jesli bedziesz mial fat32 na partycji systemowej
pozatym taka plyta dziala tylko (z zalozenia) na kompie wlasnym lub o prawie identycznej konfiguracji

I tu się z kolegą nie zgodzę
fragment tekstu
"Introduction:

Microsoft Windows Preinstallation Environment (WinPE) is a minimal operating system based on the Windows XP kernel. It will give you a complete Win32 environment with network support, a graphical user interface (GUI, 800x600) and FAT/FAT32/NTFS/CDFS file-system support."

Tym bardziej że piszemy o tym samym produkcie

Edit:
Jeszcze jedna sprawa działa, nawet na słabszych kompach. Sprawdzałem u znajomego który ma dużo słabszą maszynkę.

nimal 14.02.2005 10:10

w 99% nie jest potrzeba zadna konfiguracja - odpalasz plytke, potem jedna z zawatych w niej przegladarek i masz net :)
oczywiscie dolaczonych jest cale mnostwo progsow - generalnie mozna by nie uzywac innych systemow, bo ten jest faktycznie kompletny
wyjatkiem oczywiscie jest laczenie sie przez neo - czyli schody do nieba
przy dialupie musisz podac numer dostepowy - w sumie oczywiste :) przy niektorych operatorach ip itp, ale czasem nawet jak pod winda trzeba cos ustawiac, ten knoppix sam wykrywa odpowiednie ustawinia... czysta magia...

andy 13.02.2005 23:02

@Nimal robilem sobie plytke przy pomocy WinPE. Calkiem dobre. Szczegolnie odczyt/zapis NTFS:) Bo czasami trzeba sobie skopiowac czyjs plik SAM :)

Cytat:

Napisany przez nimal
jesli zas zalezy komus na bezproblemowym laczeniem sie z netem spod systemu uruchamianego z plyty to polecam knoppixa

A jak jest z konfiguracja tego sys'u. Latwy ??

nimal 13.02.2005 22:40

wiem wiem...
nie o to chodzi zeby kogos dobijac... kiedy ta firme w koncu rozniosa na strzepy? (nie pisze serio - prosze sie do tego nie ustosunkowywac, tak, wiem jakie by to moglo miec skutki ekonomiczne...)
;)

rosol 13.02.2005 22:37

Cytat:

Napisany przez nimal
to ma pecha
chyba ze przerobi sobie knoppixa - opis byl kiedys na pcwk
ale to czysty masochizm
zreszta tak jak cale kozystanie z telepsow ;p

nimal nie wdawajmy sie w dyskusje o TP ... kto ma alternatywe to korzysta .... ja nie mam i jestem zmuszony korzystac z ich uslug :(

nimal 13.02.2005 22:31

to ma pecha
chyba ze przerobi sobie knoppixa - opis byl kiedys na pcwk
ale to czysty masochizm
zreszta tak jak cale kozystanie z telepsow ;p

rosol 13.02.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez nimal
jesli zas zalezy komus na bezproblemowym laczeniem sie z netem spod systemu uruchamianego z plyty to polecam knoppixa

A jak komus zalezy na laczeniu sie z netem przez neo ?? :P8 )

nimal 13.02.2005 22:28

jak xp padnie to taka plyta pomoze w czymkolwiek tylko jesli bedziesz mial fat32 na partycji systemowej
pozatym taka plyta dziala tylko (z zalozenia) na kompie wlasnym lub o prawie identycznej konfiguracji

wiec lepszym rozwiazaniem jest uzywanie WinPE www.nu2.nu - tu znajdziecie wsio na ten temat lacznie z plikami potrzebnymi do zorbienia
gotowe takie windy sa w sieciach emule i podobnych

PIOTR34 11.02.2005 20:48

[QUOTE=@ndy]Jak sie ma XPka i nie mozna uruchomic pod nim softu to z pomoca przychodzi taka plytka ;)

Jak się ma XP-ka to lepszym narzędziem jest "Super WinPE UBCD 2004 Pro" jak dobrze poszukasz to znajdziesz. :piwo:

andy 11.02.2005 19:44

Jak sie ma XPka i nie mozna uruchomic pod nim softu to z pomoca przychodzi taka plytka ;)

@Piotr34 znalazlem wczesniej. Ale dzieki za chec pomocy :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:47.