![]() |
Sposób podłączenie CDRW !!
Mam dylemat związany z podłączeniem CDRW (LiteOn24x) do płyty głównej. Płyta główna oraz HDD działa na ATA100.
Są dwie możliwości podłączenia CDRW: 1) CDROM oraz HDD na pierwszym IDE, CDRW na drugim IDE (w tej konfiguracji HDD działa na szynie U-DMA/33 jak najwolniejszy element -CDROM) 2) HDD na pierwszym IDE pracujący na szynie U-DMA/100, CDROM oraz CDRW na drugim IDE pracujące na szynie U-DMA/33 Ze względu na wykorzystanie maksymalnej szybkości HDD lepszym rozwiązaniem jest 2 rozwiązanie, nie wiem jednak czy nagrywarka będzie działać poprawnie i wystarczajaco szybko pracując na wspólnym IDE z CDROM. Pytając w sklepach komputerowych nikt nie umiał mi udzielić rzeczowej odpowiedzi. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu problemem proszę o podzielenie się nimi. z góry dziękuje Roman |
Moim zdaniem nagrywarka powinna byc podlaczona jako master na drugim kanale IDE. CDROM tez na kabel z nagrywarka jako slave, zeby HDD chodzil na pelnej predkosci ATA.
Ale co do nagrywania w takiej konfiguracji, to do odczytywania i tak lepiej uzywac samej nagrywarki (potrafi wiecej od zwyklego CDROMu) i potem wypalac obraz plytek (zamiast kopiowac w locie). Do tego jest jeszcze generalna zasada, ze urzadzenia biorace udzial w nagrywaniu nie powinny byc podpiete pod ta sama tasme IDE |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:33. |