![]() |
Czy sa jeszcze jakies programy do przerobienia DVD na avi oprócz tych wymienionych ??
|
A po co tak kombinować??
Wytnij ze środka fimu MPEG2 to co chcesz wyciąć, np. tak... Zrób to tak, abyś miał osobno początek oryginału i koniec oryginału (w dwu osobnych plikach). Wydziel z tego audio i video, np. tym samym TMPGEnc w opcji DEMUX Teraz przygotuj sobie ten MPEG2, który chcesz wstawić w srodek (przekoduj go normalnie z DV do MPEG2). i połącz w całość. tylko audio musisz mieć w tym samym formacie co w oryginale i teraz zrób tak: połącz audio: copy /b oryginał_początek+wstawinie_srodek+oryginał_koniec nowy_plik otrzymasz nowy całkowity plik audio W TMPGEnc korzystając z opcji MERGE&CUT (MPEG2 PS)połącz w całość obraz dodając po kolei: oryginal_początek, nowy_środek, oryginał_koniec Zrobi ci się MPEG2 PS całosc, zdemuksuj z tego video DEMUX do pliku m2v teraz bedziesz miał dwa pliki osobno audio i video, ktore będziesz mógł na nowo poddać procesowi authoringu. Zaleta takiego podejścia jest taka, że nie musisz nic przekodowywać, więc nic nie stracisz na jakości i również na czasie... Pozdrawiam! |
Wiec, czy jest mozliwosc:
1. powrotu do pliku avi (DVD -> DV) ? 2. edycji materialu DVD i dolozenia pliku avi (DV Video Encoder) ? Szczerze powiem że nigdy tego nie robiłem ale możesz sprubować, musisz z DVD wyeksportować plik mpeg2 tak jak w tym poście (ostatni) i tak zrobiony plik wrzucić do Pinnacla + DV/AVI który chcesz dołożyć. Niestety musisz się liczyć ze stratą jakości, ponieważ materiał (mpeg2) będzie jeszcze raz kompresowany. ;) |
Czyli od poczatku (DV -> DVD):
1. zrzucam material z kamery DV (np. Studio9) - otrzymuje plik avi (ok. 13 Gb - 1 godz. filmu - DV Video Encoder), 2. przerabiam otrzymany material na DVD (np. Studio9). Teraz nie majac oryginalnego materialu tylko plytke DVD chce usunac czesc filmu i wstawic inny kawalek. Wiec, czy jest mozliwosc: 1. powrotu do pliku avi (DVD -> DV) ? 2. edycji materialu DVD i dolozenia pliku avi (DV Video Encoder) ? |
no niestety nie - dlatego że mam płytę DVD z plikami VOB. alem widzę co źle robię . ale dzięki
|
Cytat:
Jak sam błąd wskazuje zgrałeś film inaczej niż w IFO .Jak włączysz DVD Decryptera wybierz z menu "mode" tryb IFO i dopiero zgraj film. Pewnie zgrywałeś ISO read albo File. |
jeśli pozwolicie podepnę się i ja. mój problem polega na tym że w Auto GK po wskazaniu na źródło filmu czyli płytę DVD i folderu Video TS wyskakuje komunikat "ERROR PARSING INPUT DIRECTORY. MAKE SURE YOU USED DVD DECRYPTER IN IFO MODE TO RIP A DVD". powiedzcie co robię nie tak
|
@sobrus..dzieki wilekie..dzisiaj sie za to zabiore..wiec dam znać jak rezultaty :-) Pozdro 4 all
|
Cytat:
Pozdrawiam |
napisał Dorian: U mnie na AthlonXp2000 trwało to mniej więcej 6 h z kawałkiem przy zgraniu filmu dvd na 2 CDR.
to cos długo.............u mnie film dvd 118 min zgrywałem tymi programami do xvida na 2 cdr 3,5 godz z dzwiekiem mp3 190 cbr a mam słabszy procek bo duron 1300 mhz |
Spoko chłopcy dzięki za podpowiedzi. Miałem film który trwał 90 minut + trzy dodatki po 5 minut. Nie bawiłem się Auto Gordian Knotem tylko dałem wszystko do Dr. Divx'a i zrobił mi nawet ładnie (o ile ładnie mozna zmieścić prawie 2 godziny filmu na 700 mb ;)).
Także wszystko już działa. Ale nastepnym razem będe już używał AGK :D |
@lukasz_jop
uzyj DVD-Decryptera a nastepnie FlaskMPEG lub XMPEG z kodekiem HuffYUV. Bedziesz miec AVI z jakoscia dokladnie taka jak DVD (MPEG2 rowniez uzywa YUV wiec nie ma zadnej straty). @sc0rpi0 1. dowiedz sie ile trwa nagranie (np 90min) 2. Pojemnosc plyty to 702MB=718848kB 3. Podziel pojemnosc przez czas w minutach (7987,2kB/min) 4. A potem jeszcze przez 60 sekund (133,12kB/sek) 5. Odejmij dzwiek (np 16kB na 128kbit MP3) = 117,12kB/sek 6. Pomnoz przez 8 (ok 937kbit/sek) i to wpisz w DivX/Xvid 7. Ustaw kodowanie 2-pass i juz nie powinno byc problemow ze zmieszczeniem filmu. Przy uzyciu XMPEG z SSE-iDCT zgrywanie DVD do DivX (slowest, bi-directional, 512x384) na AthlonieXP@2,3Ghz to ok 40min na godzine filmu (ok 40fps). |
Cytat:
Zgraj płytkę DVD Decryptorem i nie baw się Gordian Knotem tylko ściągnij Auto Gordian Knota. Tam określasz sobie na ile płyt ma wejść avi. Program sam Ci podzieli to póżniej.Można ustawić też swoją wartość ( wielkość) pliku wynikowego. Ma baardzo prosty i przejżysty interfejs.U mnie na AthlonXp2000 trwało to mniej więcej 6 h z kawałkiem przy zgraniu filmu dvd na 2 CDR. z tej strony: http://www.autogk.me.uk/ sciągnij sobie najpierw wersję "stabilną" 1.60 a do niej dograj betę 1.91. Pozdrawiam. |
Może do DV/AVI tylko nie pytaj mnie jak bo tym akurat nigdy się nie zajmowałem.
|
Ok Robs przeczytalem, hmm i rzeczywiscie troszke to uciazliwe, w zasadzie to sie zalamalem bo nie wiem co mam zrobic. Jak moglbym to zgrac do Avika do 50 GB nie tracac przy tym zbytnio na jakosci obrazu. czy jedyna alternatywa jest wgranie materialu spowrotem na kamere cyfrowa a z niej przez IEEE1394 zgrac jako Uncompressed ?? Nie wiem...no moze jakies sugestie. Ja jestem w kropce :( Aha i nie ja jestem autorem tamtego postu :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45. |