Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Interesuje sie ktoś Słowacją ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/interesuje-sie-ktos-slowacja-48193/)

DuroneK 14.02.2005 18:53

Interesuje sie ktoś Słowacją ?

Interesuje się ktoś Słowacją ? zwiedza ją tak jak ja ?

Od niedawna spodobały mi się zabytki słowackie :)

zapraszam do pooglądania zdjęc które tam zrobiłem

http://www.duronek.prv.pl

Air 14.02.2005 18:58

Cytat:

Napisany przez DuroneK
Interesuje się ktoś Słowacją ? zwiedza ją tak jak ja ?

Od niedawna spodobały mi się zabytki słowackie :)

zapraszam do pooglądania zdjęc które tam zrobiłem

http://www.duronek.prv.pl

Ja lubię ich szlaki turystyczne, gdzie nie ma tłoku, wszystko jest przemyślane i lekko niebezpieczne. Wolę ich góry od naszych. Przykre, ale prawdziwe :(

Predi 14.02.2005 19:09

powiem tak: zabytki jak zabytki, zdjecia spoko, a gorki........ to nie to co polskie :) dokladnie tak jak pisze Air

Stef 14.02.2005 20:36

a ja wam powiem ze bardzo fajne sa.... słowaczki...:) mile i sympatyczne a urodą sa jak polskie kobietki nasze kochane ;)

CIAPEK 14.02.2005 20:56

interesowałem się kiedyś dawno kiedy pojechałem na narty dlaczego z szaf wypadają drzwi, a słowacy chodzą tacy naburmuszeni - typowe kozaki/cwaniaki a słoma im z butów wystaje i bieda aż piszczy
:haha:

przepraszam jeśli kogoś obraziłem, ale z tym mi się kojarzy Słowacja :fiu:

epol 14.02.2005 20:58

Cytat:

Napisany przez Air
Ja lubię ich szlaki turystyczne, gdzie nie ma tłoku, wszystko jest przemyślane i lekko niebezpieczne. Wolę ich góry od naszych. Przykre, ale prawdziwe :(

Oj ja tez lubie ich szlaki :) Maje je bardzo fajne.

DuroneK 14.02.2005 22:17

Cytat:

Ja lubię ich szlaki turystyczne, gdzie nie ma tłoku, wszystko jest przemyślane i lekko niebezpieczne. Wolę ich góry od naszych. Przykre, ale prawdziwe
niestety , podobnie jest wlasnie z zabytkami... wole zwiedzić słowackie niż polskie z prostych względów

przedewszystkim sam zabytek jest bardziej zadbany i czysty ...

Cytat:

a ja wam powiem ze bardzo fajne sa.... słowaczki... mile i sympatyczne a urodą sa jak polskie kobietki nasze kochane
racja, ale czeszki są jeszcze ładniejsze , ale o wiele głupsze i mniej sympatyczne

Cytat:

a słowacy chodzą tacy naburmuszeni - typowe kozaki/cwaniaki a słoma im z butów wystaje i bieda aż piszczy
fakt bieda okropna, ale pojedz sobie do SPISZU - tam jest okropna + same cygańskie wsie... okradli mi tam auto pod zamkiem... i wogóle mniej zadbane i mniej czysto jest niż np. w ORAVIE :-)

Stef 14.02.2005 22:33

Istoki narciarskie maja tansze niz polsce.....

DuroneK 14.02.2005 22:55

noclegi też

ceny za dobe w bardzo przyjemnym "UBYTOWANIU" w granicach 150 koron

100 koron = 10,40 zl ( cena z soboty z Chyżnego )

patrząc na to że w zeszły weekend płaciłem 26 zl za osobe w średnim wypasie za osobe w szczawnicy to wole jechac na słowacje

dokładnie mam tyle samo KM z krakowa do szczawnicy co z krakowa do oravicy :-)

Ormianin 14.02.2005 23:26

Na Słowaci jest mnostwo Romów i trzeba naprawde uwazac, poza tym wkurza mnie jak Słowacy kasuja nas za np. parking biorac podobnie jak na Ukrainie oplaty od "zagranicznych" podwojne, a przeciez jestesmu juz w Uni!

DuroneK 15.02.2005 08:13

niestety często korzystam z płatnych parkingów i nigdy sie z tym nie spotkalem.. parking w okolicach 50 koron..

Air 15.02.2005 08:31

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Na Słowaci jest mnostwo Romów i trzeba naprawde uwazac, poza tym wkurza mnie jak Słowacy kasuja nas za np. parking biorac podobnie jak na Ukrainie oplaty od "zagranicznych" podwojne, a przeciez jestesmu juz w Uni!

Tylko że tamci Romowie są normalni.

Kiedyś źle z dzieczyną zeszliśmy ze szlaku. Wylądowaliśmy o 20 w samym centrum Romskiej osady. Autobus był za 2,5 h. Siedzieliśmy tam na przystanku pijąc Złotego Bażanta i nikt nas nie zaczepiał. W Polsce, praktycznie 2 km ode mnie mieszkają Romowie. Przechodzę tamtędy co tydzień kiedy kieruje się na piwo. Zawzse chcą papierosa lub jakieś drobne. Oczywiście zawsze ich zbywam, ale kiedyś może pójść tak łatwo :blee:

DuroneK 15.02.2005 12:12

Cytat:

Napisany przez Air

Kiedyś źle z dzieczyną zeszliśmy ze szlaku. Wylądowaliśmy o 20 w samym centrum Romskiej osady. Autobus był za 2,5 h. Siedzieliśmy tam na przystanku pijąc Złotego Bażanta i nikt nas nie zaczepiał. W Polsce, praktycznie 2 km ode mnie mieszkają Romowie. Przechodzę tamtędy co tydzień kiedy kieruje się na piwo. Zawzse chcą papierosa lub jakieś drobne. Oczywiście zawsze ich zbywam, ale kiedyś może pójść tak łatwo :blee:

oj i tu sie mylisz... zalerzy gdzie trafisz , ale tam gdzie ja byłem to jak wjezdzasz autem to patrza na ciebie jak na złodzieja a to oni nimi są bo patrzą tak na ciebie zeby zobaczyc co mozna zwinąć... chodzac po tych wsiach cygańskich co chwile jesteś zaczepiany żeby dać złotówke albo korone - raz nawet zepsuło mi sie auto w takiej wsi i chyba nigdy tak szybko auta nie naprawiałem żeby stamtą uciec :ysz:

Ormianin 15.02.2005 12:13

Cytat:

Napisany przez Air

Czesto w slowackie Tatry jade latem, oprocz tego interesuje mnie zawsze Slowacki Kras, ciągnący się na południe od Roznawy, głównego miasta regionu. Ciekawia mnie tamtejsze zjawiska krasowe i jaskinie, należące do najpiękniejszych w Europie Środkowej.
Gory są niewysokie, nie przekraczają wysokości 600 - 800 m. Umiarkowany płaskowyż rozdzielony jest potokami: Stitnik, Slana, Zadielsky i Hajsky jest niewatpliwie piekny. Zobaczyc tamtejsze płaniny: Koniarska,
Zadielska, Horny i Dolny vrch - rozdzielone głębokimi kanionami i cieśniawami.
Malownicze tereny, postrzępione góry, wąskie doliny, zielone lasy.

Przestrzegam tylko przed "cygaństwem". Z Cyganami kojarzona jest Rumunia, gdzie jest ich około 1,300,000. Na Słowacji - jest ich niespełna 500,000. Tylko że w Rumunii jest 25 milionów ludzi, a na Słowacji tylko 6, co więcej, w Rumunii Cyganie występują na całym obszarze a na Słowacji koncentrują się w dawnym Vychodosloveskym Kraju - dziś to jest podzielone na 3 i pół ich
"województw". Miejsca takie jak Michalovce, Trebisov czy Svidnik są wręcz w jednej trzeciej cygańskie, w rejonie Roznavy zdarzają się wioski zamieszkałe
wyłącznie przez Cyganów.

Cyganów wcale nie ma tak dużo jak się o tym powszechnie myśli, ale są uciążliwi. Nie sposób usiąść sobie gdzieś żeby odpocząć bo się zaraz jakiś Cygan sie nabajdurzy. Ulica służy po to żeby iść skądś dokądś, a nie żeby na niej przesiadywać. Chcesz usiąść - musisz wejść do jakiegoś lokalu - taki zwyczaj.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:28.