Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Roznice pomiedzy DVD-R a DVD+R (https://forum.cdrinfo.pl/f15/roznice-pomiedzy-dvd-r-dvd-r-48031/)

mirol 16.02.2005 19:27

różnica między + a - sprowadza sie do innej częstotliwości pofalowania ścieżki na płycie, wiem to bo czytałem grudniowy Chip :)

VIZZARD 15.02.2005 23:25

Cytat:

Napisany przez Realok
Bzdura :taktak:

Popieram! :mruga:

Boger 15.02.2005 17:13

Cytat:

Napisany przez KaPi
Podobno na DVD-R lepiej nagrywać dane, a na DVD+R filmy (i muzykę?). Ktoś pisał niedawno na forum, że na minusach filmy mogą się haczyć, dlatego poleca plusy (ja też ;) )

Bzdura :taktak:

Jesli odtwarzacz ma w specyfikacji obsluge takich plyt, to nie ma prawa ciac filmow nagranych na nich. W obu przypadkach (+ i -) mowimy oczywiscie o w miare przyzwoitych nosnikach - czyli tych ktorych jakosc po nagraniu miesci sie w specyfikacji :czytaj:

KaPi 15.02.2005 16:02

Podobno na DVD-R lepiej nagrywać dane, a na DVD+R filmy (i muzykę?). Ktoś pisał niedawno na forum, że na minusach filmy mogą się haczyć, dlatego poleca plusy (ja też ;) )

Ashes 14.02.2005 11:17

Dziekuje wszystkim za pomoc:)))

VIZZARD 14.02.2005 09:24

Cytat:

Napisany przez Salem
Czy większa pewność hmm..., no nie wiem. Osobiście nagrywam na DVD+R/DVD-ROM (tylko markowe płyty) i nie mam problemów z odtwarzaniem na mojej stacjonarce, ale miałem nie dawno przypadek z odtwarzaczem (AEG) mojego kumpla, że szła co trzecia płyta DVD+R/DVD-ROM. Mam nagranych kilka DVD-R, poszła każda. Więc nie zawsze zmiana DVD+R na DVD-ROM daje pożądany efekt.b Trzeba sprawdzić na jakich płytkach najlepiej chodzi konkretne stacjonarne DVD.

Generalnie jest większe prawdopodobieństwo czytalności :taktak:

Ale wszystko oczywiście trzeba samemu sprawdzić :mruga:

Tak jak mówisz - zależy to od nośników, stacjonarki

Ale także i od urządzenia nagrywającego :taktak:

Salem 14.02.2005 05:58

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No ale jak nagrasz DVD+R z bitsettingiem :mruga:

To dopiero jest pewność :tak!:

:mruga:

Czy większa pewność hmm..., no nie wiem. Osobiście nagrywam na DVD+R/DVD-ROM (tylko markowe płyty) i nie mam problemów z odtwarzaniem na mojej stacjonarce, ale miałem nie dawno przypadek z odtwarzaczem (AEG) mojego kumpla, że szła co trzecia płyta DVD+R/DVD-ROM. Mam nagranych kilka DVD-R, poszła każda. Więc nie zawsze zmiana DVD+R na DVD-ROM daje pożądany efekt.b Trzeba sprawdzić na jakich płytkach najlepiej chodzi konkretne stacjonarne DVD.

VIZZARD 13.02.2005 22:39

Cytat:

Napisany przez Ashes
co to dokladnie jest bitsettings? czy 3ba to ustawiac przy nagrywaniu filmu na DVD+R?

Mała wskazówka TU :czytaj:

Oraz TU :czytaj:

Ashes 13.02.2005 13:46

co to dokladnie jest bitsettings? czy 3ba to ustawiac przy nagrywaniu filmu na DVD+R?

VIZZARD 13.02.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez Ceki
Po nagraniu na DVD-R masz wiekszą pewność że starsze odtwarzacze stacjonarne DVD je odczytają (4-5-cio letnie), z DVD+R mogą być problemy na starszych DVD ale jeżeli masz 2-3 letni odtwarzacz DVD to możesz śmiało nagrywać np. Filmy, różnicy w jakości nie ma, po prostu koncerny takie jak Pioneer, Philips, Hitashi, Sony nie chcąc płacić za patent jedne drugim (np. Philipsowi) wymysliły dwa formaty DVD-R i DVD+R

No ale jak nagrasz DVD+R z bitsettingiem :mruga:

To dopiero jest pewność :tak!:

Ceki 12.02.2005 21:44

Po nagraniu na DVD-R masz wiekszą pewność że starsze odtwarzacze stacjonarne DVD je odczytają (4-5-cio letnie), z DVD+R mogą być problemy na starszych DVD ale jeżeli masz 2-3 letni odtwarzacz DVD to możesz śmiało nagrywać np. Filmy, różnicy w jakości nie ma, po prostu koncerny takie jak Pioneer, Philips, Hitashi, Sony nie chcąc płacić za patent jedne drugim (np. Philipsowi) wymysliły dwa formaty DVD-R i DVD+R

VIZZARD 12.02.2005 11:54

Cytat:

Napisany przez Ashes
dobra ale jakie sa roznice pomiedzy tymi 2 plytkami - i + ktore sa trwalsze i ktore bys polecil kupowac czy + a mzoe -?

Większe prawdopodobieństwo trwałości dadzą przypuszczelnie nośniki markowych firm

TDK, Verbatim, Sony, Maxell, ...

Dla szarego zjadacza chleba różnice między DVD+R a DVD-R są prawie żadne

Poza niewielką różnicą w pojemności - zobacz TU :czytaj:

Resztą zajmują się odpowiednie czytniki :mruga:

Na chwilę obecną nie ma żadnych dowodów wyższości trwałości jednego formatu nad drugim :nie:

Tak więc hulaj dusza! :mysz:

Ashes 12.02.2005 08:06

dobra ale jakie sa roznice pomiedzy tymi 2 plytkami - i + ktore sa trwalsze i ktore bys polecil kupowac czy + a mzoe -?

VIZZARD 12.02.2005 01:39

Cytat:

Napisany przez Ashes
Widze u gory podobny post ale ogolnie pisze o plytkach firmowych ktore sa lepsze a mi chodzi jakie roznice sa pomiedzy tymi dwoma plytami i ktore dluzej moga wytrzymac i lepsza posiadaja jakosc nagrania np filmu.

Do filmów najlepsze są te

Co mają napis: "DVD-Video" :czytaj:

:D

Ashes 11.02.2005 23:34

Roznice pomiedzy DVD-R a DVD+R

Widze u gory podobny post ale ogolnie pisze o plytkach firmowych ktore sa lepsze a mi chodzi jakie roznice sa pomiedzy tymi dwoma plytami i ktore dluzej moga wytrzymac i lepsza posiadaja jakosc nagrania np filmu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17.