Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   >> Ripowanie DVD ---> AVI << (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ripowanie-dvd-avi-48366/)

corey8slipknot 24.04.2005 00:12

Czy sa jeszcze jakies programy do przerobienia DVD na avi oprócz tych wymienionych ??

1stwasp 24.02.2005 15:02

A po co tak kombinować??

Wytnij ze środka fimu MPEG2 to co chcesz wyciąć, np. tak...
Zrób to tak, abyś miał osobno początek oryginału i koniec oryginału (w dwu osobnych plikach).

Wydziel z tego audio i video, np. tym samym TMPGEnc w opcji DEMUX

Teraz przygotuj sobie ten MPEG2, który chcesz wstawić w srodek (przekoduj go normalnie z DV do MPEG2).

i połącz w całość.

tylko audio musisz mieć w tym samym formacie co w oryginale i teraz zrób tak:

połącz audio:

copy /b oryginał_początek+wstawinie_srodek+oryginał_koniec nowy_plik

otrzymasz nowy całkowity plik audio

W TMPGEnc korzystając z opcji MERGE&CUT (MPEG2 PS)połącz w całość obraz dodając po kolei:

oryginal_początek, nowy_środek, oryginał_koniec

Zrobi ci się MPEG2 PS całosc, zdemuksuj z tego video DEMUX do pliku m2v

teraz bedziesz miał dwa pliki osobno audio i video, ktore będziesz mógł na nowo poddać procesowi authoringu.

Zaleta takiego podejścia jest taka, że nie musisz nic przekodowywać, więc nic nie stracisz na jakości i również na czasie...

Pozdrawiam!

PIOTR34 24.02.2005 14:41

Wiec, czy jest mozliwosc:
1. powrotu do pliku avi (DVD -> DV) ?
2. edycji materialu DVD i dolozenia pliku avi (DV Video Encoder) ?

Szczerze powiem że nigdy tego nie robiłem ale możesz sprubować, musisz z DVD wyeksportować plik mpeg2 tak jak w tym poście (ostatni) i tak zrobiony plik wrzucić do Pinnacla + DV/AVI który chcesz dołożyć. Niestety musisz się liczyć ze stratą jakości, ponieważ materiał (mpeg2) będzie jeszcze raz kompresowany. ;)

karol12 24.02.2005 12:27

Czyli od poczatku (DV -> DVD):
1. zrzucam material z kamery DV (np. Studio9) - otrzymuje plik avi (ok. 13 Gb - 1 godz. filmu - DV Video Encoder),
2. przerabiam otrzymany material na DVD (np. Studio9).

Teraz nie majac oryginalnego materialu tylko plytke DVD chce usunac czesc filmu i wstawic inny kawalek.

Wiec, czy jest mozliwosc:
1. powrotu do pliku avi (DVD -> DV) ?
2. edycji materialu DVD i dolozenia pliku avi (DV Video Encoder) ?

GUMI70 22.02.2005 01:20

no niestety nie - dlatego że mam płytę DVD z plikami VOB. alem widzę co źle robię . ale dzięki

Dorian 21.02.2005 20:55

Cytat:

Napisany przez GUMI70
jeśli pozwolicie podepnę się i ja. mój problem polega na tym że w Auto GK po wskazaniu na źródło filmu czyli płytę DVD i folderu Video TS wyskakuje komunikat "ERROR PARSING INPUT DIRECTORY. MAKE SURE YOU USED DVD DECRYPTER IN IFO MODE TO RIP A DVD". powiedzcie co robię nie tak

Jak sam błąd wskazuje zgrałeś film inaczej niż w IFO .Jak włączysz DVD Decryptera wybierz z menu "mode" tryb IFO i dopiero zgraj film. Pewnie zgrywałeś ISO read albo File.

GUMI70 21.02.2005 12:59

jeśli pozwolicie podepnę się i ja. mój problem polega na tym że w Auto GK po wskazaniu na źródło filmu czyli płytę DVD i folderu Video TS wyskakuje komunikat "ERROR PARSING INPUT DIRECTORY. MAKE SURE YOU USED DVD DECRYPTER IN IFO MODE TO RIP A DVD". powiedzcie co robię nie tak

Łukasz_Jop 21.02.2005 10:47

@sobrus..dzieki wilekie..dzisiaj sie za to zabiore..wiec dam znać jak rezultaty :-) Pozdro 4 all

Dorian 20.02.2005 18:25

Cytat:

Napisany przez emer74
napisał Dorian: U mnie na AthlonXp2000 trwało to mniej więcej 6 h z kawałkiem przy zgraniu filmu dvd na 2 CDR.

to cos długo.............u mnie film dvd 118 min zgrywałem tymi programami do xvida na 2 cdr 3,5 godz z dzwiekiem mp3 190 cbr a mam słabszy procek bo duron 1300 mhz

Hmm nie wiem czy to może tłumaczyć, ale film kompresował się 2 razy. Program wybierał wersję wynikową lepszą i zostawiał. Później sam dogrywał napisy. Także na raz jakby liczyć to robi to w 3 h około jak u Ciebie. Zresztą to zależy od programu jakiego używasz. Ja używałem tylko Auto Gordian Knot. Nie mam czasu bawić się w ręczne dobieranie ustawień. Mój wynik 6 h na dwu etapowej kompresji, z włączonym DC++ w tle uznaję za dość normalny w Auto Gordian Knot jak na 2h film z AC3.

Pozdrawiam

emer74 20.02.2005 18:18

napisał Dorian: U mnie na AthlonXp2000 trwało to mniej więcej 6 h z kawałkiem przy zgraniu filmu dvd na 2 CDR.

to cos długo.............u mnie film dvd 118 min zgrywałem tymi programami do xvida na 2 cdr 3,5 godz z dzwiekiem mp3 190 cbr a mam słabszy procek bo duron 1300 mhz

sc0rpi0 20.02.2005 13:13

Spoko chłopcy dzięki za podpowiedzi. Miałem film który trwał 90 minut + trzy dodatki po 5 minut. Nie bawiłem się Auto Gordian Knotem tylko dałem wszystko do Dr. Divx'a i zrobił mi nawet ładnie (o ile ładnie mozna zmieścić prawie 2 godziny filmu na 700 mb ;)).
Także wszystko już działa. Ale nastepnym razem będe już używał AGK :D

sobrus 20.02.2005 12:39

@lukasz_jop
uzyj DVD-Decryptera a nastepnie FlaskMPEG lub XMPEG
z kodekiem HuffYUV. Bedziesz miec AVI z jakoscia dokladnie taka jak DVD (MPEG2 rowniez uzywa YUV wiec nie ma zadnej straty).
@sc0rpi0
1. dowiedz sie ile trwa nagranie (np 90min)
2. Pojemnosc plyty to 702MB=718848kB
3. Podziel pojemnosc przez czas w minutach (7987,2kB/min)
4. A potem jeszcze przez 60 sekund (133,12kB/sek)
5. Odejmij dzwiek (np 16kB na 128kbit MP3) = 117,12kB/sek
6. Pomnoz przez 8 (ok 937kbit/sek) i to wpisz w DivX/Xvid
7. Ustaw kodowanie 2-pass i juz nie powinno byc problemow ze zmieszczeniem filmu.

Przy uzyciu XMPEG z SSE-iDCT zgrywanie DVD do DivX (slowest, bi-directional, 512x384) na AthlonieXP@2,3Ghz to ok 40min na godzine filmu (ok 40fps).

Dorian 20.02.2005 12:15

Cytat:

Napisany przez sc0rpi0
O skoro powstał taki temat to ja się podepnę :). Wczoraj zgrywałem sobie swoją kasetę ze studniówki z DVD -avi. Użyłem do tego celu DVDrip 2.0. Jako dekodery wideo i dźwięku dałem xvid i Lame mp3 i ustawiłem żeby to było na płytkę 700mb. Robiło chyba z 12 godzin i okazało się, że wynikiem była nie jedna płyta tylko 3cd.

Są jakieś inne możliwości kompresji DVD - avi, żebym mógł z góry określić jaki dokładnie ma być mój plik wynikowy, a nie żebym się dowiadywał dopiero po fakcie ?? Auto GK sobie z tym poradzi??

Zgraj płytkę DVD Decryptorem i nie baw się Gordian Knotem tylko ściągnij Auto Gordian Knota. Tam określasz sobie na ile płyt ma wejść avi. Program sam Ci podzieli to póżniej.Można ustawić też swoją wartość ( wielkość) pliku wynikowego. Ma baardzo prosty i przejżysty interfejs.U mnie na AthlonXp2000 trwało to mniej więcej 6 h z kawałkiem przy zgraniu filmu dvd na 2 CDR.

z tej strony: http://www.autogk.me.uk/
sciągnij sobie najpierw wersję "stabilną" 1.60 a do niej dograj betę 1.91.

Pozdrawiam.

PIOTR34 17.02.2005 13:09

Może do DV/AVI tylko nie pytaj mnie jak bo tym akurat nigdy się nie zajmowałem.

Łukasz_Jop 17.02.2005 12:11

Ok Robs przeczytalem, hmm i rzeczywiscie troszke to uciazliwe, w zasadzie to sie zalamalem bo nie wiem co mam zrobic. Jak moglbym to zgrac do Avika do 50 GB nie tracac przy tym zbytnio na jakosci obrazu. czy jedyna alternatywa jest wgranie materialu spowrotem na kamere cyfrowa a z niej przez IEEE1394 zgrac jako Uncompressed ?? Nie wiem...no moze jakies sugestie. Ja jestem w kropce :( Aha i nie ja jestem autorem tamtego postu :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:45.