![]() |
Polaczenie kompa z TV??? Padaczka!
Po podlaczeniu karty graficznej z TV mam czarno-biały obraz. Co zrobilem aby zmienic ten stan podaje niżej:
a/ przeinstalowalem system - XP SP2 b/ zastosowalem karty graficzne Radeon 8500; 9200; 9550 c/ podlaczylem do TV Siesta i Philips Obraz dalej b-w!!! Poszedlem z kartami i kabelkiem do kumpla. Przy kazdej z tych kart gaficznych i jego systemie XP SP2, moim kabelku i TV Grundig obraz KOLOROWY! Co jest grane??? Chyba oszaleje!!!! :wsciekly: Mam zaniesc do niego jeszcze TV???? :blee: |
Zmieniles format obrazu na PAL?
|
1 - na obu uzadzeniach musza byc te same ustawinia systemu nadawnai (przewazneie tv wykrywa automagicznie, ale warto sprawdzic) czyli PAL lub NTSC (ja preferuje ten drugi - obraz u mnie jest ladniejszy)
2 - jesli wpinasz sie przez zlocze scart (kostka przejsciowa na svideo) to tv musi miec mozliwosc na tym laczy scart dzialania jako svideo, no i musi ono byc wlaczone na tv, bo jesli nie bedzie to obraz bedzie wlasnie b-w 3 - jesli odleglosc jest za duza dla danego ukladu (kabel za dlugi) to zwykle pomaga przelacznie sie na kabel video zamiast svideo - jakos nizsza, ale mniej problemowy (deska ostatniego ratunku) |
w nnvidiach trzeba zmienić z sygnału: AUTO na CHINCH (Composite) lub na SVHS
a jeżeli nie to to zabawa systemami PAL / NTSC.. |
ja używam TVTool
|
tak jak pewnie wiekszosc z nas :) przynajnmniej tych z nvidia na pokladzie (ati zawsze sobie z tym lepiej radzila...)
to jednak nie zmiania w zaden sposob konfiguracji |
Cytat:
Jakoś mi nie przypadł do gustu, a drivery Nvidii w zupełności mi wystarczają :) Co do pytania - tak, jak mówili wcześniej - pobaw się ustawieniami Pal/Secam itd. Poprawne ustawienie to Pal B i tak powinno działać. Ale różnie to bywa. Spróbuj jeszcze, jeśli masz opcję klonowania obrazu, jako wyjście główne ustawić telewizor. Sam ostatnio miałem problem z czarno białym ekranem i dopiero to pomogło. Inna sprawa, że teraz działa już w każdej konfiguracji, ale wtedy zanim w ten sposób nie ustawiłem, nie było koloru. |
PAL-I powinno pomóc
|
Po 2 dniach "bialego szalenstwa" dopadlem kompa. Dzieki za podpowiedzi. Sprawdze i dam znac!!!
Ale: a/ ustawienia mam PAL b/ uzywalem i kabla dlugiego i krotkiego a ma on z jednej wtyczke svideo a z drugiej EURO |
Cytat:
|
Jakiej marki masz TV ?
Jeżeli u kumla na Twoich kablach wszystko śmiga to wina leży w Twoim odbiorniku. |
Cytat:
|
odpowiedż jest prosta i udzielił jej nimal tylko w nieco zaawolawo... (jak to się pisze?!) formie - po prostu Twój tv nie obsługuje s-video na gnieżdze w które wtykasz wtyczkę (może w ogóle nie obsługuje) - potrzebujesz konwentera, taka przejściówka za jakieś 3-7zł, nvidia nie ma takiego problemu ale i tak wolę ati ;D
pozdro, marcin |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:03. |