Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   instalacja XP => serialATA (https://forum.cdrinfo.pl/f5/instalacja-xp-serialata-48253/)

Remix 29.03.2006 00:06

Witam!

No to chlopie wykopales temat... ale chwali sie, ze uzyles opcji SZUKAJ :)

Jest wyjscie... integracja sterownikow SATA z instalka Windowsa.
Mozna to zrobic za pomoca np. nLite - integrujesz i wypalasz plyte.

raf306 29.03.2006 00:02

Z tymi sterami na dyskietce to kiepski pomysl, przecierz one wychodza z uzytku, coraz mnie kompow ma stacje dyskietek. Sam mam identyczny problem z dyskiem S-Ata i instalacj***261; Windy. Tak si***281; u***322;o***380;y***322;o, ***380;e jestem w***322;asnie tym szcz***281;***347;ciarzem, kt***243;ry nie posiada ju***380; stacji dyskietek bo sprawilem sobie laptopa. Pomysl z "grzebaniem" w biosie tez odpada, bo w nim poprostu tych opisywanych przez was funkcji nie ma... Czy jest jakies inne wyjscie?

woitas 16.02.2005 08:04

Cytat:

Napisany przez CreAtivE
W biosie masz ustawione na auto wykrywanie primary i secondary danego kanału czy masz by user?

problemem jest jeden z tych 2 dysków, który mam ustawiony jako slave.
kiedy mu wyłączę zasilanie i zostawię tylko ten drugi na power'u, wszystko działa normalnie.
to dziwne, bo nic nie grzebałem i wszystko było ok prawie pół roku... :O

KarolluZ 16.02.2005 00:48

głównie dyskietki ze sterami do sata potrzebne są, gdy nasza płyta ma osobny chip do sata, czyli na przykład sil, nforce3, VIA VT6420-VT8237, Promise 376-378, Intel ICH6.

Alinoe 15.02.2005 22:59

Cytat:

Napisany przez gallus
o ile dobrze pamiętam wkłada się dyskietke ze sterami do ATA i wciska się F6 a wtedy Instalator zainstaluje stery i dokończy instalacje :)
PS był już taki temat
=edit=
oOo: TU

dzięki - jak zwykle problem który uważam za wielki ma banalne rozwiązanie - dzięki raz jeszcze

woitas 15.02.2005 18:30

chyba auto...
sprawdzę, może to będzie to...

CreAtivE 15.02.2005 18:19

Cytat:

Napisany przez woitas
żeby nie zaczynać nowego tematu.
mam problem.

mam 3 dyski - 2 podpięte na jednej taśmie i jeden na serial ata.
po odpaleniu kompa świeci mi dioda dysków na budzie.
czyli wszystko pięknie staje na detekcji napędów w kompie.

metodą prób i błędów doszedłem do takich wniosków:
kiedy wypnę końcówki taśmy z tych twardzieli podpiętych na jednej taśmie, problem znika.

inczej muszę czekać kilka minut, zrobić restart i komp się odpala normalnie.

więc co to może być?

W biosie masz ustawione na auto wykrywanie primary i secondary danego kanału czy masz by user?

nimal 15.02.2005 18:00

to zalezy od mobo - tez na swoim sluzbowym kompie nie potrzenowalem dodatkowcyh sterow, na innym kompie potrzebowalem ...

Ziele 15.02.2005 17:57

U znajomego jak instalwałem xp (ma dwa dyski po 200GB na s-ata) to poszło bez problemu. Nie była potrzebna dyskietka.

woitas 15.02.2005 16:59

żeby nie zaczynać nowego tematu.
mam problem.

mam 3 dyski - 2 podpięte na jednej taśmie i jeden na serial ata.
po odpaleniu kompa świeci mi dioda dysków na budzie.
czyli wszystko pięknie staje na detekcji napędów w kompie.

metodą prób i błędów doszedłem do takich wniosków:
kiedy wypnę końcówki taśmy z tych twardzieli podpiętych na jednej taśmie, problem znika.

inczej muszę czekać kilka minut, zrobić restart i komp się odpala normalnie.

więc co to może być?

gallus 15.02.2005 16:49

o ile dobrze pamiętam wkłada się dyskietke ze sterami do ATA i wciska się F6 a wtedy Instalator zainstaluje stery i dokończy instalacje :)
PS był już taki temat
=edit=
oOo: TU

Alinoe 15.02.2005 16:43

instalacja XP => serialATA

witam

odpaliłem instalke winXP i ... szczęka mi opadła !! system nie widzi dysków zainstalowanych w komputerze!! okazuje sie ze hdd podpięty jest na serialATA - co robić?? jak mam odpalić instalkę winXP coby sformatować c: o odpalić instalator?? prosze o pomoc

pozdrawiam, marcin

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:08.