![]() |
Acronis Partition Expert - unallocated space
Ilość załączników: 1
Dobrzy ludzie pomóżcie: :)
Otóż mój HDD jest tak "popartycjonowany" jak widzicie na załączonym obrazku. Chciałbym aby: C -> nadal był Primary i Active i aby zajmował max 10GB. (NTFS) F -> = 20GB (FAT32) G -> = 50GB (FAT32) Jak mam tego dokonać? 1. Czy jeśli wybiorę opcję wipe (na nie przydzielonej partycji) to czy ona się "przyłączy" do którejś? 2. Czy kiedy wybiorę opcję delate na F to scali się z C? 3. Co to znaczy over-write passes? Dlaczego sam tego nie sprawdzę? Nigdy wcześniej nie robiłem takich cudów w Acronis'ie (only instalator XP) i niechciałbym czegoś spartolić. Zależy mi na czasie i na tym, aby skorzystać właśnie z produktu Acronisa... |
a takie pytanie czy nie latwiej zrobic to w particion magic :)
ja w nim z mienialem partycje i inne rzeczy i bardzo prosto sie w tym robi a tym niestety nie robilem |
Naczytałem się na forum sporo niepochlebnych opini na jego temat. Dlatego zostaję przy Acronis'ie... ...
|
Cytat:
Ad.2 Nie scali sie tylko tylko skasuje, scalic mozesz pozniej (z wolnego miejsca) Ad.3 Na screenie ktory podales masz do wyboru czy chcesz usunac partycje, czy skasowac z niej bezpowrotnie dane. Over-write passes oznacza ile razy przejedzie po dysku nadpisujac na nim dane, zeby ich nie odzyskac. |
Wedlug mnie to nalezy wszystkie partycje wymazac i zrobic podzial od nowa.Inaczej sie nie uda.Poza tym nie bawic sie jakimis cudownymi programai, ktore dziela dyskTylko na spokojnie zrobic to narzedziami windows..
|
Cytat:
kliknij na 'c' i wybierz resize, ustaw mu 10 GB F powinienes usunac i z calego wolnego miejsca zrobic f: 20 GB i g: 50 GB i sformatowac w fat32 |
Acronis Partition Expert - problem
Ilość załączników: 1
No więc tak:
Wszystko cacy tylko, że :( kiedy kliknę aby zatwierdzić (flaga) pojawia się takie okno. Jak kliknę na ok. resetuje się komputer, niby ładuje się winda i pojawia się monit: "Acronis Partition Expert Read Disk : error please button any key to reboot" (czy jakoś tak) Po raz kolejny się resetuje, ładuje winda i zawiesza się :( Macie jakieś pomysły? |
Cytat:
moim zdaniem jest nawet lepszy w obsłudze... |
Cytat:
edit : PM 8 jest sprawnym narzędziem. |
Cytat:
A poważnie: nie wiem czemu, ale sobie nie poradził... :( Cytat:
|
Również dziwie się złym opiniom na temat PM8, mnie jeszcze nie zawiódł :spoko:
|
Cytat:
1. Zmniej rozmiar partycji c, ponieważ jest to partycja primary, to zmiana jej rozmiaru nastąpi po restarcie kompa. 2. Następnie powstałe wolne miejsce dołącz do partycji f. 3. Zmień rozmiar partycji f do żądanej przez ciebie wielkości. 4. Utwórz w obszarze unllocated nową partycję z literą g. 5. Zmień rozmiar g. 6. Przekonwertuj te partycje, które chcesz na fat32 i podobnie ja k w pm8 nie musisz niczego formatować. 7. Jedyny warunek partycje zmniejszane muszą byc większe niż ilość danych na nich zawartych, ale to jest chyba logiczne. Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:03. |