![]() |
To prawda nie musi być 2 lecz czas nagrania tej płytki (wg info z okna log programu) wynosił 27 minut i coś tam sekund. Jeśli dobrze pamiętam obraz miał około 580MB. Tak więc wnioskuję że ślimaczyła się około 2-3x. Mam porównanie gdy nagrywam aviki na full wypas ile da nośnik to zajmuje to około max 5 minut (700Mb). Czyli "słuchowo-wzrokowo-zegarkowo-obliczeniowo" można stwierdzić że chodzi bardzo wolno. Odnosi się to tylko do CDRWin-a bo przy Nero widzę że najczęsciej robi on dziwne rzeczy - przyspiesza zwalnia pływa buforami a CDRWin jak wystartuje to leci stabilnie przez cały czas.
Polecam sprawdzenie samemu. Jedna płytka <1zł czyli niewiele aby się przekonać. |
@darektor
to że ustawiłeś prędkość x2 wcale nie oznacza że napęd palił x2.... |
Do: desden - "Działa"
Wczoraj wypaliłem obraz *.nrg z giercą PS2 dla kuzyniaka. Zrobiłem to CDRWin 5.01.12 w prędkości x2 (miałem do wyboru x1 x2 x4 x6 x8 aż do x52) na LG 8525B. Czekam na info czy będzie chodziła na PSie. CZYLI ODPOWIEDŹ NA TWÓJ PROBLEM - TAK - .
|
wiekszosc nagrywarek, takze dvd, ma minimum na 4x dla cd, pozostale na 8x
|
Tez sie nie da nagrywarka to nie podkrecanie procka, kup sobie nagrywarke cd-rw 8x4x24x lub cos kolo tego wydasz na nia jakies 15zl to nie majatek
|
a jeśli chodzi o jakąś nagryware multi dvd np. firmy lg lub innej to czy płyty cd będzie wypalać x2 i x4???czy tez minimum x8???????
Bo chciałbym to wiedzieć!!!sorry-ale wydaje mi się że jednak mógłby istnieć bios z taką opcją to tak jak by mieć płyte k7vta3 i chcieć podręcić procka to się nie da...ściagasz bios lewy i juz podkręcamy procak,ale to jest nagrywara więc nawet bajery takie jak podmiana płyty cdrw x4 mnie by interesował byle by wypalic x4 płyte cd,ale jesli się nie da trzeba bedzie starą nabyc na allegro lub nową multi dvd o ile ma tą opcje.... |
To byly takie tylko teoretyczne rozwazania przy kawie:)
@Bródka, rozni sie tez panelem czolowym;) |
uparciuchy no... NIE DA SIE :)
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/m...echnologia.php |
Cytat:
napewno chipem, mechaniką, elektroniką, laserem. |
Nimal, a gdyby mozna bylo zmodyfikowac bios nagrywarki? Bo czym tak naprawde rozni sie naped o predkosc np x24 od tego x52?
|
nie - sprzet nie pozwala i basta
samym softem niestety mozliwsoci sprzetu nie przeskoczysz - z rivy tnt nie zrobisz samym softem gf4 ani odwrotnie oprogramowanie (w tym wewnetrzne - czyli firmware) pozwala tylko poruszac sie w ramach wyznaczonych przez bariery sprzetowe |
to w takim razie,czy jest lewy bios,soft co kolwiek żeby z mojej nagrywary cos takiego uczynić?
Aha dodam że clone probowałem i ten wywala komunikat, że nagrywara nie obsługuje tego zapisu x2 czy x4. |
tak - zalezy to od plyty a wlasciwie od tego co na temat danego rodzaju plyt ma nagrywarka w biosie zapisane - predkosci i strategia zapisu
czyli generalnie to nagrywarka determinuje ograniczenia co do predkosci nagrywania - ma zapisane ze ten rodzaj plyty nagrywac mozna np od 8x do 48x, a ten 2x i 4x, a ten 8x do 52x w kazdym razie sa granice - i wiekszosc nowych nagrywarek nie potrafi zejsc ponizesj 4x ani nagrac szybciej niz 52x |
Ja mam Liteon SOHR 5238s i zapisuje cd-r i cd-rw z predkoscia 4x, gdy nagrywalem na cd-rw TDK 1x-4x to o ile pamietam byla takze predkosc do wyboru 2x, ale raz wlorzylem plytke 870mb COPYME mialem do wyboru maks 48x nie bylo 52x ale na np. Vakossach bylo ok wybor od 4x do 52x wiec mysle ze to zalerzy od nagrywarki ja i od plyt
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:36. |