Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co KupiĆ?? Panasonic Czy Thomson?? A MoŻe CoŚ Innego?? Help Me!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-kupic-panasonic-czy-thomson-moze-cos-innego-help-me-48247/)

pavel2004 15.02.2005 14:16

Co KupiĆ?? Panasonic Czy Thomson?? A MoŻe CoŚ Innego?? Help Me!!!

MAM DYLEMAT CO KUPIĆ, PANASONIC TX-29PX20P czy Thomson DZ640S?? A może coś innego?? doradźcie coś i podajcie mi wady i zalety tych telewizorów ???

qfir 15.02.2005 14:54

ja mam telewizor panasonica juz jakies 15 lat i jeszcze ani razu nie byl w naprawie :D

nimal 15.02.2005 14:58

niedawno stalem przed takim dylematem i kupilem panasonica - bo za raptem 300PLN wiecej mial filtr grzebieniowy, wiecej opcji zmiany aspect ratio (wazne przy panoramach) z zapamietywaniem tego i swietna liste kanalow
thomson z fajnych bajerow ma program info... ale zmiana stosunku bokow lezy i kwiczy - w zasadzie jej nie ma

miedzy tymi konkretnymi modelami nie znam roznic, ale jak poczytam to dam znac :)

Beerra 15.02.2005 15:49

29DZ640 jest juz od dawna nie produkowany, następca to 29DC850, różnice to funkcja Kidpass i HiPix zamiast DVM.
@nimal spróbuj zauważyć różnice w jakości obrazu z filtrem grzebieniowym i bez.

kodziu 15.02.2005 15:58

A ja mam w domu 2 TV sonego :>

PS
Panasonic i sony wg mnie najlepsze :D

Lukash 15.02.2005 16:03

ja Ci polecam telewizor Sony moj jeszcze nigdy sie nie zepsul a po za tym jest swietny obraz...jak bedziesz kupowal to mowie Ci tylko Sony..

nimal 15.02.2005 16:21

Beerra - po skresleniu z listy Thomsaona i LG zostaly mi Sony i Panasonic do wyboru - Sony nie mial filtra, reszta NOMINALNYCH cech identyko (lacznie z cena)
w jednym sklepie staly obok siebie - wiecej sie juz nie zastanawialem
nie wiem czy to kwestia samego filtra, czy moze jakis innych roznic w budowie kineskopow Wega i Quintrix, ale kontrast byl inny, podobnie z nasyceniem barw (choc to akurat juz kineskop...)
natomiast napewno dotcraweling lepiej jest usuawny na Wega i Philipsach - zaraz padnie pytanie czy widze dotcraweling - widze, ale ledwo ledwo ;)

Beerra 15.02.2005 16:28

Cytat:

Napisany przez nimal
Beerra - po skresleniu z listy Thomsaona i LG zostaly mi Sony i Panasonic do wyboru - Sony nie mial filtra, reszta NOMINALNYCH cech identyko (lacznie z cena)
w jednym sklepie staly obok siebie - wiecej sie juz nie zastanawialem
nie wiem czy to kwestia samego filtra, czy moze jakis innych roznic w budowie kineskopow Wega i Quintrix, ale kontrast byl inny, podobnie z nasyceniem barw (choc to akurat juz kineskop...)
natomiast napewno dotcraweling lepiej jest usuawny na Wega i Philipsach - zaraz padnie pytanie czy widze dotcraweling - widze, ale ledwo ledwo ;)

Różnica w obrazie oczywiście jest, rzeczywiście na plus dla Pasikonika, ale zdecydowanie nie dzięki filtrowi grzebieniowemu. Trzeba by to porównać na identycznych telewizorach, np. w Thomsonach z HiPixem jest możliwość wyłączenia tego filtra. Różnicy NIE MA

nimal 15.02.2005 16:37

mozliwe mozliwe - nie upieram sie ze to akurat to poprawilo jakosc
fakt faktem nastepny w gore model sonego ma juz filtr i wyranie lepszy obraz, ale tez o 750pln wyzsza cene (mowiec o cs70 i 75 w sonym), choc znowu moze to byc zaleta jakis innych bajerow ktore niwatpliwie dolozyli

edit:
oczywiscie w pewnym momencie zdalem sobie pytanie co to jest ten filtr grzebieniowy - szukalem chyba z godzine i na ZADNEJ polskiej stronie nie znalazlem, na angileskich ledwo ledwo cos tam... w kazdym razie podoba mi sie to - kazdy sklep i producent sie chwali ze to ma, nikt zas nie potrafi wytlumaczyc jak to dziala i co to jest :|

Beerra 15.02.2005 16:52

Jest to filtr seperujący sygnał chrominancji od luminancji i istnieje właśnie po to, żeby można było się nim chwalić w katalogach. Soniak 32CS75 ma trochę lepszą obróbkę obrazu niż CS70, nazwali to Digital Plus. Widze, że przy okazji kupna telewizora stajesz się znawcą branży TV ;)

nimal 15.02.2005 16:57

Beerra - co to filtr to sie dowiedzialem dokladnie przed zakupem - tylko wspomnialem to jako przyklad sprzedazy przez skelpy czegos o czym nie maja zielonego pojecia :)

Smartek 15.02.2005 17:28

ja tez mam w domciu 2 TV Sony [w tym jeden kupilem jako uzywany, mial byc tylko na dzialke, ale stoi u mnie w pokoju :D - obraz zyleta; drugi w salonie 29", tyle, ze te starsze 50hz :(, wtedy 100hz nie bylo ;(] i smigaja do dzisiaj! :)
pozdro ;)

pavel2004 15.02.2005 18:52

Panasonic

Gdzięki wielkie za wasze wypowiedzi na ten temat, chyba jednak wezmę PANASONICa, tylko boję się, że on mi nie wytrzyma dłużej jak 3 lata, bo jest teraz coraz to więcej robionych w Czechach albo innych unijnych krajach i jak wiadomo to POLSCE pchają zawsze NAJLEPSZE ale gów..o. "słyszałem nawet takie wersje że murzyn robi te telewizory u turka w piwnicy" - są to skaładaki. I mam takrze pytanie odnośnie stolika to Panasonica TX-29PX20. Czy bedzie pasował stolik od Panasonica ale od PM, czyli czy bedzie pasował telewizor PX (ten konkretny model ) do stolika PM ???? ktos wie?? może ktoś ma taki telewozor z tym stolikiem, bo poprostu ten stolik jest dla mnie o WIELE ładniejszy niż ten PX.. PROSZĘ O WASZE OPINIE, a moze ktoś ma taki skompletowany i ma fotke? to też bym prosił żeby zobaczyć jak to wygląda. Pdaje email - pavel2004@o2.pl lub nr. GG 4900394. Pomóżcie ....

Matievoo 15.02.2005 21:10

Cytat:

Napisany przez qfir
ja mam telewizor panasonica juz jakies 15 lat i jeszcze ani razu nie byl w naprawie :D

Ja również mam telewizor firmy "Panasonica" i jescze ani raz nie był w naprawie
:)
Ale ,podobno ,że starsze produkcje firmy telewizorów " Panasonica" były lepsze ,ale nie wiem czy to prawda ;)

andrzejj9 15.02.2005 21:33

Cytat:

Napisany przez Mati.p
Ja również mam telewizor firmy "Panasonica" i jescze ani raz nie był w naprawie
:)
Ale ,podobno ,że starsze produkcje firmy telewizorów " Panasonica" były lepsze ,ale nie wiem czy to prawda ;)

Starsze produkty wszystkich firm były kiedyś lepsze... Teraz robi się masówkę nie przywiązując specjalnej wagi, do cech takich, jak trwałość, czy jakość każdego egzemplarza. Zepsuje się? Dajemy następny.. bardziej się to opłaca (firmie) niż testowanie każdej sztuki, jak to robiono kiedyś...

Najbardziej się przeraziłem szukając ostatnio jakiejś mini wieży. Przecież to, co jest obecnie na rynku jest tak tragiczne, jeśli chodzi o jakość dźwięku, że nie wiem, jak w ogóle można to sprzedawać.... Na szczęście znalazłem w końcu model, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i przywrócił wiarę w jedną markę, ale to tylko pojedyńczy wyjątek. Generalnie jest tragicznie...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:23.