Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem z odtwarzaniem filmu (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-odtwarzaniem-filmu-48064/)

Promise 12.02.2005 16:39

Problem z odtwarzaniem filmu

Jak sie można domyslić mam problem!! Na płytkach DVD+R (TDK) 4,7 GB nagrałam kilka filmów (pioneer DVD-RW DVR-108 -->fajne cyferki :) ) kiedy chce odtworzyc jeden z filmów zacina sie obraz, czesto jest tak ze głos leci a obraz nawet nie ma zamiaru sie ruszyc...ze jestem osoba lekko narwana wiec po kilku kliknieciach nic juz nie działa i musze resetowac komp. co z tym zrobić?? jakies kodeki?? acha ma windows XP home edition i SP2..

Promise 12.02.2005 17:48

Please

Dorian 12.02.2005 18:48

Nie wiem. Sam nagrywam na takich nośnikach, więc to nie ich wina. Nagrywarkę też masz dobrą. Proste rzeczy sprawdziłbym . Po pierwsze jak masz podłączoną nagrywarkę, na IDE2 jako master? Po drugie jakim programem odtwarzasz filmy? To nie divx więc kodeki właściwie niepotrzebne. A defragmentację dysku robisz czasami? Do odtwarzania polecam PowerDvd 6 . Jest najlepszy. Nie grzebał Ci nikt w komputerze wcześniej? W Nero Drive Speed sprawdz prędkość odczytu napędu. DMA na pewno masz włączone i nagrywarka pracuje na Ultra Dma. Sprawdz jesli mozesz to dosc wazne.. Co by tu jeszcze wymyśleć. Brakuje mi pomysłów na razie:) Proponowalbym zacząć od Power Dvd 6 żeby się upewnić czego to wina. Powodzenia!

Promise 12.02.2005 19:20

w primary IDE channel dma mam on a w secondary i w slave mam off mam to zmienić?? ( nie jestem w tych rzeczach najlepsza wiec licze na zrozumienie:)

Promise 12.02.2005 19:22

predkosc mam 40X (7075kb/s) mam na max nastawić??

Dorian 12.02.2005 19:59

Hmm ustaw DMA on na obu kanałach:) tak być powinno. A co prędkości to tylko chodziło o sprawdzenie, czy nikt nie pogrzebał Ci na kompie. Ja używam Nero Drive Speed tylko ,żeby zwolnić napęd. Odtwarzanie filmu przy 16x wiąże się z hałasem, a wystarczy x5 spokojnie. Ah i włóż film jakiś aby Nero Drive Speed odczytał wartość odczytu dla DVD. To 40x , które podałaś wskazuje na odczyt płyt CDR. Zrób tak najlepiej:)

1. Z menadżera urządzeń usuń ( odinstaluj ) oba kanały IDE ( są w zakładce "kontrolery IDE/ATAPI" i zresetuj komputer.
2. Wejdź do menadżera znówi i sprawdź czy we właściwościach każdego z kanałów masz włączone DMA. Jeśli tak powinno być wszystko ok.
3. Ah i podepnij nagrywarkę jako master na IDE 2 jeśli możesz
4. Ściągnij tego PowerDvd 6 bo naprawdę czasami użycie programu wiele potrafi zmienić ( mam porównanie oglądania filmów DVD na Windows Media Player - irytujące )

Powodzenia! Jakby co to napisz co i jak.

Promise 12.02.2005 20:37

Dzieki wielkie udało sie:D :*

Dorian 12.02.2005 20:43

Cytat:

Napisany przez Promise
Dzieki wielkie udało sie:D :*

Ciesze sie:) Ale udało się tzn ,że już Ci dobrze wszystko odtwarza? Jeśli tak to spoko ! Nie ma za co:)

Promise 12.02.2005 20:46

tak zaczyna odtwarzać i nie zacina sie,tak jak przedtem(przez 2 min.widziałam jakas kreature a akcja sie dzieje:) wszystko idzie płynnie... jeszcze raz wielkie dzieki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:51.