![]() |
nagrywara nie wykrywa czystych płyt
hej,
mam napęd 3 w jednym, wszystko działa dobrze oprócz nagrywarki. jak wkładam czystą płyte do napędu to niby coś próbuje wczytywać ale płyty i tak nie wykrywa. można coś z tym zrobić ? |
najpierw wgraj nowszy bios (o ile jest taki)
|
Jeśli napęd poza tym działa poprawnie, to spróbój z markowymi płytami , i nie najnowszymi , jeśli kupa, to jak dla mnie servis !
|
yankee a mógłbyś podac jakieś szczegóły ...
|
Cytat:
|
Jedz z nią do serwisu ]:->
|
ta nagrywarka to SAMSUNG CDRW/DVD SM-348B, mam ją niecałe dwa lata. płyt wypaliłem nie wiecej niż 200
|
sprawdziłem ja u kumpla i działa. myślicie, że format i nowe sterowniki wystarczą ?
|
odnośnie biosa to looknij w mój podpis
wgraj sterownik ASPI (ForceASPI), jw. w Men. urządzeń usuń kanał ide, ten na którym jest podpięta nagrywarka i zresetuj winde |
zainstalowałem sterowniki ASPI sprawdziłem czy wszystkie pliki są na swoich miejscach, ale nie moge usunąć kanału IDE, po odinstalowaniu i restarcie winda automatycznie instaluje ten kanał :/
|
Cytat:
|
zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, obojętnie czy wkładam czystą czy wypalona płyte to nagrywarka zachowuje sie tak samo, ale płyte wypaloną wczesniej czy później zawsze wczyta
|
Cytat:
i nic nie poradzisz ;) ps. zainstalowałeś nowego biosa ? |
nie, nowego biosa jeszcze nie instalowalem bo nie wiem jak sie do tego zabrac :)
|
mógłby ktoś napisać jak zainstalować nowego biosa ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:14. |