Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Matushita DVD - naprawa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/matushita-dvd-naprawa-48347/)

Rennat 16.02.2005 20:50

Matushita DVD - naprawa

Witam wszystkich, mam pewien problem.
Kolezanka przygrzmociła w otwartą tacke swojego dvd nogą. Po tym zabiegu siłą rzeczy, nie chciała sie ona wsówać ani wysówac, tzebabyło pomagać ręką. Dostałem to do naprawy. Tacka na szczescie nie złamała sie, pękła w jednym miejscu i wygieła sie. Naprostowałem ją, teraz działa bez zarzutu.
Jednak pojawiły sie problemy z odczytem CD. Prawie wszystkie płyty jakie chciałem skopiowac, predzej czy pózniej, wywalały CRC. Przeczysciłem soczewkę spirytusem salicylowym, wyplerowałem wacikiem oraz chusteczką higieniczną. Dalej to samo. Poniewaz naped jest z wrzesnia '00 i był raczej mocno eksploatowany, postanowiłem podkrecic moc lasera. Jednak i to nie pomogło. Przekreciłem o poł ćwiartki obrotu obydwa potencjometry, najpierw w prawo, jednak tak sie pogorszyło, ze naped nie wykrywał wogole płyt RW, wiec podkreciłem w drugą stronę. Dalej dzieje sie to samo. Podczas naprawy nie stało sie nic co by mogło zaszkodzić napedowi, wszystko robiłem dokładnie. Nie ma mowy o zadnym uszkodzeniu fizycznym z mojej strony. A w momecie uderzenia tacka nie ma zadnego kontaktu z elektroniką ani optyką napędu. Prowadnice sanek lasera są w porządku, nie ma zadnych problemów z przemieszczaniem się ich... Nie jest to tez wina przegrzewajacych sie kontrolerow, w momecie wywalenia bledu sa jedynie letnie.

Co moze powodowac takie bledy?

Smartek 16.02.2005 22:55

a tam z naprawa sie bedziesz meczyl jak za 50zl nowe mozna kupic
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42257079
pozdro ;)

Maciej 16.02.2005 23:13

a sprawdzałeś owy napęd na koleżanki kompie?

Rennat 17.02.2005 15:27

No wiem, mam już tą aukcję na oku :)
A sprawdze, myslicie, że to może przez mojego kompa albo coś...
Ładnie dziwna sprawa, nie wiadomo o co chodzi :D

Wawelski 17.02.2005 16:08

No, skoro koleżanka matamshita, to nie ma się co dziwić - jak shit, to shit.
Poza tym pogratulować czyszczenia plastikowej soczewki z powłokami antyodblaskowymi spirytusem i froterowania.
Co do przyczyny - możliwe, że zmieniła się geometria i płytka nie jest już kręcona centralnie, tylko lekko (albo i mocno) lata na boki i laser nie jest w stanie trafić w ścieżkę - możesz sprawdzić spowalniając napęd na maxa (może cdbremse zadziała).

Ale czy gra warta świeczki? 4,5 roku dla napędu optycznego, to już całkiem sędziwy wiek i czas poszukać nowego.

Rennat 17.02.2005 16:51

Ta sama mysl jak przeczytałem model i firme :D:D
No to na przyszłosc, czym najlepiej czyscic soczewki w napedach? Bo słyszałem ze spityrusem, ale nie salicylowym (dopiero po fakcie :D) tylko jakimś izo cośtam :) No tez mozliwe, ale płyte czyta normalnie, jak chce skopiowac film to meczy sie np 2min na jedym miejscu i wywala bład, a jak np mp3ki to tez ryje jedna, wywala bład. Potem jak chce tą jedną skopiowac to tez sie meczy, ale wkoncu kupiuje. Jak juz kopiuje reszte to szybko leci. I tak z kazda płyta, zawsze w innym miejscu, ale z regóły w 2 połowie. Co do latania na boki, lata podczas rozkrecania sie, potem juz prawie nie czuc zadnych wibracji...

Bartez 17.02.2005 17:26

Matsushita to firma znana pod nazwą Panasonic, więc nie wiem, czy taki znowu shit ;)

Wawelski 17.02.2005 18:35

A Matushita to pewnie firma Panasonixa ;)
Matsushita to nazwa koncernu i wcale nie = Panasonic. Panasonic, Pioneer i kilka innych marek jest jego własnością.
Co do czyszczenia soczewek - na sucho (pędzelek fotograficzny, sprana flanela czy inny miękki materiał). Na mokro tylko w ostateczności - woda + kropla ludwika na pół szklanki.

Rennat 17.02.2005 18:59

Ło kurka, to chyba za ostro go potraktowałem.... Ale przed tym czyszczeniem było tak samo lub jeszcze gorzej. Czego moge jeszcze spróbować, oprócz kupna nowego :>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.