Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pomóźcie prosze...zwrot zakupu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pomozcie-prosze-zwrot-zakupu-48069/)

CreAtivE 13.02.2005 21:25

W sklepie mi zszywaczem przyczepili do gwarki to nie odczepiałęm.
KIj z tym jedzie na serwis... mam LG 8120B od kolegi, wyczyściłem i jest super (chodził tylko miesiac, puźniej przestałczytać... a ja wyczysciłem i jest jak rojs rojs ;P)

andrzejj9 13.02.2005 21:22

Cytat:

Napisany przez CreAtivE
No tak, ale z poprzednim DVD jak dałem do serwisu to wzieli rachunek stary naped itepe... teraz mam tylko naped i gwarance.... i co mam iść do sprzedawcy i co ?! Nie mam rachunku :|

A to przyznam, że nie wiem... Ale jeśli sprawę załatwiałeś w serwisie, to po co dałeś im dowód zakupu? Przecież ich to nie interesuje, tylko gwarancja jest dla nich istotna..

CreAtivE 13.02.2005 15:15

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wspominałem wcześniej.. to właściwie to samo, co rękojmia, tylko inaczej się nazywa i może jakieś drobne przepisy są inne. Generalnie chodzi o to, że kierujesz swoją reklamację nie do producenta, tylko do sprzedawcy i to on ma Ci zapewnić sprawnie działające urządzenia. A jak to zrobi, to już nie Twój problem :)

No tak, ale z poprzednim DVD jak dałem do serwisu to wzieli rachunek stary naped itepe... teraz mam tylko naped i gwarance.... i co mam iść do sprzedawcy i co ?! Nie mam rachunku :|

andrzejj9 13.02.2005 15:03

Cytat:

Napisany przez CreAtivE
Niezgodnosć towaru z umową tzn?....

Wspominałem wcześniej.. to właściwie to samo, co rękojmia, tylko inaczej się nazywa i może jakieś drobne przepisy są inne. Generalnie chodzi o to, że kierujesz swoją reklamację nie do producenta, tylko do sprzedawcy i to on ma Ci zapewnić sprawnie działające urządzenia. A jak to zrobi, to już nie Twój problem :)

CreAtivE 13.02.2005 14:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
dokładnie...

Ale też przy każdym zwrocie towaru można ponownie wybrać, czy korzystamy z gwarancji, czy z niezgodności towaru z umową.

Niezgodnosć towaru z umową tzn?....

andrzejj9 13.02.2005 14:30

Cytat:

Napisany przez woitas
no chyba, że zdecydował się na gwarancję.
wtedy obowiązują jej zapisy.
jeśli tam będzie napisane, że po 5 naprawach wymiana wadliwego towaru na nowy, to niestety...

dokładnie...

Ale też przy każdym zwrocie towaru można ponownie wybrać, czy korzystamy z gwarancji, czy z niezgodności towaru z umową.

woitas 13.02.2005 14:03

no chyba, że zdecydował się na gwarancję.
wtedy obowiązują jej zapisy.
jeśli tam będzie napisane, że po 5 naprawach wymiana wadliwego towaru na nowy, to niestety...

Kris 13.02.2005 13:05

Cytat:

Napisany przez Turboni
zajmuja sie wlasnie bo dzwonilem do nich w grudniu i mi podali dokladnie ktora ustawa i ktory artykul sie ma do tego.

nawet gdzies na forum pisalem ale nie pamietam gdzie

Spoko, nie miałem na myśli rozmów telefonicznych jeno same działania :)
Z UOKiK przekierowali kiedyś moją sprawę właśnie do RPK, natomiast on sam b. dużo mi pomógł...

Pozdrawiam!

Turboni 13.02.2005 12:55

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
Nie zajmują się osobami fizycznymi... od tego jest Rzecznik Praw Konsumenta.

zajmuja sie wlasnie bo dzwonilem do nich w grudniu i mi podali dokladnie ktora ustawa i ktory artykul sie ma do tego.

nawet gdzies na forum pisalem ale nie pamietam gdzie

Kris 13.02.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez Turboni
zadzwon do urzedu ochrony konsumenta to ci podadza dokladnie przepisy ktore cie obowiazuja - ja je gdzies mialem zapisane ale gdzies mi je wcielo jak znajde to napisze

Nie zajmują się osobami fizycznymi... od tego jest Rzecznik Praw Konsumenta.

...jeszcze raz napiszę - tu masz podstawy prawne:
Rękojmia:
KC Art. 556. - 576.

Gwarancja:
KC Art. 577. - 582.

andrzejj9 13.02.2005 12:51

Cytat:

Napisany przez CreAtivE
Tak, ale ja zbytnio nie potrafie tego w internecie znaleźć bo już szukalem. Wiec jeśli ktoś się zna to prosze o pomoc, niech poda dowód który mogę im przekazać i zarządać czegoś lepszego :)

Mam w ulubionych, ale niestety na drugim komputerze dwa linki, które mogłyby okazać się przydatne. Ale nie mam w ten chwili dostępu do tego komputera (w sensie programowym - patrz mój najnowszy topic), więc jak tylko tylko uda się mi się go naprawić, i jeśli jakimś cudem nie stracę wszystkich danych, to potem go tu umieszczę.

Turboni 13.02.2005 12:48

zadzwon do urzedu ochrony konsumenta to ci podadza dokladnie przepisy ktore cie obowiazuja - ja je gdzies mialem zapisane ale gdzies mi je wcielo jak znajde to napisze

Kris 13.02.2005 12:46

:smoczek:

Rękojmia:
KC Art. 556. - 576.

Gwarancja:
KC Art. 577. - 582.

CreAtivE 13.02.2005 12:44

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Sorry ludzie, ale wszyscy piszecie tu bzdury.. ;)

Po pierwsze - to nieprawda, że mogą Ci wymieniać sprzęt w nieskończoność. Jeśli korzystasz z gwarancji, to tam są odpowiednie zapisy i warto się z nimi zapoznać, będziesz wtedy wiedział, jakie przysługują Ci prawa.

Po drugie - rękojmia dawała nam - konsumentom, rzeczywiście bardzo dobre przywileje, ale.. rękojmii już nie ma. Teraz jest coś takiego, co nazywa się, niezgodność towaru z umową i na podstawie przepisów dotyczących tego pojęcia można domagać się swoich praw.

Rzeczywiście radzę poczytać materiały na internecie, znajdujące się między innymi na polecanej stronie, to będziesz lepiej wiedział, czego możesz w tym momencie wymagać.

Tylko taka jedna rada - nie słuchaj tego, co mówią Ci w sklepie, bo to rzadko kiedy ma się jakkolwiek do rzeczywistości :)

Tak, ale ja zbytnio nie potrafie tego w internecie znaleźć bo już szukalem. Wiec jeśli ktoś się zna to prosze o pomoc, niech poda dowód który mogę im przekazać i zarządać czegoś lepszego :)

andrzejj9 13.02.2005 12:23

Sorry ludzie, ale wszyscy piszecie tu bzdury.. ;)

Po pierwsze - to nieprawda, że mogą Ci wymieniać sprzęt w nieskończoność. Jeśli korzystasz z gwarancji, to tam są odpowiednie zapisy i warto się z nimi zapoznać, będziesz wtedy wiedział, jakie przysługują Ci prawa.

Po drugie - rękojmia dawała nam - konsumentom, rzeczywiście bardzo dobre przywileje, ale.. rękojmii już nie ma. Teraz jest coś takiego, co nazywa się, niezgodność towaru z umową i na podstawie przepisów dotyczących tego pojęcia można domagać się swoich praw.

Rzeczywiście radzę poczytać materiały na internecie, znajdujące się między innymi na polecanej stronie, to będziesz lepiej wiedział, czego możesz w tym momencie wymagać.

Tylko taka jedna rada - nie słuchaj tego, co mówią Ci w sklepie, bo to rzadko kiedy ma się jakkolwiek do rzeczywistości :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:06.